Norwegian vil gå til sak mot staten

Norwegian truer med å legge ned langdistanseflygingene fra Norge. Ifølge selskapet kan norske særregler føre til at Norwegian bare kan fly med besetningsmedlemmer som har norsk base, når flygingene skjer fra Norge. I så fall legger de ned langdistanserutene til og fra Norge og varsler søksmål for å få en avklaring rundt spørsmålet.
Norwegian truer med å legge ned langdistanseflygingene fra Norge. Ifølge selskapet kan norske særregler føre til at Norwegian bare kan fly med besetningsmedlemmer som har norsk base, når flygingene skjer fra Norge. I så fall legger de ned langdistanserutene til og fra Norge og varsler søksmål for å få en avklaring rundt spørsmålet. Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

Norwegian truer med å legge ned langdistanseflygingene fra Norge.

Norwegian mener at reglene fører til at de bare kan fly med besetningsmedlemmer som har norsk base, når flygingene skjer fra Norge. I så fall legger de ned langdistanserutene til og fra Norge og varsler søksmål for å få en avklaring rundt dette spørsmålet, melder Nettavisen.

Selskapets advokat, Fridtjof Herlofsen, sendte torsdag et brev til Justisdepartementet der det fremgår at «dersom ikke staten innen 24. september gir uttrykk for den samme forståelsen av regelverket som Norwegian, legger selskapet til grunn at partene er uenige ... Staten må da legge til grunn at det er aktuelt å bringe saken inn for rettsapparatet uten ytterligere varsel.»

Les også: Norwegian lanserer nye langdistanseruter

Steile fronter

– Vi har sett oss nødt til å varsle et mulig søksmål for å få en avklaring. Vi har sett så mange utspill med ønsker om å diskriminere det eneste norske flyselskapet som flyr internasjonalt, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Hun sier at dersom myndighetene mener at Norwegians amerikanske personale fra selskapets amerikanske baser ikke skal få lov å lande på norske flyplasser uten arbeids- og oppholdstillatelse, så er det stikk i strid med den forståelsen Norwegian har av regelverket.

– Konstant på flukt

Ifølge YS-arbeidstakerorganisasjonen Parat ble Norwegian i juni tvunget til å flytte langdistanseflyene fra Irland til Norge for fortsatt å kunne fly til USA.

– Vi er positive til Norwegians ekspansjon, men norske myndigheter kan ikke tillate at selskapet gang på gang skal få diktere sine egne regler, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB.

Han hevder at en av årsakene til at selskapet i sin tid flyttet til Irland, skyldtes loven de nå vil gå til sak mot norske myndigheter for å få endret.

– For oss ser det ut som om selskapet konstant er på flukt fra myndighetsreguleringer, mener Parat-lederen.

Personvernpolicy