Apollo tror avbestillinger kan komme

En mann leser avisen på en taverna på den greske øya Paros. Reisearrangøren Apollo er forberedt på avbestillinger til greske destinasjoner.
En mann leser avisen på en taverna på den greske øya Paros. Reisearrangøren Apollo er forberedt på avbestillinger til greske destinasjoner. Foto: Foto: Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reisearrangøren Apollo forbereder seg mandag på at avlysninger fra norske turister kan komme utover dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske turister tar med seg mer kontanter på reise enn de pleier, selv om det fortsatt er mulig å betale med kort på Hellas-ferien, mener reisearrangøren Apollo.

– Vi forbereder oss på at avlysninger fra norske turister kan komme utover dagen, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera hos Apollo til NTB mandag.

– Mer nysgjerrige enn bekymret

Selskapet har fått flere henvendelser mandag formiddag, men så langt er det ingen stor pågang.

– Nordmenn virker mer nysgjerrige enn bekymret, sier Rivera.

Ifølge reisearrangøren er det først og fremst befolkningen på fastlandet som blir rammet. Turistområdene er foreløpig lite berørt.

– Vi får høre at mange nordmenn sier de ønsker å støtte den greske økonomien ved å være turist i landet. Det ser vi som svært positivt, mener Rivera.

– Følger situasjonen time for time

Lilleput reiser har ikke hatt stor pågang fra nordmenn som skal reise til Hellas. Folk er flinke til å skaffe seg informasjon på egen hånd, mener reisebyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en vanskelig situasjon, men først og fremst for grekerne. Dette påvirker ikke turistene så mye, sier nestleder i Lilleput Reiser, Manolis Pantelellis, til NTB.

Han sier de har hatt henvendelser fra folk som ønsker informasjon før de skal reise til Hellas, men at pågangen ikke har vært spesielt stor. Årsaken tror Pantelellis er at folk finner mye informasjon på egen hånd – blant annet via deres nettsider, nyheter på nett, tv og radio.

– Vi følger situasjonen time for time. Dette er ingen grunn til panikk – for øyeblikket går alt som normalt, sier Pantelellis.

Rådet de gir er å ta med seg ekstra kontanter. Utover dette skal man forberede seg som normalt, sier han.

Råd til norske turister i Hellas:

* Det advares om at turister i Hellas kan få problemer med å få ut penger fra minibankene på grunn av den økonomiske krisen landet står oppe i.

* Greske banker holder stengt i seks dager fra og med mandag. Samtidig er det innført restriksjoner på bevegelser av kapital og uttak fra minibankene. Dette gjelder ikke for utenlandske kort som får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensen deres egen bank setter.

* DNB ber kunder spare på kontantene ved å betale med kort der dette er mulig.

* Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at tomme minibanker trolig først og fremst vil være et problem på fastlandet.

* Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea advarer overfor E24 om at ting kan komme til å stoppe opp fordi folk slutter å arbeide fordi de ikke får utbetalt lønn.

* For øvrig ber UD turister om å ha gyldig pass og reiseforsikring, følg råd og anvisninger fra lokale myndigheter, hold seg orientert gjennom mediene, og unngå demonstrasjoner og folkemøter.

(Kilde: NTB, UD)