Norsk reiseliv forventer oppgang i sommer

En turist sitter og ser på et kart over Oslo på Aker brygge.
En turist sitter og ser på et kart over Oslo på Aker brygge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn på ferie i hjemlandet overnatter sjelden på hotell. Reiselivsbedriftene er likevel optimistiske, ettersom utlendingene viser stor interesse for Norge også i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede ved årsskiftet hadde ni av ti turoperatører som tilbyr reiser i Norge fått flere bestillinger enn et år tidligere. Også overnattingsbedriftene opplevde et større trykk enn på samme tidspunkt året før. Fem måneder senere bekrefter fagsjef for reiseliv, Robert Hval Straumann i Virke at optimismen fremdeles er stor:

– Våre medlemmer venter en travel sommer. Utenlandske turister bestiller ferien til Norge mye tidligere enn det nordmenn gjør, så ved årsskiftet hadde reiselivsbransjen godt grunnlag for å si at pilene vil peke opp i 2015, sier han til NTB.

Kronekurs bidrar

Også i fjor hadde norsk reiseliv en økning. En svakere norsk krone har bidratt til at Norge blir billigere for mange utenfra. Suksessen fra 2014 ble også tilskrevet Disney-filmen Frost, med sine norgesinspirerte elementer:

– Frost-effekten er nok der ennå. Men jeg tror også ryktet om Norge som et land for kvalitetsferie sprer seg, særlig i det voksende middelklassesegmentet i land som Kina. De har nå råd til å reise hit, og valutaeffekten forsterker dette, sier Straumann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene samsvarer med Turistbarometeret til Innovasjon Norge som for to uker siden meldte at både norsk og utenlandsk reiselivsnæring tror på en god norsk turistsommer. Hele 84 prosent oppgir der at de tror årets sesong blir enda bedre enn fjorårets, til tross for at 2014-regnskapet endte med en økning fra utlandet på ti prosent| og seks prosent flere norske kommersielle gjestedøgn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Distriktsmagnet

Straumann sier at optimismen ved årsskiftet var størst i distriktene, noe som underbygges av bestillingstallene for reiser og overnattinger. En fersk undersøkelse fra Hanen, gjengitt i Horeca-nytt , bekrefter at forventningene til sommeren fremdeles står ved lag. Hele 90 prosent av spurte bygdeturisme- og gardsmattilbydere tror at sommeren 2015 blir som i 2014 eller bedre.

Oppsvinget de siste årene har trolig bidratt til at tre av fire av distriktsbedrifter er generelt ganske eller svært optimistiske når det gjelder fremtiden for deres egen virksomhet, mens en av fire svarer at optimismenivået er «midt på treet».