Prinsesse Kristina fikk bygget kapell

Norsk prinsesse er den spanske byens største attraksjon

Her er den spanske landsbyen Covarrubias største attraksjon, sarkofagen med de jordiske restene av den norske prinsesse Kristina. Foto: Arne Bjørndal

Den lille spanske landsbyen Covarrubias, 24 mil nord for den spanske hovedstaden Madrid, har en norsk prinsesse og et norsk kapell som sine største turistattraksjoner.

Kristina av Tunsberg:
  • Prinsesse Kristina av Tunsberg, født i Bergen i 1234, var datter av kong Håkon 4. Håkonsson og Margete Skulesdatter og storesøster til Magnus Lagabøter
  • Giftemålet kom i stand for å styrke de politiske forbindelser mellom Norge, som på denne tiden var en stormakt i Nord-Europa, og Spania.
  • I 1257 seilte prinsessen og et følge på over 120 mennesker ut fra Tunsberg med kurs for Spania.
  • Kristina fikk velge hvem av de fire brødrene til kong Alfonso 10. hun skulle gifte seg med. Valget falt på prins Felipe.
  • De giftet seg i mars 1258. Fire år senere døde Kristina, bare 28 år gammel.

COVARRUBIAS, SPANIA (ABC NYHETER): Det bor ikke flere enn drøyt 600 mennesker i Spanias best bevarte middelalderby, Covarrubias. Når du kommer gjennom hovedporten i den gamle bymuren, finner du trange gater og åpne plasser. Midt gjennom byen renner elven som sørger for både frodighet og sjarme. Her leves livet i et rolig tempo, og folk flest synes å ha masser av tid.

Festival med norske og spanske artister

For nordmenn er et besøk i den lille landsbyen litt som å komme hjem, for på kirkeplassen i byen vaier det norske og spanske flagget side om side. I oktober hvert år arrangeres en kulturfestival der kjente norske og spanske artister deltar. Covarrubias er vennskapskommune med Tønsberg, og i 2011 fikk landsbyen sitt eget kapell oppkalt etter den norske helgenkongen, St. Olav eller Olav den hellige, som vi vanligvis sier.

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Prinsesse Kristina

Alt skyldes at i denne byen befinner de jordiske restene av den norske middelalderprinsessen Kristina (1234 - 1262) seg. Hun var datter av mektige kong Håkon Håkonsson. I 1257 seilte prinsessen med følge ut fra Tunsberg med kurs for Spania. Kristina skulle giftes inn i det spanske kongehuset for å styrke båndene mellom datidens mektige stater nord og sør i Europa. I 1258 giftet den norske prinsessen seg med prins Felipe, men allerede fire år senere døde Kristina barnløs og bare 28 år gammel. Hun ble gravlagt i en sarkofag i en liten klosterkirke i Covarrubias.

Tilfeldig funn

Først under en restaurering av kirken i 1953 – nesten 700 år senere – ble de jordiske restene av Kristina funnet i en navnløs sarkofag som man trodde var tom. Sarkofagen inneholdt restene etter en høy kvinne og alderen stemte godt overens med prinsesse Kristina. Beviset for at det virkelig var Kristina, var gammelnorske tekster på pergament som ble funnet sammen med den mumifiserte skikkelsen. Andre historiske kilder på stedet bekreftet at den norske prinsessen virkelig var gravlagt i kirken.

Men hvorfor døde prinsesse Kristina så ung og bare fire år etter at hun giftet seg med prins Felipe? Det har blitt spekulert i at alt fra ørebetennelse, via forgiftning til hjemlengsel kan være dødsårsaken.

Les også: La deg sjarmere av Islands utrolige natur

Drømmen aldri glemt

Prinsesse Kristinas ønskedrøm var å få bygget et kapell til ære for St. Olav på spansk jord, slik det også står omtalt i Snorres kongesagaer. Så vidt man vet ble kirken aldri bygget før den spansknorske Kristina-stiftelsen virkeliggjorde drømmen i 2011. Stiftelsen arbeider for å fremme forbindelsene mellom Spania og Norge, bl.a. gjennom kulturutveksling.

Kapellet som er plassert et lite stykke utenfor landsbyen Covarrubias, er i dag blitt en arena og møteplass på tvers av kulturelle og religiøse grenser. Kapellet som er en videreutvikling av den enkle førromanske kirkestrukturen, rommer 150 personer og har en stor utendørstribune med plass til flere hundre mennesker.

Les også: Vi reiser til Spania, men drømmer om paradisøy

Kristina-stiftelsen og Covarrubias kommune er ansvarlige for den videre driften av kapellet.

Personvernpolicy