Meny

Ikke helt som andre fornøyelsesparker:

Banksy byr på grotesk kunst i Dismaland

Grafitti-kunstneren beskriver sin ny utstilling som «en familiepark som ikke passer for barn».

Utstillingen i et nedlagt utendørs badeanlegg i den engelske feriebyen Weston-super-Mare, sørvest for Bristol, har fått navnet «Dismaland - Bemusement Park».

Selv om navnet ikke er helt ulikt «Disneyland», byr Banksys park på noe ganske annet enn den kjente fornøyelsesparken. «Dismal» betyr som kjent, sørgelig eller uhyggelig og «bemuse» forvirre eller omtåke.

– Leter du etter et alternativ til den sukkersøte kjedsommeligheten på en vanlig familieutflukt? Eller bare noe som er mye billigere? Da er dette stedet for deg. Ta med hele familien, heter det på utstillingens nettside

I liten skrift under opplyses det imidlertid om at utstillingen inneholder både banning og bilder som ikke egner seg for små barn. 

Og i en uttalelse fra kunstneren beskriver Banksy det som en «familiepark som ikke egner seg for barn», ifølge BBC.  

Ved inngangen møtes publikum av en svært lite entusiastisk dame, ikledd Mikke Mus-ører. Også det som venter inne i parken, står i sterk kontrast til vanlige fornøyelsesparker. Et av verkene viser en dame som sitter på en benk, som blir angrepet av måker, et annet viser Askepotts gresskarvogn veltet, med Disney-prinsessen hengende ut. 

Dismaland inneholder også verker fra kunstnerne Damien Hirst, Jenny Holzer og Jimmy Cauty. Banksy, som fremdeles holder sin identitet skjult, har i tillegg plukket ut verker fra kunstnere i Israel, Palestina og Syria, skriver nyhetsbyrået AFP.
Den offisielle åpningen er denne helgen, og utstillingen holder åpen hver dag til 27. september. Det er begrenset kapasitet, men man kan bestille billetter på forhånd via nettsiden.

Artikkelen fortsetter under bildene.

I flere uker har det pågått hemmelig arbeid i et nedlagt badeanlegg i kystbyen Weston-super-Mare. Det viste seg å være en svær kunstutstilling fra den kjente og svært hemmlighetsfulle grafittikunstneren Banksy. Foto: Banksy Dismaland
I Dismaland kan man blant annet se denne damen som angripes av måker. Foto: Yui Mok / Ap / NTB scanpix
En spekkhogger hopper ut av et toalett, i det som er Banksys største utstilling så langt. Foto: Yui Mok / Ap / NTB scanpix
Ikke ta med barna hit, er rådet fra kunstneren Banksy. Foto: Banksy Dismaland


Banksy forrige utstilling i England, i 2009, var svært populær. Lokale myndigheter i North Somerset Council, som tidligere hadde for vane å male over Banksys grafitti, håper utstillingen vil trekke turister til området, skriver BBC.

Den norske multikunstneren Christopher Nielsen hadde for øvrig i fjor et verk med tittelen «Misfornøyelsesparken» på Henie Onstad Kunstsenter. Der kunne man blant annet slå en millionær i hodet, spille rasistsjakk eller mislykkes i et forsøk på å bli superstjerne.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus