Nødutgang var ubemannet på Norwegian-fly fra USA

Et av Norwegians Dreamliner-fly går inn for landing på Oslo lufthavn. Selskapet får kraftig kritikk i et brev fra Luftfartstilsynet. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Et av Norwegians Dreamliner-fly går inn for landing på Oslo lufthavn. Selskapet får kraftig kritikk i et brev fra Luftfartstilsynet. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe (NTB scanpix) Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Luftfartstilsynet kommer med kraftig kritikk av Norwegian etter en flygning med for få kabinansatte om bord fra USA. Blant annet var en prioritert nødutgang ubemannet.

Luftfartstilsynet har lest selskapets interne rapport, og tilsynet har i et brev til Norwegian kommet med flere kritiske tilbakemeldinger, ifølge Dagbladet.

«Med fem aktive kabinbesetninger skulle flygningen ikke vært gjennomført. Bestemmelsene er til for å ivareta passasjerenes sikkerhet, ikke service. Grunnet feil og manglende kjennskap til selskapets prosedyrer ble flygningen likevel gjennomført uten at passasjerens sikkerhet ble ivaretatt slik regelverket tilsier», skriver seksjonssjef Frode Lenning i Luftfartstilsynet.

Bakgrunn: Nødutgang var ubemannet på Norwegian-fly fra USA

Konsekvenser

Videre påpeker tilsynet at flygningen ble gjennomført uten en orientering om hvilke konsekvenser den reduserte bemanningen hadde.

– Dette medførte at en av de høyest prioriterte nødutgangene ikke var bemannet, skriver tilsynet.

Bakgrunnen for saken var en krangel mellom kapteinen og de kabinansatte om bord i et Boeing 787 Dreamliner-fly fra New York til Stockholm 26. januar i år. Fire av de ni i kabinen ble igjen i New York fordi de var bekymret for været, mens Norwegian overfor Dagbladet har betegnet forholdene som ikke verre enn en vanlig norsk vinterdag.

Les også: Norwegian snart større enn SAS

Regelverk endret

– Regelverket for antall kabinpersonale om bord på denne flytypen ble endret i fjor vinter etter en anbefaling fra europeiske luftfartsmyndigheter, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

– I USA gjelder gamle regler, hvilket betyr at et konkurrerende flyselskap som hadde fløyet med samme reduserte bemanning hadde vært innenfor regelverket. Flysikkerheten var ivaretatt på denne flygningen, fortsetter kommunikasjonssjefen.

Les også: Kjos angrer på at Norwegian satte inn Dreamliner tidlig

Personvernpolicy