12 tips til ferie på sparket

MANGE MULIGHETER: Du og barna kan oppleve strand, fjell og flott natur hvis du reiser rundt i Skandinavia i sommer.
MANGE MULIGHETER: Du og barna kan oppleve strand, fjell og flott natur hvis du reiser rundt i Skandinavia i sommer.

Har dere ikke ferieplanene klare? Ikke stress, vi gir deg tipsene som kan gjøres på 1-2-3. God sommer!

Ta turen rundt i Norge eller besøk nabolandene våre. Det er alltid noe spennende å finne på for hele familien.

Göteborg. Om du tror Liseberg er det eneste den svenske byen har å by på, tar du feil. Göteborg er en super sommerby, med hyggelige handlegater og gode priser på overnatting. Fantastiske Universeum, som ligger like ved Liseberg, er som Teknisk museum på speed. Like gøy for de minste som for de største.

Og det er så mye å se og gjøre der at skulle været bli dårlig, kan dere trygt besøke Universeum flere ganger.

Les også om bilferie med barn: Sju land på 21 dager? Ikke noe problem!

Vimmerby. I Vimmerby ved Kalmar i Sverige finner du Astrid Lindgrens verden. Her møter du Pippi, Emil, Kavring, Jonathan og Ronja Røverdatter. Maten er god, og du kan leie en «stuga» for overnatting – eller dere kan ta med telt.

Alltid noe barnevennlig

Visingsø. Ta ferge over, lei en stuga og utforsk den bilfrie øya på sykkel. Supert for barn, og uten trafikkfare blir det straks mer avslappende for mor og far også. Det ER fortsatt deilig å være norsk i Danmark.

Uansett hvor i Danmark dere reiser, garanterer vi at dere finner noe barnevennlig. Lekeplasser langs veien nesten overalt, og fornøyelsesparker rundt hver en sving!

Campingferie kan også være morsomt for hele familien.

I Odense ligger H.C. Andersens hage med gratis barneteater hver dag, andunger på dammen og verdens beste softis. Øyene Ærø og Læsø kan også anbefales. Noe av det beste med å feriere i Danmark, er at det ikke er langt å kjøre noen steder.

Klatring for alle aldre

Besøk hovedstaden. Hvilke andre steder kan man henge i tretoppene i aktivitetsparken Høyt og lavt på Tryvann den ene dagen, vandre i Kongens saler på slottet den neste og ligge på stranden den tredje? Ikke glem Akershus festning, Teknisk museum, Frognerparken og -badet, Botanisk hage og øyloffing i skjærgården. Oslo er en deilig by å besøke i sommerferien.

Kjør kystriksveien. Kystriksveien strekker seg fra Steinkjer i Trøndelag til Bodø i Nordland og blir av mange kalt verdens vakreste turistvei. Stopp på de stedene dere faller mest for og la barna være med og bestemme. Ta med telt eller campingvogn, eller sats på at dere finner hoteller, moteller eller campingplasser med hytter langs veien.

Overnatt i telt. Du trenger verken proft utstyr eller å reise langt for å telte med familien. Noen ganger holder det å slå opp herligheten i hagen. Har du derimot tilgang til bil eller båt, anbefaler vi en litt lengre tur, for eksempel ut på en øy eller til et fiskevann i skogen eller på vidda. Det eneste dere trenger er et telt, nok vann, nok mat og en sovepose. Lite slår følelsen av å sovne til lyden av knitrende bål og våkne i et klamt telt, for så å løpe ned til vannet for en morgendukkert.

Bo på hytter og setre

Familieeldoradoet Sandsa (Stavanger). Rundt det store Sandsavatnet ligger et knippe vakre støler, og det er få stølsområder i Ryfylkeheiene som er et bedre utgangspunkt for småbarnsfamilier. I sommerferien er det fast tilsyn på hytta, og du kan bestille plass og få skyss over vannet. Husk fiskestang!

Hallingskeid turisthytte (Hardanger). Bare 200 meter fra togstasjonen på Hallingskeid ligger turisthytta med samme navn. Hytta ligger i et klassisk høyfjellsterreng på Hardangervidda. Her går Rallarvegen rett forbi, samtidig som floraen er rik og fiskevannene mange. Toppturen til Vossaskavlen (1542 m.o.h.) er klassikeren.

Sota Sæter – til Sottønna (Oppland). Den 100 år gamle setra ved Sota består av ti bygninger på et flott tun og ligger 819 meter over havet. Her kan dere kose dere med gode, lokale mattradisjoner, badstu og aktiviteter for barn og voksne. Fra hytta er Jostedalsbreen, Fortundalsbreen og Tverrådalskyrkja innen rekkevidde. Ellers er frodige, grønne daler og karrig høyfjellsnatur toppet av breer stikkord for en tur til Breheimen.

Det er også mange fine turer i nærområdet, blant annet to permanente naturstier. Dere kan låne sykler og sykkelvogner, fiskestenger og kanoer. Hytta har bilvei helt fram.

Grimsdalshytta (Hedmark). Grimsdalshytta i Grimsdalen nord i Rondane er perfekt for fjellferie med barn. Rundt hytta er det mange muligheter for spennende ekspedisjoner, blant annet en lett tilgjengelig natursti.

Andre muligheter er botaniseringsturen langs Haverdalen og tur til meteorkratrene ved Storberget. Liker dere å sykle, kan vi anbefale en tur langs gamle seterveien mellom Grimsdalshytta og Tollevshaugen. Er dere glade i dyr, er Bergseng Seterdrift verdt et besøk. Her er det full seterdrift og mange forskjellige dyr å se på. Veldig moro for barna.

Rallarvegen (Hordaland) Dette er turen som inneholder alt, også en spennende togtur. Sykkeldyktige barn klarer utfordringen, men du kan også bruke sykkelvogn. Turen er 55 kilometer og starter med sykling fra Finse til Flåm, og det meste er nedoverbakke.

Etappen ned Aurlandsdalen kan ta pusten fra deg, med den ekstreme villheten i elva som graver seg fram gjennom landskapet og den fantastiske utsikten mot fjorden langt der nede. Her møtes Østland og Vestland i et vakkert fjellområde.

Adkomst: Ta Bergensbanen fra Oslo/Bergen til Finse. Sykle ned til Flåm og ta bussen til Østerbø. Deretter går dere ned Aurlandsdalen og tar buss tilbake.

Foto: Visit Norway, Visit Denmark og Visit Sweden.

EPLEPLUKKING: Det kan være spennende å få plukke sine egne epler fra trærne.
EPLEPLUKKING: Det kan være spennende å få plukke sine egne epler fra trærne.

Saken ble først publisert på Klikk.no

Les også:

Halvparten sitter feil vei

Dette må du vite før du skal fly med småbarn

Familien på fire fikk en uke med sol og fisking

Personvernpolicy