Meny

Ingen sommer i Roma uten grattachecca

Romernes svar på amerikanernes slush ice heter grattachecca og er det beste vern mot den romerske sommerheten. ABC Nyheter har testet de fem beste.

ROMA (ABC NYHETER): Si navnet «grattachecca» til en romer, og du vil antakelig straks se et smil hos vedkommende. For generasjoner av romere vil garantert minnes mange gode sommerstunder, mens de med en grattachecca-leskedrik i hånden og utsikt til Tiber forsøker å holde stand mot en temperatur på over 30 grader og en luftfuktighet på over 80.

For en romer er grattachecca ensbetydende med sol, sommer og fuktig varme, og når du har prøvd et glass med kald grattachecca – som kan kjøpes i en av byens grattachecca-kiosker – i et sommerhett Roma, vil du absolutt gi meg rett: Det vil sende smaksløkene dine rett til paradis. I hvert fall for en kort stund.

Grattachecca er en romersk spesialitet, som har cirka 100 år på baken. Drikken består av tre forskellige deler: Friskreven is, som blandes med en fruktsirup – med smak av for eksempel sitron, appelsin, kokos, mandarin, ananas, papaya eller andre eksotiske frukter – og friske fruktbiter. Det er en effektiv tørstslukker, som dog har et minus: Den smaker så godt at den lett blir vanedannende.

ABC Nyheter gir deg her en guide til Romas fem beste steder:

1. Den antikke

Hva: Fonte d'Oro

Hvor: Lungotevere Sanzio/Piazza Belli

Pris: Fra 2 til 6 euro

Fonte d’Oro-kiosken ved Romas populære Trastevere-kvarter er byens eldste grattechecca-kiosk. Det stod faktisk 1913 på kalenderen da denne kiosken – utført i en søt Liberty-stil – for første gang serverte en tørsteslukkende grattachecca over disken.

Gjennom fire generasjoner har Crescenzi-familien drevet Fonte d'Oro, som selvfølgelig har blitt en vaskeekte institusjon. Kioskens mest efterspurte spesialitet er en grattachecca med sitron- og kokossmak, som Sergio Crescenzi var opphavsmann til for omkring et halvt århundre siden.

Produktutviklingen har imidlertid fortsatt, og i fjor tryllet Alessandro Crescenzi frem en ny og fargesprakende grattachecca kalt L'Arcobaleno (Regnbuen), som blant annet består av kirsebær, kokos og sitron samt sirup med smak av fersken, jordbær, melon og blåbær. En fargesprakende smaksbombe som blander søtt og syrlig.

Her er det best å forsøke å skaffe seg en forfriskning på dagtid, da Trasteveres ungdom ofte skaper lange køer etter klokken 22. Fonte d’Oro var de to italienske nasjonalklenodiene – skuespillerne Marcello Mastroianni og Anna Magnanis – foretrukne grattachecca-kiosk, men også Leonardo di Caprio har vært innom for å leske strupen.

2. Den presidentlige

Hva: Sora Mirella

Hvor: Lungotevere degli Anguillara

Pris: Fra 2 til 8 euro

Cirka 300 meter lengre borte i Lungotevere, i retning av Tiberøya, finner man en annen historisk grattachecca, Sora Mirella, som har mange tilhengere, blant annet på grunn av sin sentrale plasering og åpningstid til langt på natt.

Kiosken er fra 1915 og var i starten av sin levetid mobil, og ble transportert rundt om i byen. Gjennom glassvinduet har du alltid kunnet se at vesentlige elementer i fremstillingen av en grattachecca er armmuskler, når det rives løs fra store isblokker inne i kiosken.

Kioskeier Stefano Simoni forteller stolt at USAs president Barack Obama med familie var innom i 2009.

– En kveld stoppet en imponerende bilkortesje foran kiosken vår, og plutselig sto Obama og Michelle og barna deres og bestilte våre grattacheccaer. Trafikken foran kiosken stoppet helt i fem minutter. Det var helt uvirkelig, sier Simoni med dårlig skjult stolthet i stemmen.

Bestiller du topproduktet «Superfrutta», får du servert en sann vitaminbombe med appelsin, sitron, fersken, melon, ananas, kiwi og jordbær. Etter en slik kan man stå over kveldsmaten.

3. Den pavelige

Hva: Sora Lella

Hvor: Via Porta Cavalleggeri (ved Peterskirken)

Pris: Fra 2 til 6 euro

Her, i skyggen av Peterskirkens imponerende kuppel, finner du en annen romersk grattachecca-institusjon, Sora Lella, Fru Lella. Fru Lella åpnet dørene i 1936, og i dag drives den av datteren Maria og mannen Luigi Marin.

Maria er vokst opp ved Romas sentrale Piazza Navona, og som alltid kan by på en romersk anekdote.

– Her har vært opptil flere kardinaler forbi for å smake på våre grattacheccaer. Senere har et par av dem blitt paver, sier hun stolt.

Hun venter dog fortsatt på at Pave Frans skal dukke opp og bestille en grattachecca.

Sammen med Luigi har de inredet en hyggelig kiosk med masser av sort-hvitt-bilder fra svunne tider. Og så har Luigi et originalt grattachecca-rivejern, som han stolt viser frem:

– Kan du gjette når det er fra? sier han og holder rivejernet opp i øyehøyde.

Jeg rister på hodet, hvorpå han med stolt mine tilføjer:

– Det har befunnet seg her i kiosken siden 1936.

I alt 20 forskjellige fruktsirupper samt frisk kokos, ananas, jordbær, bringebær gjør at du har masser av tørsteslukkende muligheter.

4. Den ungdommelige

Hva: La Grattachecca di Ponte Mollo

Hvor: Piazzale di Ponte Milvio

Pris: Fra 2 til 6 euro

I Romas nordlige del – umiddelbart etter det Olympiastadion – finner du et av det unge Romas favorittområder, rundt Ponte Milvio-broen. Her er masser av restauranter, vinbarer og hyggelige spisesteder, samt en trendy bar – Il Chioschetto di Ponte Milvio – som ligger skulder til skulder med Tiber.

Og så naturligvis La Grattachecca. Den lille kiosken åpnet i 1936 og eierne het den gang Rocco og Natalina Fraterarcangeli. I dag er det Rita Manni som står for kioskens drift, og hun peker stolt på en fargesprakende rekke af flasker med forskellige fruktsmaker.

– Du kan velge mellem 24 forskjellige fruktsmaker, og vi kan også blande flere forskjellige fruktsiruper sammen. Har du en spesiell favoritsmak, så lager vi en grattachecca «etter mål», sier hun og ler.

Personlig er jeg svært begeistret for stedets spesialitet, som er en bittersøt tørsteslukker med sitron- og kokossirup og frisk frukt. Den, og mange andre forskellige grattacheccaer, stiller den lokale ungdommen seg gladelig i kø for å smake når myldretiden foran kiosken starter omkring klokken 22, og fortsetter til langt på natt.

5. Den populære

Hvad: Sora Maria

Hvor: Via Trionfale/Via Telesio

Pris: Fra 2 til 5 euro

Sora Maria – beliggende i Romas Prati-kvarter, cirka ti minutters gange fra Vatikanmuseet – er etter manges mening Romas beste grattachecca-kiosk. Sora Maria har nesten tusen Facebook-venner. Et tall som økes hver sommer.

Også de lange køene foran kiosken vitner om at her er Trionfale-kvarteres innbyggere mer enn villige til å bruge litt ekstra tid for å få tilfredsstilt smaksløkene. Den lille grattachecca-kiosken ble for første gang åpnet i 1933, og siden har Sciarrone-familien langet tusenvis av velsmakende tørstslukkere over disken.

Sora Marias har mange forskjellige spesialiteter, for eksempel sirup av blandede sitrusfrukter med friske jordbær- og melonbiter, eller en av de absolutte favorittene: Sirup etter eget valg med friske appelsin- og sitronbiter fra Amalfi-kysten. Eller hva med tamarind- og papayasmak eller mango blandet med kirsebær?

Prisere er ikke høye, så hvorfor ikke prøve to forskjellige grattacheccaer når du har muligheten? Etter Sora Maria tørstslukkende fruktbomber vil du nok være klar for å bli Facebook-venn med Romas mest populære grattachecca-kiosk.

Glad i reisestoff? På Instagram har vi mye av det!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11 Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:42 Valgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38 Tysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov
Siste nytt
21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11VerdenLe Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:42VerdenValgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38VerdenTysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus