Sveriges koseligste fika

Fika er en kunstform i nabolandet, en nesten sydlandsk innstilling til livsnyteri. Sveriges koseligste café må være Älvhöjden i Skattungbyn, en stille oase blant blånende fjell. Og det er ingen tvil om når de holder åpent.

Älvhöjden byr på fika, utsikt, farger, ro og en samtale. Med noe under 300 innbyggere er besøkende alltid velkomne. Foto: Tove Andersson

Älvhöjden byr på fika, utsikt, farger, ro og en samtale. Med noe under 300 innbyggere er besøkende alltid velkomne. Foto: Tove Andersson

KERAMIKK: I Sverige er fika en institusjon – og koppene vakre, som denne av kunsteren Anna Wrigstad som også har tekster som «Förmiddagsfika» eller «Yellow Polka Dot Bikini» (inspiretrt av Lill-Babs innspilning 1960.) Foto: Tove Andersson

Vi suser mot Dalarna der tiden går sakte, ungdommen lærer å danse hambo og mottoet går som sangen Leva Livet! med Lill-Babs, en av innehaverens favorittartister. Utsikten er storslagen i det man nærmer seg byen med knappe 300 innbyggere. Mil på mil med skog kan sees fra verandaen i det lille huset med mintfargede vegger.

Et håndmalt skilt på taket forteller at det lille røde huset som lener seg ut over dalen langt der nede, er en café. Bengt forteller at moren startet virksomheten i 1936 og i dag driver han den.

– Det er kona som var flink med farger, forteller han.

Sosial institusjon

I Sverige er fika, altså en kafferast, så viktig at det har fått en forklaring på wikipedia.

«Fika er en sosial institusjon i Sverige.Det innebærer at man tar en pause fra en aktivitet for å drikke kaffe eller noe annet med venner, familie eller bekjente.»

Det følger gjerne en kakebit eller smörgås. Fika foregår på arbeidsplassen, konditori, cafe eller i kirken. Avisen Syd Näringsliv hevdet for noen år side at det er bevist at fika-pausene gjør deg mer, ikke mindre, effektiv på jobben.

Bengt forteller at det kan bli lange arbeidsdager.

– Man kan ikke bare stenge cafeén når et romantisk par sitter i solnedgangen og holder om hverandre, sier Bengt som forteller at scenariet som utspiller seg med farger og lys er spektakulær hver eneste dag og aldri likt.

PASTELLSTOL: Lena Perlid Svälas har satt preg på cafeen. – Hun var god med farger, sier enkemannen Bengt. Foto: Tove Andersson

Laid back

Han serverer nystekte vafler som er viden kjent, og de som stopper på fika er turister.

– Nei, langtransport vil jeg ikke ha. En bil tar opp alle plassene, sier han bestemt.

– Det er stille?
– Før stanset turistbussene her, for jeg har jo plass til 35 gjester, men nå tar bussene 55 passasjerer - og de kjører videre!
Ingemar Bergman spilte inn scener til filmen «Jungfrukällan» i nærheten og kunstneren Anders Zorn malte 20 år gammel «Till Dans» i Skattungbyn i 1880. Her hilser folk når man kjører gjennom byen. De har kirke, friskole og natur i overflod. Selv presenterer byen seg som en perle ved Siljansringen der alle innbyggerne engasjerer seg i byens overlevelse. En alternativfestival – Inspirationsfestivalen – pleier også å holdes her, og det føles som om laid back er ordet som lett kan komme opp under et fika.

Sagnet om trollbjørken

– Hvilke språk er veiskiltene skrevet på?

– Det er Orsa-mål, sier Bengt.

Dialekten hører til ovansiljan, ett av sju dialekter i Dalarna, der det for mange uforståelige älvdalsmålet hører til. Älvdalen er under en times kjøring unna.

– Vi har bare våre egne uttrykk for saker, verre er det ikke, ler Bengt som drifter stedet alene etter at kona falt bort i fjor.

Til en fika hører en historie og innehaveren forteller gjerne sagnet om trollbjørken som ikke feller løv om vinteren. Når man går derfra lurer man på om man har vært på en kafferast eller en fika, men det er en annen historie.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden