Norske stavkirker stadig mer populære

Heddal Stavkirke på Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken ble restaurert på 1950-tallet.
Heddal Stavkirke på Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken ble restaurert på 1950-tallet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

De 28 stavkirkene i Norge blir stadig viktigere besøksmål for turister fra inn- og utland, men de som ligger utenom hovedveiene sliter, særlig i Buskerud.

– De aller fleste stavkirkene melder om en betydelig besøksvekst denne sommeren, sier Håvard J. Russnes som er leder av Stavkirkeeierforum – et nettverk for eiere av stavkirkene i Norge til Nationen.

Fortidsminneforeningen eier åtte av Norges stavkirker, staten eier tre og Den norske kirke de resterende 17.

Heddal stavkirke i Notodden i Telemark har så langt i sommer har en økning i besøket på mellom 35 og 40 prosent i forhold til samme tid i 2014. I år får kirken minst 20.000 betalende gjester.

– Stavkirkene Borgund, Urnes, Kaupanger og Hopperstad i Sogn og Fjordane kan alle ved utgangen av juli vise til en besøksvekst på 20 prosent i forhold til samme tid i fjor, sier Tanna Gjeraker ved Borgund stavkirke.

Les også: Henter 122 år gammel stavkirke fra USA

Besøkskurvene til stavkirken i turistknutepunktet Lom i Oppland går også rett til himmels. Her har besøket økt med hele 42 prosent de fem siste årene – og veksten fortsetter:

Likevel er det flere som sliter, og Fortidsminneforeningen håper staten kan komme inn og støtte foreningen med driftsmidler slik de gjør med andre museer.

– Stavkirkene Uvdal, Torpo og Nore i Buskerud ligger alle litt utenfor turisthovedveiene. Disse kirkene har gått med underskudd i flere år, sier eiendomssjef i Fortidsminneforeningen Eli-Sofie Thorne.

Les også: Spektakulær dronevideo av midnattssolen fra Dønnamannen

Følg ABC Nyheter på Instagram - en annerledes nyhetskanal

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus