Japansk etikette for turister

18 etikette-råd for turister har blitt satt sammen i et lite hefte av lokale myndigheter i Kyoto. Faksimile: AFP.
18 etikette-råd for turister har blitt satt sammen i et lite hefte av lokale myndigheter i Kyoto. Faksimile: AFP.

Den japanske byen Kyoto har laget en guide for utenlandske turister i håp om å hjelpe dem unngå de verste bruddene med lokal takt og tone.

I Japan tar man fremdeles gode manerer på det største alvor, og det gjelder i høyeste grad også turisters adferd. Kyoto, som ligger sentralt på øya Honshu, tiltrekker seg mange reisende. Besøkende strømmer til øya, og lokale beboere er frustrert over den manglende respekten en del turister viser for japanske tradisjoner, melder AFP Relaxnews.

Byens anbefalinger til besøkende inkluderer å avstå fra å kjøre sykkel mens man er beruset, ikke avlyse en middagsavtale i siste liten, samt huske å ta av seg både hatt og solbriller når man går inn i et tempel eller annen helligdom.

Den gamle byen minner de besøkende på at det alltid er viktig å være svært høflig når man tar bilder av en maiko, en geisha under opplæring. Andre råd går ut på å følge retningslinjene på skilt utenfor templene, der det er forbudt å ta bilder.

Til slutt får gjestene beskjed om at det er en god ide å takke personalet på restauranter på deres eget språk. Turister kan lære seg å si «okini» (takk), det vil bli verdsatt av lokalbefolkningen, heter det i guiden.

Til sammen har 18 retningslinjer blitt samlet i dokumentet. Hver av dem har en liten illustrasjon for å advare turistene om hva de bør unngå, og hva som kan komme til å sjokkere japanere.

Hele guiden er tilgjengelig på japansk, på kyoto.travel.

Personvernpolicy