Norske turister lett bytte for tyver

Norske turister opplever stadig oftere at ferien blir ødelagt av tyverier.
Norske turister opplever stadig oftere at ferien blir ødelagt av tyverier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nordmenn er slappe med å passe på tingene sine på ferie, viser en undersøkelse. Vi går fra verdisakene når vi bader, bruker ikke safe og ser ut som typiske turister.

– Vandrer du rundt i travle bygater med kamera dinglende på magen, dyre smykker og dyr mobiltelefon, er det lett å bli utpekt som et passende offer, sier skadeforebygger Fred Nilsen i Sparebank 1 Forsikring.

Se også: Så lett stjeler lommetyven fra deg

En spørreundersøkelse fra Respons Analyse viser at nordmenn nå mer enn noen gang opplever å få ødelagt ferien av tyver.

Bare en av fire tar seg bryet med å ikke se ut som en typisk turist. En av tre lar tingene ligge ubevoktet når de bader. Fire av ti bruker ikke hotellets safe til å oppbevare pass og verdisaker.

Les også: Bagasjetyver herjer flyplassen

Nilsen i Sparebank 1 råder ferierende nordmenn i Hellas til å være ekstra forsiktige.

– Særlig nordmenn som ferierer i Hellas, og som har ekstra mye kontanter på seg, gjør klokt i å ta ekstra forholdsregler, som for eksempel å bruke et pengebelte og bruke hotellets safe til verdisakene, sier han.

Antall anmeldte reiseskader i Norge har nær doblet seg de siste årene og var over 300.000 i fjor med samlede erstatningsutbetalinger på 1,8 milliarder kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

Tall fra SpareBank 1 viser at hver femte reiseskade kan knyttes til tyveri av verdisaker.

Pass opp for tyvenes superfrekke triks

Lommetyver kan slå til hvor som helst og når som helst. Lommetyv-ekspert Bob Arno gir råd om hvordan du sikrer verdisakene dine:

Personvernpolicy