Meny

Rekordmange døde under spanske okseløp

Totalt 11 mennesker har mistet livet i okseløp i sommer. Én av disse ble stanget i nakken mens han filmet løpet med mobilen. Se video.
Okseløpene som arrangeres over hele Spania i løpet av sommeren, har til nå krevd 11 menneskeliv. Ikke på femten år har like mange mennesker omkommet.

FUENGIROLA, SPANIA (ABC NYHETER): Mennesker som spiddes av spisse oksehorn, som kastes i lufta som tøydukker av rasende og forskremte okser og hardt sårede mennesker som blir båret bort og sendt videre til sykehus for å lappes sammen. Slik filmsnutter har det vært mange av på de spanske tv-nyhetene i sommer. For med 11 drepte, har sommerens spanske festligheter krevd flere menneskeliv enn på flere år. De mange dødsfallene har satt ny fart i debatten om tyrefekting, okseløp og dyrevern.

Les også: Fire drept etter spanske okseløp

San Fermin mest kjent

Okseløpene i den nordspanske byen Pamplona i begynnelsen av juli er de mest kjente. Under denne ukelange festen til ære for byens skytshelgen San Fermin, løper hver morgen forskremte, livsfarlige og innpå 700 kg tunge okser gjennom bygatene med hundrevis av «okseløpere» foran seg og titusenvis av mennesker som står langs ruta. Målet for både okser og de hvitkledde menneskene med de røde tørkledene er tyrefekterarenaen 825 meter lenger fremme. Under årets løp i Pamplona ble ti mennesker skadet av oksehornene, mens 27 andre ble lettere skadet. Når det går såpass bra, skyldes det at Pamplona har strenge regler for sikkerhet og førstehjelp.

Les også: Fransk turist er død etter okseløp i Spania

Rett fra fest

Lang verre står det til i andre spanske byer. Mangel på felles nasjonale retningslinjer og uklare ansvarsforhold, gjør okseløpene til en skikkelig risikosport. I tillegg er det altfor mange mennesker som deltar, og svært mange av dem mangler helt erfaring. Mangel på søvn på grunn av overdreven festing og høyt alkoholforbruk natten før, gjør at tallet på skader og dødsfall kan bli høyt.

Likevel er det oksenes oppførsel som oftest er avgjørende, for dyrene er stresset og nervøse og blir ofte plaget og slått. Dermed er det også vanskelig å forutse hvordan oksene reagerer.

Les også: Mener kiling av fisk var dyre­pla­geri

Skulle filme – ble drept

Årets første drepte var en 43 år gammel mann som ble stanget i hjel under Sankt Hans-feiringene i byen Coria, vest for Madrid. Dagen etter døde en annen mann i regionen Katalonia av skadene han ble påført under et okseløp der hornene til oksen ble utstyrt med brennende fakler.

I Valencia var det to dødsfall i begynnelsen av juli, mens en 32 år gammel mann i byen Toledo ble spiddet og drept av oksehornene da han i begynnelsen av august skulle filme den ville oksen med mobiltelefonen.

14. august ble to menn drept i Valencia og Murcia. Dagen etter omkom et mannlig bystyremedlem i byen Peñafiel, mens en 18-åringen i byen Lerín i Navarra døde etter å blitt spiddet av oksehornene i magen.

Les også: Nytt til­bake­slag for tyre­fek­ting i Spania

Protester fra dyrevernere

Okseløp og tyrefekting blir av et økende antall spanjoler sett på som dyremishandling, og tallet på aksjoner fra dyrevernaktivister mot arrangementer der okser blir plaget og drept, øker sterkt.

Dessuten sørget resultatet fra kommunevalget i mai i år for at spansk venstreside som tradisjonelt er mer kritiske til okseløp og tyrefekting, har fått mer makt og innflytelse. Det har ført til at noen kommuner nå nekter å godkjenne arrangementer og heller ikke støtter dem økonomisk.

Les også: Mot­by­de­lig dyre­pla­geri avslørt

Mot strømmen

Mens lokalmyndighetene på Kanariøyene og i Katalonia i flere år har forbudt tyrefekting, går den baskiske byen San Sebastián mot strømmen. Det nyvalgte, baskiske nasjonalistpartiet med støtte fra både sosialdemokrater og konservative har nettopp gjeninnført tyrefekting etter tre år med forbud.

Tidligere kong Juan Carlos I møtte også opp, kastet glans og nærmest velsignet tyrefektingen. Til spansk tv uttalte Juan Carlos I at tyrefekting … «har en verdi for Spania som vi må støtte».

De gjeninnførte tyrefekterarrangementene i San Sebastián ble møtt av tusenvis av demonstranter. Flere spanske kjendiser har også blitt med på aksjoner mot tyrefekting og okseløp.

Les også: Spansk okse fikk sitt tredje liv på sam­vit­tig­he­ten

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Ilsint okse jager mann på spansk tyrefekterarena. Foto: Colourbox.com

Ny aksjoner på gang

I en rekke kommuner og byer er mange spanjoler nå engasjert i arbeidet for endelig å få satt bom for de tradisjonsrike okseløpene og tyrefektingen. Flere steder er det aktuelt med folkeavstemminger om saken.

I Madrid har byens nye ordfører Manuela Carmena (Ahora Madrid) sagt fra seg plassene som rådhuset disponerte i byens tyrefekterarena. Carmena har tidligere uttalt at Madrid skal bli en dyrevennlig by og foreslår å fjerne den kommunale støtten til tyrefekting og til skoler som driver opplæring i «sporten».

Les også: Tid for tur i spanske høstfjell

Dårlig reklame for Spania

Lederen for Den spanske dyrevernpartiet (PACMA), Silvia Barquero, opplyser at de i mange år har anmeldt arrangementer der okseløp inngår fordi de er voldelige og medfører fare for mennesker og dyr. Barquero påpeker at noe av det som kjennetegner arrangementene er det høye forbruket av alkohol. De frykter at slike tradisjoner er med på å skade Spanias rykte utad:

– Utlendingene ser på disse festene som meningsløse og groteske. Man dreper dyr, og et titalls personer blir hvert år spiddet og drept, sier hun til avisen El País.

Les også: Frem­tids­byen Valencia har alt

En næring i krise

Uansett er trenden klar: Det arrangeres stadig færre tyrefektinger i Spania, og færre mennesker møter opp som tilskuere og næringen taper penger.

– Tyrefektning er fortsatt en viktig inntektskilde for blant annet bønder, okseoppdrettere, tyrefekterne selv, tyrefekterskolene og mange tv-kanaler. Dette er ikke noe man endrer over natten, hevder journalist i avisen Sur, Antonio Romero som har tyrefekting som spesialfelt. Han er overbevist om at tyrefekting fortsatt vil eksistere i mange år.

Heller ikke EU har vist interesse for å presse Spania til å droppe tyrefektingen. Dermed må det trolig bli de spanske regionene, byene og kommunene selv som eventuelt tar initiativ til forbud innenfor sine områder.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus