Meny

Nordmenn blir syke av egen grillmat

Mange av tarmbakteriene nordmenn blir smittet av i løpet av sommeren kommer fra egen grillmat.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Om sommeren øker tilfellene av tarmbakteriesmitte, og man trenger ikke å dra lenger enn til sin egen hagegrill for å bli syk.

I ferien er det mange nordmenn som kommer hjem fra utenlandsreiser med magesmerter og diaré. Dette er symptomer på at man kan ha fått en tarmsykdom. Noen er mindre alvorlige enn andre. Men man trenger ikke å ha vært i utlandet i sommer for å bli smittet av ekle tarmbakterier. De kan man få fra mat som har vært på grillen i egen bakhage.

– I Norge blir mange syke på sommeren av en matsmittebakterie som heter Campylobacter. Det kommer av at folk griller mye og har dårligere kjøkkenhygiene. Man har ikke de samme vanene når man står ute og griller som man har inne på kjøkkenet, sier overlege i Folkehelseinstituttet, Hans Blystad, til ABC Nyheter.

Han forteller at folk også er dårligere til å gjennomsteke kjøttet på grillen, og at kylling som ikke er gjennomstekt ofte er en kilde til at folk får tarmsykdommer.

– Mange kjenner til tarmbakterien, Salmonella. Den kan komme fra kylling som ikke er stekt lenge nok. Dessuten skal man være obs på rå salat og frukt som ikke kan skrelles. Dette gjelder mest i utlandet, påpeker han.

Les også: Disse sykdommene smitter fra dyr til mennesker

Mest utsatt på utenlandsferie

Selv om tarmsykdommer øker i Norge på sommeren, er det likevel på utenlandsferie at folk aller helst blir smittet. Av de som kom hjem fra sydenferie med tarmsykdommer i fjor, hadde 70 prosent av disse fått en alvorlig infeksjon. Dette viser tall fra Folkehelseinstituttet.

– Men dette tallet er bare toppen av isfjellet. Mange går ikke til lege når de har mageproblemer. Jeg vil råde alle, ikke bare de som er på utenlandsreise, til å alltid vaske hender etter et toalettbesøk og før man spiser. Når man er i utlandet er alkoholbaserte hånddesinfeksjonsmidler også effektivt, sier Blystad.

Symptomer på denne typen tarminfeksjon er spesielt magesmerter, feber og vanntynn diaré som ofte er blandet med blod og slim.

Les også: Reisende nordmenn får oftest diaré og kjønnssykdommer

Gonoré og Malaria

Det er ikke bare tarmsykdommer man skal være obs på nå i ferien. Det er to andre sykdommer Blystad trekker frem som mange nordmenn tar med seg hjem fra sydenturen.

– Det første er kjønnssykdommer som Gonoré, HIV og Syfilis. Hvor Gonoré er den vanligste. Kjønnssykdommer er mer utbredt i andre land enn i Norge, derfor er mitt faste råd å alltid bruke kondom, sier Blystad.

– Det andre er sykdommer som overføres gjennom myggstikk slik som Malaria og Denguefeber. For å unngå å bli smittet av disse sykdommene, er det lurt å unngå å bli stukket i utgangspunktet. Da skal man bruke myggspray, ha klær som dekker armer og ben og bruke myggnetting om natten hvis man befinner seg i land der Malaria er utbredt.

Blystad påpeker at Folkehelseinstituttet i fjor fikk meldinger om 100 tilfeller av disse myggsykdommene.

– Nordmenn foretar rundt 9 millioner utenlandsreiser hvert år. Hvis man ser på den store sammenhengen er det egentlig er ganske liten sjanse for å få Malaria og Denguefeber, sier han.

Malaria forekommer i dag i 104 land, og 80 prosent av malariatilfellene i verden forekommer i det tropiske Afrika.

Les også: Advarer mot å ta med dyr hjem fra utlandet

Det er ikke bare bakterier og hygiene som kan være farlig med sommergrillingen. Her kan du se hva du bør være oppmerksom på, før du fyrer opp grillen::

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus