– Nordmenn er som ild og is

Artikkelforfatteren inspiserer et stykke norsk kulturarv ved Folkemuseet på Bygdøy. Foto: Erlend Eidsem Hansen.
Artikkelforfatteren inspiserer et stykke norsk kulturarv ved Folkemuseet på Bygdøy. Foto: Erlend Eidsem Hansen.

Betraktninger fra en amerikaner i Oslo.

Om forfatteren:

Lizzie Stark er amerikansk journalist, og forfatter av to reportasjebøker. Den forrige boken hennes, «Pandora’s DNA», handler om historien bak og forskningen på genene som fører til brystkreft. Stark besøkte første gang Norge i forbindelse med arbeidet med «Leaving Mundania», som handler om rollespill. Hun har fortsatt å komme på besøk til venner hun har blitt kjent med her.

Jeg er glad i Norge, på grunn av menneskene som bor der. En venn fortalte meg en gang at nordmenn er som «ild og is». Nordmenn kan være vanskelig å bli kjent med, men når du først kommer forbi den kjølige fasaden viser både menneskene og kulturen seg varm og imøtekommende. Jeg har hatt gleden av å besøke Oslo om «våren» (les: vinteren). Mitt lengste opphold varte en måned, og i den perioden gjorde jeg meg noen betraktniner om livet i det kalde, mørke nord.

En ting jeg lærte i Norge: det er klokt å være oppmerksom på dagslyset. Der jeg bor i USA vil solen ved middagstid stå omtrent rett over meg på himmelen. Ved besøk i Oslo, vår og høst, kom den aldri så høyt. Jeg følte det nærmest som det var permanent formiddag. På den andre siden ville det vakre daggryet og skumringen vare i timesvis. Ikke stol på solen. Stol på klokken.

Skikk og bruk

Amerikansk kultur er konkurranseorientert, og full av folk som forsøker å skille seg ut. I Norge løper de som stikker seg frem en fare for å rammes av stygge blikk og subtil sosial utfrysning. Jeg hadde aldri hørt om Janteloven før jeg kom på besøk, men da jeg leste mer om den etter å ha kommet hjem, forsto jeg mer av en del reaksjoner jeg møtte. De sosiale spillereglene tok tid å forstå. Hvis du ikke rydder bagasjen pent unna på bussen, eller om du krysser gaten på rødt, så vanker det blikk.

Når jeg er sammen med venner i USA forteller vi gjerne anekdoter etter tur. Vi avbryter og snakker i munnen på hverandre hele tiden. Avhengig av hvor utadvendte en gruppe venner er kan det å avbryte være den eneste måten å få et ord med i laget. En pause på bare ti sekunder i samtalen signaliserer sosial unntakstilstand, og det er helt avgjørende at noen avverger krisen ved å fortelle en eller annen historie – selv en kjedelig en er bedre enn stillheten. I Norge innebærer ikke nødvendigvis samtalen å utveksle anekdoter, men det er viktig å forsikre seg om at alle får bidra på like fot. Pauser i samtalen er helt vanlig, og avbrytelser anses for å være uhøflig.

Read the English version here.

Her er det duket for kulturkollisjon. I løpet av det en nordmann anser for å være en vanlig pause i samtalen kan jeg sette i gang med en lang historie for å berge alle fra den fryktelige stillheten. Nordmennene avbryter meg ikke, siden det ville vært uhøflig. Ti minutter senere har jeg forvillet meg ut i en betraktning om mitt forhold til strikk, før det endelig går opp for meg at alle nordmennene stirrer morskt på meg. Jeg er usikker på hvordan jeg skal slutte å snakke, siden jeg aldri tidligere har kunnet sluttføre en tankerekke i en samtale. Hvorfor er det ingen som avbryter meg?

Les også: Norske stavkirker stadig mer populære

På gaten

Jeg har blitt fortalt at amerikanere skal være så vennlige. Jeg tror bare vi har andre regler for sosialt samspill. Avhengig av hvor i Statene du bor kan det være vanlig å sørge for øyekontakt, smile og si hei til fremmede du passerer på gaten. I enkelte mindre byer ville det være uhøflig ikke å gjøre det. I større byer hender det man småprater eller kommer med komplimenter til mennesker som sitter ved siden av deg på bussen eller toget. Eller man utveksler kanskje oppgitte, innforståtte blikk med en man venter sammen med i en lang kø. Hvis du ser noen som ser forvirret ut på et gatehjørne spør du kanskje om de trenger hjelp med veibeskrivelser. Å snakke med fremmede, særlig om du er journalist, er like naturlig som å puste.

Artikkelforfatteren avbildet i sitt naturlige habitat. Foto: J.R. Blackwell.
Artikkelforfatteren avbildet i sitt naturlige habitat. Foto: J.R. Blackwell.

En gang jeg landet i København så jeg en fyr med banjo på ryggen. Selvsagt skyndte jeg meg opp ved siden av ham i køen til passkontrollen og spurte om han spilte (ja) og hva han spilte (bluegrass) og om han var dansk (ja). Hele tiden stirret han på meg som om jeg var i ferd med å knivstikke ham og stjele lommeboka hans. Senere forklarte en dansk venn meg konseptet «privatliv i det offentlige rom», altså at det er uhøflig å legge seg opp i det fremmede driver med, selv om det er vennlig ment. Det samme gjelder i Norge.

Jeg synes dette er både avslappende – jeg er introvert og liker å kunne pusle med mine egne saker uten å bli forstyrret av andre – men også underlig. Å kunne prate med folk på gaten betyr at jeg har lært noe om livet og betraktningene til drosjesjåfører, sykepleiere, kelnere, politifolk, leger, dataprogrammerere, investorer og arkeologer. Det er noe fint med det også.

Se også: Spektakulær dronevideo av midnattssolen fra Dønnamannen

Hilsener

I USA er det vanlig å si «hvordan går det?» eller «hvordan har du det?» når man ser hverandre. Svaret, med mindre håret ditt faktisk har tatt fyr, er alltid «bra» eller «fint». Hvis jeg snakker med min mor eller en nær venn kan det hende jeg svarer: «greit» eller «jeg er stresset», for siden å utdype hvis de spør. Dersom du spør en nordmann «hvordan går det?» bør du være forberedt på å høre om at noen er såre i halsen eller at de har drevet og ommøblert.

Jeg har blitt fortalt at amerikanere kan virke overfladiske, siden vi ikke ønsker oppriktige svar på disse spørsmålene. Jeg synes det er et sjarmerende trekk at nordmenn tar oss på ordet.

Les også: Krympende isbreer kan påvirke turismen i Norge

På utesteder

Uansett hvor jeg befant meg i Norge, selv på en fullsatt bar eller restaurant, kunne jeg høre meg selv snakke. Selv når musikken spilte. Det skyldes at nordmenn, til forskjell fra amerikanere, ikke roper hele tiden.

Politikk

I mitt hjemland er det to partier. Slik har det alltid vært, og slik kommer det vel alltid til å være. Mitt stakkars hode er bare vant med å sjonglere disse to. For meg er Norges brede utvalg av politiske partier svimlende, ikke minst siden de «konservative» partiene ofte later til å være langt til venstre for de mest liberale amerikanske politikerne. Kanskje det har sammenheng med hvilke nordmenn jeg kjenner, men jeg har også hørt folk som helt uten ironisk distanse erklærer at de er «marxister». I USA er det eneste som kalles «marxisme» en viss form for litterær analyse. Eller, ved valgår, politikken til det rivaliserende partiet (ofte med noen nedsettende kommentarer om skandinavisk sosialisme i tillegg).

Etter å ha besøkt Norge synes jeg det er vittig å høre våre politikere snakke om problemene med «skandinavisk sosialisme». Nordmenn får mer enn en måned lønnet ferie, betalt foreldrepermisjon, arbeidsledighetstrygd og gratis helsetjenester. I USA er du heldig om du får mer enn ti dagers betalt ferie, og vi har selvsagt hverken betalt mamma- eller pappapermisjon. Isteden sparer folk opp sykedager og er tilbake på arbeid i løpet av få måneder.

Se også: Bli med opp på Senjas høyeste topp

Mat

Nordmenn later til å spise lunsj, brødskiver, til to eller tre måltider om dagen. Det tok litt tid å venne seg til, men jeg ble etter hvert begeistret for leverpostei med sylteagurk og til og med den merkelige, brune osten. Etter å ha spist ristede skiver fullkornsbrød med smør og ost fremstod det søte amerikanske brødet som en stusselig affære. En venn tok meg med for å spise lutefisk en gang. Jeg var først nølende da jeg så den geléaktige konsistensen, men tilbehøret var nydelig. Det skadet heller ikke med en dram eller to.

Norge kan bo på enda mer eksotiske naturopplevelser hvis man begir seg utenfor Oslo-gryta. Her nordlys i Troms. Foto: Mark Robinson (CC/Flickr)
Norge kan bo på enda mer eksotiske naturopplevelser hvis man begir seg utenfor Oslo-gryta. Her nordlys i Troms. Foto: Mark Robinson (CC/Flickr)

Det jeg savnet var ordentlig meksikansk mat og skikkelig sterk saus.

Drikkekultur

Amerikanere som drikker med nordmenn må belage seg på å gråte natten gjennom i en eneste øl. Om du skal ha to vil det koste skjorta. Den billigste ølen på en bule koster mer enn minste lovlige timebetaling i USA. Prisen for en importert øl… vel, i USA ville man kunne kjøpe en martini med god gin på Manhattan for den samme prisen. Jeg var ikke helt forberedt på prissjokket.

Les også: — Hurtigruta har satt verdensrekord

… for hyggens skyld!

Når alt kommer til alt er jeg en stor fan av Norge, og håper jeg vil få anledning til å se mer av den flotte naturen mine venner har fortalt meg om neste gang jeg kommer på besøk (hyttelivet høres fint ut). Selv om jeg fremdeles jobber med min toleranse for lutefisk og pauser i samtalen er jeg begeistret for de mørke skogene omkring Oslo, akevitt, og anledningen til å fullføre en tankerekke i samtaler. Og jeg gleder meg til neste gang jeg kan prøve meg på å fremsi den eneste norske frasen jeg kan: «hei, lenge siden sist!»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Ny hærsjef advarer – ber om 84 tanks, ny brigade og flere i førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:39 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Canadas statsminister beklager at han sminket seg brun03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 925 legemiddelmangler hittil i år – i hele fjor var det 68401:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg
Siste nytt
08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeNy hærsjef advarer – ber om 84 tanks, ny brigade og flere i førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:39NorgeGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08NorgeNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54VerdenCanadas statsminister beklager at han sminket seg brun03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Norge925 legemiddelmangler hittil i år – i hele fjor var det 68401:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08VerdenRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41NorgeTNT-vokalist Tony Mills er død23:40VerdenUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus