– Vi kommer alltid tilbake

I fjor spaserte rundt 90 000 turister rundt i Skudeneshavns gater i løpet av sommeren. Theo og Iet Hamaker fra Nederland er av den typen som kommer tilbake til byen år etter år. 

Ekteparet Theo og Iet Hamaker er i Skudeneshavn for tiende gang, og for tiende gang har de tatt sjøveien fra Nederland til den lille havna. De forteller at de fortsetter å kommer tilbake på grunn av den alltid så behagelige stemningen som møter dem i den sjarmerende havnebyen.

–­ Det er så avslappet her. Vi har med oss sykler, og pleier å sykle rundt i de små, koselige gatene. Det er så mye fint å se på, og folk er så hyggelige, forteller Iet.

Vi har blitt invitert inn i deres 49 fot lange, flytende hjem hvor ekteparet nyter late sommerdager i Skudeneshavn, noe de har fortjent etter den lange sjøveien helt fra Nederlands kyst.

– På det raskeste brukte vi 44 timer fra Nederland og opp til Egersund, men vi pleier og stoppe i Skagen i Danmark og er ofte innom Bergen, men ingen av de stedene slår Skudeneshavn. Det er utrolig vakkert her, sier Theo.

Han forteller at han også har lært seg litt norsk i hjemlandet, noe han har fått bruk for da paret har blitt kjent med flere nordmenn her i byen.

– Jeg forstår litt og kan lese ganske greit, sier han på norsk.

Hvordan er det å forstå karmøydialakten?

Stillhet. Mer stillhet. Så ler han, før han slår over på engelsk.

– Der ser du, det er ikke så mye jeg kan, sier han smilende.

En ung mann på sykkel suser forbi båten, og Iet snur seg og vinker .

– Det var sønnen til et ektepar vi kjenner. De bor rett her borte. Hun er norsk og han er nederlender, sier hun.

Nederlenderne blir i havna i kveld for å være med på markeringen av Norges beste sommersted på torget, før de starter på den lange hjemreisen mot Amsterdam i morgen.

Personvernpolicy