Ti severdigheter det snart er for sent å se

Pablo Picassos kunstverk i Oslo sentrum bør besøkes før det er for sent, mener CNN. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt omkring i verden ligger det attraksjoner verdt å få med seg, men som trues av ødeleggelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen trues av endringer i natur og klima, mens andre er utdaterte. Til felles har de at de er severdigheter som snart kan være historie. CNN har satt sammen en liste over en rekke byggverk de mener er verdt å oppleve før de forsvinner.

Se bilder fra alle stedene i bildekarussellen øverst i artikkelen

1. Y-blokka i Oslo sentrum

På lista ligger Y-blokka i Oslo med kunstverkene til Pablo Picasso og Carl Nesjar i betongveggene. Fasaden på Y-blokka er prydet med den spanske kunstnerens utsmykkinger han og Carl Nesjar har laget på sent 50- og tidlig 70-tall.

Blokka ble besluttet revet i forbindelse med byggingen av nytt regjeringskvartal - en avgjørelse som fikk katalanske arkitekter til å tilby Oslo bistand for å bevare Picassos verk.

Les også: Pyramide blir signalbygg i nytt regjeringskvartal

2. Pompeii, Italia

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gamle romerske byen sør for Napoli på Italias vestkyst forfaller. Dårlig vanndrenering og ustabile jordmasser gjør at deler av murer og hus raser ut. I 2011 ble det bevilget 105 millioner euro til restaurering av byen, selv om det ved tidligere bevilgninger har endt i korrupsjonsetterforskninger.

Les også: Toscanakysten: Vill og «uoppdaget»

Slik så det ut da deler av Pompeii raste ut i desember 2010:

3. Petra i Jordan

Petra er mer en by enn bare et byggverk. Likefullt er den truet av ødeleggelse. Oldtidsbyen er delvis hugget ut av fjellet av sandstein, og delvis bygget opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det enorme byggverket er på UNESCOs verdensarvliste og ødelegges gradvis av erosjon, turistene som besøker det og sterke vinder.

Byen er også blant de nye sju verdensundrene, og ifølge en lokal jordaner «rekker du ikke over alt, selv om du går i åtte timer tre dager etter hverandre», skriver Huffington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gresk-romersk tempel gravd frem ved Egypts mest isolerte sted

4. Gamlebyen i Jerusalem

Gamlebyen har vært på UNESCOs liste siden 1982, lengst av alle på verdenslista. Byen er et hellig sted for tre religioner, men planer for bevaring lar vente på seg på grunn av politiske spenninger mellom UNESCO og Israel, skriver CNN.

Klippedomen regnes som verdens eldste muslimske byggverk, og er det kanskje mest kjente byggverket her.

Domen har vært gjenstand for mang en krangel, blant annet i 1999. Da ble flere tusen tonn jord gravd opp for å gi plass til et bønnerområdet, ifølge Jerusalem Post.

Les også: Fem ting du bør vite om den hellige byen

5. Yemrehanna kristos-kirken, Etiopia

Nord i Etiopia ligger en kirke i en naturlig hule. Yemrehanna kristos-kirken var lenge naturlig bevart fordi den lå tilbaketrukket inne i hulen, langt fra nærmeste by.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adkomsten til kirken er ifølge Migrationologys reisebrev halve reisen.

Kirken får plass på listen fordi det nylig er påvist svakheter i konstruksjonen.

Les også: Ligger Paktens ark her?

6. Nakagin-tårnet, Tokyo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det karakteristiske tårnet, bygget i 1972, består av 140 frittstående enheter. Bygget ble, ifølge Arch Daily bygget for å huse pendlende forretningsmenn, men i dag er de funksjonelt innredede boenhetene ubebodd.

På grunn av manglende vedlikehold de siste 33 årene har det oppstått skader i vannrør, og tårnet trenger også generell oppussing.

Les også: På opplevelsetur i Tokyo

7. Hasankeyf, Tyrkia

Sørøst i Tyrkia, ved Tigris-elven ligger Hasankeyf. Byen med flere tusen år med historie skal etter tyrkiske myndigheters planer legges under vann når et digert vannreservoar skal bygges.

Ifølge National Geographic Channel vil de århundre gamle minaretene og tårnene legges under 60 meter med vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det antas at kun en femtedel av den historiske byen er gravd fram, men at 85 prosent av det gjenværende vil bli oversvømt.

Les også: Alanya er tilbake

8. Teufelsberg, Berlin

Den gamle avlyttingsstasjonen til britene og amerikanerne i det vestlige Berlin ligger på en kunstig høyde. Stasjonene var i bruk før Berlin-muren falt, men siden tidlig på 1990-tallet har den stått ubrukt og forfalt.

I dag er det lite som minner om de sterke maktenes kamp som ble overvåket her på Djevelberget, som det betyr på norsk. Tilbake står det falleferdig og nedgriset med tagging, ifølge tyske The Local.

Les også: De kuleste stedene i Berlin bare lokalkjente kjenner til

9. Union terminal, Cincinnati

Artikkelen fortsetter under annonsen

Togstasjonen i Cincinnati stod ferdig i 1933 og er et monument innen art deco-stilen. Med dalende togtrafikk ble terminalen gjort om til handlesenter og nå også museum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygget har i lengre tid trengt renovasjon, og i vår ble det bevilget penger, ifølge nyhetsnettstedet Cincinnati.com.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

10. Berlins gasslamper

Blant store byggverk, gamle byer og japanske boligløsninger, fremstår gammeldagse gasslamper kanskje som litt fremmed. Men en del av Berlins historiske identitet ligger, ifølge CNN, i de over 40.000 gasskampene rundt omkring i byen.

Årlig forsvinner 1000 av lampene som har fått et eget utendørs museum i Berlin, hvor originale lamper fra perioden 1825 til 1956 er bevart.

Les også: Fant glemt flukttunnel i Berlin