– Nordmenn er som ild og is

Artikkelforfatteren inspiserer et stykke norsk kulturarv ved Folkemuseet på Bygdøy. Foto: Erlend Eidsem Hansen.
Artikkelforfatteren inspiserer et stykke norsk kulturarv ved Folkemuseet på Bygdøy. Foto: Erlend Eidsem Hansen.

Betraktninger fra en amerikaner i Oslo.

Om forfatteren:

Lizzie Stark er amerikansk journalist, og forfatter av to reportasjebøker. Den forrige boken hennes, «Pandora’s DNA», handler om historien bak og forskningen på genene som fører til brystkreft. Stark besøkte første gang Norge i forbindelse med arbeidet med «Leaving Mundania», som handler om rollespill. Hun har fortsatt å komme på besøk til venner hun har blitt kjent med her.

Jeg er glad i Norge, på grunn av menneskene som bor der. En venn fortalte meg en gang at nordmenn er som «ild og is». Nordmenn kan være vanskelig å bli kjent med, men når du først kommer forbi den kjølige fasaden viser både menneskene og kulturen seg varm og imøtekommende. Jeg har hatt gleden av å besøke Oslo om «våren» (les: vinteren). Mitt lengste opphold varte en måned, og i den perioden gjorde jeg meg noen betraktniner om livet i det kalde, mørke nord.

En ting jeg lærte i Norge: det er klokt å være oppmerksom på dagslyset. Der jeg bor i USA vil solen ved middagstid stå omtrent rett over meg på himmelen. Ved besøk i Oslo, vår og høst, kom den aldri så høyt. Jeg følte det nærmest som det var permanent formiddag. På den andre siden ville det vakre daggryet og skumringen vare i timesvis. Ikke stol på solen. Stol på klokken.

Skikk og bruk

Amerikansk kultur er konkurranseorientert, og full av folk som forsøker å skille seg ut. I Norge løper de som stikker seg frem en fare for å rammes av stygge blikk og subtil sosial utfrysning. Jeg hadde aldri hørt om Janteloven før jeg kom på besøk, men da jeg leste mer om den etter å ha kommet hjem, forsto jeg mer av en del reaksjoner jeg møtte. De sosiale spillereglene tok tid å forstå. Hvis du ikke rydder bagasjen pent unna på bussen, eller om du krysser gaten på rødt, så vanker det blikk.

Når jeg er sammen med venner i USA forteller vi gjerne anekdoter etter tur. Vi avbryter og snakker i munnen på hverandre hele tiden. Avhengig av hvor utadvendte en gruppe venner er kan det å avbryte være den eneste måten å få et ord med i laget. En pause på bare ti sekunder i samtalen signaliserer sosial unntakstilstand, og det er helt avgjørende at noen avverger krisen ved å fortelle en eller annen historie – selv en kjedelig en er bedre enn stillheten. I Norge innebærer ikke nødvendigvis samtalen å utveksle anekdoter, men det er viktig å forsikre seg om at alle får bidra på like fot. Pauser i samtalen er helt vanlig, og avbrytelser anses for å være uhøflig.

Read the English version here.

Her er det duket for kulturkollisjon. I løpet av det en nordmann anser for å være en vanlig pause i samtalen kan jeg sette i gang med en lang historie for å berge alle fra den fryktelige stillheten. Nordmennene avbryter meg ikke, siden det ville vært uhøflig. Ti minutter senere har jeg forvillet meg ut i en betraktning om mitt forhold til strikk, før det endelig går opp for meg at alle nordmennene stirrer morskt på meg. Jeg er usikker på hvordan jeg skal slutte å snakke, siden jeg aldri tidligere har kunnet sluttføre en tankerekke i en samtale. Hvorfor er det ingen som avbryter meg?

Les også: Norske stavkirker stadig mer populære

På gaten

Jeg har blitt fortalt at amerikanere skal være så vennlige. Jeg tror bare vi har andre regler for sosialt samspill. Avhengig av hvor i Statene du bor kan det være vanlig å sørge for øyekontakt, smile og si hei til fremmede du passerer på gaten. I enkelte mindre byer ville det være uhøflig ikke å gjøre det. I større byer hender det man småprater eller kommer med komplimenter til mennesker som sitter ved siden av deg på bussen eller toget. Eller man utveksler kanskje oppgitte, innforståtte blikk med en man venter sammen med i en lang kø. Hvis du ser noen som ser forvirret ut på et gatehjørne spør du kanskje om de trenger hjelp med veibeskrivelser. Å snakke med fremmede, særlig om du er journalist, er like naturlig som å puste.

Artikkelforfatteren avbildet i sitt naturlige habitat. Foto: J.R. Blackwell.
Artikkelforfatteren avbildet i sitt naturlige habitat. Foto: J.R. Blackwell.

En gang jeg landet i København så jeg en fyr med banjo på ryggen. Selvsagt skyndte jeg meg opp ved siden av ham i køen til passkontrollen og spurte om han spilte (ja) og hva han spilte (bluegrass) og om han var dansk (ja). Hele tiden stirret han på meg som om jeg var i ferd med å knivstikke ham og stjele lommeboka hans. Senere forklarte en dansk venn meg konseptet «privatliv i det offentlige rom», altså at det er uhøflig å legge seg opp i det fremmede driver med, selv om det er vennlig ment. Det samme gjelder i Norge.

Jeg synes dette er både avslappende – jeg er introvert og liker å kunne pusle med mine egne saker uten å bli forstyrret av andre – men også underlig. Å kunne prate med folk på gaten betyr at jeg har lært noe om livet og betraktningene til drosjesjåfører, sykepleiere, kelnere, politifolk, leger, dataprogrammerere, investorer og arkeologer. Det er noe fint med det også.

Se også: Spektakulær dronevideo av midnattssolen fra Dønnamannen

Hilsener

I USA er det vanlig å si «hvordan går det?» eller «hvordan har du det?» når man ser hverandre. Svaret, med mindre håret ditt faktisk har tatt fyr, er alltid «bra» eller «fint». Hvis jeg snakker med min mor eller en nær venn kan det hende jeg svarer: «greit» eller «jeg er stresset», for siden å utdype hvis de spør. Dersom du spør en nordmann «hvordan går det?» bør du være forberedt på å høre om at noen er såre i halsen eller at de har drevet og ommøblert.

Jeg har blitt fortalt at amerikanere kan virke overfladiske, siden vi ikke ønsker oppriktige svar på disse spørsmålene. Jeg synes det er et sjarmerende trekk at nordmenn tar oss på ordet.

Les også: Krympende isbreer kan påvirke turismen i Norge

På utesteder

Uansett hvor jeg befant meg i Norge, selv på en fullsatt bar eller restaurant, kunne jeg høre meg selv snakke. Selv når musikken spilte. Det skyldes at nordmenn, til forskjell fra amerikanere, ikke roper hele tiden.

Politikk

I mitt hjemland er det to partier. Slik har det alltid vært, og slik kommer det vel alltid til å være. Mitt stakkars hode er bare vant med å sjonglere disse to. For meg er Norges brede utvalg av politiske partier svimlende, ikke minst siden de «konservative» partiene ofte later til å være langt til venstre for de mest liberale amerikanske politikerne. Kanskje det har sammenheng med hvilke nordmenn jeg kjenner, men jeg har også hørt folk som helt uten ironisk distanse erklærer at de er «marxister». I USA er det eneste som kalles «marxisme» en viss form for litterær analyse. Eller, ved valgår, politikken til det rivaliserende partiet (ofte med noen nedsettende kommentarer om skandinavisk sosialisme i tillegg).

Etter å ha besøkt Norge synes jeg det er vittig å høre våre politikere snakke om problemene med «skandinavisk sosialisme». Nordmenn får mer enn en måned lønnet ferie, betalt foreldrepermisjon, arbeidsledighetstrygd og gratis helsetjenester. I USA er du heldig om du får mer enn ti dagers betalt ferie, og vi har selvsagt hverken betalt mamma- eller pappapermisjon. Isteden sparer folk opp sykedager og er tilbake på arbeid i løpet av få måneder.

Se også: Bli med opp på Senjas høyeste topp

Mat

Nordmenn later til å spise lunsj, brødskiver, til to eller tre måltider om dagen. Det tok litt tid å venne seg til, men jeg ble etter hvert begeistret for leverpostei med sylteagurk og til og med den merkelige, brune osten. Etter å ha spist ristede skiver fullkornsbrød med smør og ost fremstod det søte amerikanske brødet som en stusselig affære. En venn tok meg med for å spise lutefisk en gang. Jeg var først nølende da jeg så den geléaktige konsistensen, men tilbehøret var nydelig. Det skadet heller ikke med en dram eller to.

Norge kan bo på enda mer eksotiske naturopplevelser hvis man begir seg utenfor Oslo-gryta. Her nordlys i Troms. Foto: Mark Robinson (CC/Flickr)
Norge kan bo på enda mer eksotiske naturopplevelser hvis man begir seg utenfor Oslo-gryta. Her nordlys i Troms. Foto: Mark Robinson (CC/Flickr)

Det jeg savnet var ordentlig meksikansk mat og skikkelig sterk saus.

Drikkekultur

Amerikanere som drikker med nordmenn må belage seg på å gråte natten gjennom i en eneste øl. Om du skal ha to vil det koste skjorta. Den billigste ølen på en bule koster mer enn minste lovlige timebetaling i USA. Prisen for en importert øl… vel, i USA ville man kunne kjøpe en martini med god gin på Manhattan for den samme prisen. Jeg var ikke helt forberedt på prissjokket.

Les også: — Hurtigruta har satt verdensrekord

… for hyggens skyld!

Når alt kommer til alt er jeg en stor fan av Norge, og håper jeg vil få anledning til å se mer av den flotte naturen mine venner har fortalt meg om neste gang jeg kommer på besøk (hyttelivet høres fint ut). Selv om jeg fremdeles jobber med min toleranse for lutefisk og pauser i samtalen er jeg begeistret for de mørke skogene omkring Oslo, akevitt, og anledningen til å fullføre en tankerekke i samtaler. Og jeg gleder meg til neste gang jeg kan prøve meg på å fremsi den eneste norske frasen jeg kan: «hei, lenge siden sist!»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade
Siste nytt
20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus