Flere fly over Norge gir økte inntekter

Fly som ikke lander gir penger i Avinors kasser. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)
Fly som ikke lander gir penger i Avinors kasser. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)

I år kommer Norge trolig til å tjene 220 millioner kroner på fly som aldri setter sine hjul på norsk jord. Det meste av veksten kommer fra selskaper i landene ved Persiabukta, ifølge Avinor.

Inntektene stammer fra bruken av norsk luftrom, og dermed også flygeledere som loser flyene gjennom landet. Trafikken utgjør mellom 10 og 12 prosent av den totale trafikken Avinor håndterer, og har økt med over 40 prosent siden 2009, skriver Aftenposten.

– Noen av våre største kunder i luften har ingen, eller svært få, bakkeoperasjoner i landet. De har sine faste ruter til faste byer på faste dager. Særlig i luftrommet sør for Stavanger og over Bodø er det mye trafikk, sier administrerende direktør i Flysikring AS, Anders Kirsebom. Flysikring AS er et datterselskap av Avinor.

Emirates, som har base i Dubai, er det fjerde største flyselskapet i landet målt etter trafikkvolum, inklusivt overflyginger. Også selskaper som Qatar Airways, Aeroflot og Air India legger nesten daglig rutene sine over Norge. Ifølge Avinor står selskaper fra de arabiske landene ved Persiabukta for størsteparten av økningen i flytrafikk over Norge.

Prisen på en overflyging ligger mellom 5.000 og 30.000 kroner avhengig av flyets vekt og hvor lenge det oppholder seg i luftrommet.

Personvernpolicy