Meny

Ingen sommer i Roma uten grattachecca

Romernes svar på amerikanernes slush ice heter grattachecca og er det beste vern mot den romerske sommerheten. ABC Nyheter har testet de fem beste.

ROMA (ABC NYHETER): Si navnet «grattachecca» til en romer, og du vil antakelig straks se et smil hos vedkommende. For generasjoner av romere vil garantert minnes mange gode sommerstunder, mens de med en grattachecca-leskedrik i hånden og utsikt til Tiber forsøker å holde stand mot en temperatur på over 30 grader og en luftfuktighet på over 80.

For en romer er grattachecca ensbetydende med sol, sommer og fuktig varme, og når du har prøvd et glass med kald grattachecca – som kan kjøpes i en av byens grattachecca-kiosker – i et sommerhett Roma, vil du absolutt gi meg rett:  Det vil sende smaksløkene dine rett til paradis. I hvert fall for en kort stund.

Grattachecca er en romersk spesialitet, som har cirka 100 år på baken. Drikken består av tre forskellige deler: Friskreven is, som blandes med en fruktsirup – med smak av for eksempel sitron, appelsin, kokos, mandarin, ananas, papaya eller andre eksotiske frukter – og friske fruktbiter. Det er en effektiv tørstslukker, som dog har et minus: Den smaker så godt at den lett blir vanedannende.

ABC Nyheter gir deg her en guide til Romas fem beste steder:

1. Den antikke

Hva: Fonte d'Oro

Hvor: Lungotevere Sanzio/Piazza Belli

Pris: Fra 2 til 6 euro

Fonte d’Oro-kiosken ved Romas populære Trastevere-kvarter er byens eldste grattechecca-kiosk. Det stod faktisk 1913 på kalenderen da denne kiosken – utført i en søt Liberty-stil – for første gang serverte en tørsteslukkende grattachecca over disken.

Gjennom fire generasjoner har Crescenzi-familien drevet Fonte d'Oro, som selvfølgelig har blitt en vaskeekte institusjon. Kioskens mest efterspurte spesialitet er en grattachecca med sitron- og kokossmak, som Sergio Crescenzi var opphavsmann til for omkring et halvt århundre siden.

Produktutviklingen har imidlertid fortsatt, og i fjor tryllet Alessandro Crescenzi frem en ny og fargesprakende grattachecca kalt L'Arcobaleno (Regnbuen), som blant annet består av kirsebær, kokos og sitron samt sirup med smak av fersken, jordbær, melon og blåbær. En fargesprakende smaksbombe som blander søtt og syrlig.

Her er det best å forsøke å skaffe seg en forfriskning på dagtid, da Trasteveres ungdom ofte skaper lange køer etter klokken 22. Fonte d’Oro var de to italienske nasjonalklenodiene – skuespillerne Marcello Mastroianni og Anna Magnanis – foretrukne grattachecca-kiosk, men også Leonardo di Caprio har vært innom for å leske strupen.

2. Den presidentlige

Hva: Sora Mirella

Hvor: Lungotevere degli Anguillara

Pris: Fra 2 til 8 euro

Cirka 300 meter lengre borte i Lungotevere, i retning av Tiberøya, finner man en annen historisk grattachecca, Sora Mirella, som har mange tilhengere, blant annet på grunn av sin sentrale plasering og åpningstid til langt på natt.

Kiosken er fra 1915 og var i starten av sin levetid mobil, og ble transportert rundt om i byen. Gjennom glassvinduet har du alltid kunnet se at vesentlige elementer i fremstillingen av en grattachecca er armmuskler, når det rives løs fra store isblokker inne i kiosken.

Kioskeier Stefano Simoni forteller stolt at USAs president Barack Obama med familie var innom i 2009.

– En kveld stoppet en imponerende bilkortesje foran kiosken vår, og plutselig sto Obama og Michelle og barna deres og bestilte våre grattacheccaer. Trafikken foran kiosken stoppet helt i fem minutter. Det var helt uvirkelig, sier Simoni med dårlig skjult stolthet i stemmen.

Bestiller du topproduktet «Superfrutta», får du servert en sann vitaminbombe med appelsin, sitron, fersken, melon, ananas, kiwi og jordbær. Etter en slik kan man stå over kveldsmaten.

3. Den pavelige

Hva: Sora Lella

Hvor: Via Porta Cavalleggeri (ved Peterskirken)

Pris: Fra 2 til 6 euro

Her, i skyggen av Peterskirkens imponerende kuppel, finner du en annen romersk grattachecca-institusjon, Sora Lella, Fru Lella. Fru Lella åpnet dørene i 1936, og i dag drives den av datteren Maria og mannen Luigi Marin.

Maria er vokst opp ved Romas sentrale Piazza Navona, og som alltid kan by på en romersk anekdote.

– Her har vært opptil flere kardinaler forbi for å smake på våre grattacheccaer. Senere har et par av dem blitt paver, sier hun stolt.

Hun venter dog fortsatt på at Pave Frans skal dukke opp og bestille en grattachecca.

Sammen med Luigi har de inredet en hyggelig kiosk med masser av sort-hvitt-bilder fra svunne tider. Og så har Luigi et originalt grattachecca-rivejern, som han stolt viser frem:

– Kan du gjette når det er fra? sier han og holder rivejernet opp i øyehøyde.

Jeg rister på hodet, hvorpå han med stolt mine tilføjer:

– Det har befunnet seg her i kiosken siden 1936.

I alt 20 forskjellige fruktsirupper samt frisk kokos, ananas, jordbær, bringebær gjør at du har masser av tørsteslukkende muligheter.

4. Den ungdommelige

Hva: La Grattachecca di Ponte Mollo

Hvor: Piazzale di Ponte Milvio

Pris: Fra 2 til 6 euro

I Romas nordlige del – umiddelbart etter det Olympiastadion – finner du et av det unge Romas favorittområder, rundt Ponte Milvio-broen. Her er masser av restauranter, vinbarer og hyggelige spisesteder, samt en trendy bar – Il Chioschetto di Ponte Milvio – som ligger skulder til skulder med Tiber.

Og så naturligvis La Grattachecca. Den lille kiosken åpnet i 1936 og eierne het den gang Rocco og Natalina Fraterarcangeli. I dag er det Rita Manni som står for kioskens drift, og hun peker stolt på en fargesprakende rekke af flasker med forskellige fruktsmaker.

– Du kan velge mellem 24 forskjellige fruktsmaker, og vi kan også blande flere forskjellige fruktsiruper sammen. Har du en spesiell favoritsmak, så lager vi en grattachecca «etter mål», sier hun og ler.

Personlig er jeg svært begeistret for stedets spesialitet, som er en bittersøt tørsteslukker med sitron- og kokossirup og frisk frukt. Den, og mange andre forskellige grattacheccaer, stiller den lokale ungdommen seg gladelig i kø for å smake når myldretiden foran kiosken starter omkring klokken 22, og fortsetter til langt på natt.

5. Den populære

Hvad: Sora Maria

Hvor: Via Trionfale/Via Telesio

Pris: Fra 2 til 5 euro

Sora Maria – beliggende i Romas Prati-kvarter, cirka ti minutters gange fra Vatikanmuseet – er etter manges mening Romas beste grattachecca-kiosk. Sora Maria har nesten tusen Facebook-venner. Et tall som økes hver sommer.

Også de lange køene foran kiosken vitner om at her er Trionfale-kvarteres innbyggere mer enn villige til å bruge litt ekstra tid for å få tilfredsstilt smaksløkene. Den lille grattachecca-kiosken ble for første gang åpnet i 1933, og siden har Sciarrone-familien langet tusenvis av velsmakende tørstslukkere over disken.

Sora Marias har mange forskjellige spesialiteter, for eksempel sirup av blandede sitrusfrukter med friske jordbær- og melonbiter, eller en av de absolutte favorittene: Sirup etter eget valg med friske appelsin- og sitronbiter fra Amalfi-kysten. Eller hva med tamarind- og papayasmak eller mango blandet med kirsebær?

Prisere er ikke høye, så hvorfor ikke prøve to forskjellige grattacheccaer når du har muligheten? Etter Sora Maria tørstslukkende fruktbomber vil du nok være klar for å bli Facebook-venn med Romas mest populære grattachecca-kiosk.

Glad i reisestoff? På Instagram har vi mye av det!

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus