Norske stavkirker stadig mer populære

Heddal Stavkirke på Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken ble restaurert på 1950-tallet.
Heddal Stavkirke på Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken ble restaurert på 1950-tallet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

De 28 stavkirkene i Norge blir stadig viktigere besøksmål for turister fra inn- og utland, men de som ligger utenom hovedveiene sliter, særlig i Buskerud.

– De aller fleste stavkirkene melder om en betydelig besøksvekst denne sommeren, sier Håvard J. Russnes som er leder av Stavkirkeeierforum – et nettverk for eiere av stavkirkene i Norge til Nationen.

Fortidsminneforeningen eier åtte av Norges stavkirker, staten eier tre og Den norske kirke de resterende 17.

Heddal stavkirke i Notodden i Telemark har så langt i sommer har en økning i besøket på mellom 35 og 40 prosent i forhold til samme tid i 2014. I år får kirken minst 20.000 betalende gjester.

– Stavkirkene Borgund, Urnes, Kaupanger og Hopperstad i Sogn og Fjordane kan alle ved utgangen av juli vise til en besøksvekst på 20 prosent i forhold til samme tid i fjor, sier Tanna Gjeraker ved Borgund stavkirke.

Les også: Henter 122 år gammel stavkirke fra USA

Besøkskurvene til stavkirken i turistknutepunktet Lom i Oppland går også rett til himmels. Her har besøket økt med hele 42 prosent de fem siste årene – og veksten fortsetter:

Likevel er det flere som sliter, og Fortidsminneforeningen håper staten kan komme inn og støtte foreningen med driftsmidler slik de gjør med andre museer.

– Stavkirkene Uvdal, Torpo og Nore i Buskerud ligger alle litt utenfor turisthovedveiene. Disse kirkene har gått med underskudd i flere år, sier eiendomssjef i Fortidsminneforeningen Eli-Sofie Thorne.

Les også: Spektakulær dronevideo av midnattssolen fra Dønnamannen

Følg ABC Nyheter på Instagram - en annerledes nyhetskanal

Personvernpolicy