Hver femte barnefamilie reiser uten forsikring

Du risikerer å bli ruinert om du ikke har reiseforsikringen i orden og kommer ut for et uhell i utlandet. Foto: Colourbox.com
Du risikerer å bli ruinert om du ikke har reiseforsikringen i orden og kommer ut for et uhell i utlandet. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du risikerer krav på flere millioner kroner om du kommer ut for et uhell på tur og ikke har reiseforsikringen i orden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om reiseforsikring:

Hvem dekkes?

Reiseforsikringen gjelder for den eller dem som er nevnt i forsikringsbeviset. Du kan kjøpe forsikring som bare omfatter deg selv, eller du kan velge en familieforsikring.

Forsikringen gjelder for medlemmer av norsk folketrygd med fast bostedsadresse i Norge, og som skal returnere til Norge etter reisen.

For familieforsikring kreves det normalt at dine medforsikrede (ektefelle, samboer, registrert partner, barn, fosterbarn etc.) er registrert med samme bostedsadresse som deg i Folkeregisteret. Egne barn er normalt omfattet av familieforsikringen til første hovedforfall etter at barnet har fylt 20 år.

Hva dekkes?

Normalt omfatter reiseforsikringen følgende:

 • Reisegods: Dekker skade på og tap av personlig reisegods ved for eksempel tyveri, ran eller skadeverk. Omfatter også tap av billetter, pass og penger.
 • Reisesyke: Dekker nødvendige utgifter som skyldes akutt sykdom eller ulykke. Omfatter utgifter til lege, medisiner og sykehusopphold.
 • Reiseulykke: Dekker ulykkesskade som inntreffer. Etter fylte 70 år er det begrensninger i summene ved død og invaliditet.
 • Hjemreise ved sykdom: Dekker nødvendig hjemtransport hvis du eller noen i din nærmeste familie rammes av plutselig og alvorlig sykdom, ulykke eller død.
 • Reiseansvar: Dekker erstatningsansvar du som privatperson måtte pådra deg for fysisk skade voldt på annen person eller en annens ting mens du er på reise.

Hva dekkes ikke?

Forsikringsselskapene har en rekke unntak i vilkårene. Disse varierer fra selskap til selskap, derfor er det viktig å sjekke om forsikringen omfatter det som er viktig for deg.

Her er noen vanlige unntak:

 • Reiser til områder med forhøyet risiko for bl.a. krig, terror og opprør.
 • Skader og ulykker som knyttet til risikobetonte aktiviteter som sportsdykking, fjellklatring og luftsport.
 • Motorkjøretøy med tilbehør, båter, varer, nærings- og nytelsesmidler, møbler og flyttegods omfattes ikke.
 • Sykkel innenfor kommunen der du bor, arbeider eller studerer dekkes ikke.
 • Ansvarsforsikring gjelder kun utenfor Norden.
 • Begrenset dekning for bl.a. verdigjenstander, enkeltgjenstander, kontanter og billetter.
 • Reisesyke- og avbestillingsforsikring gjelder ikke ved svangerskapsplager.

Husk også at brudd på sikkerhetsforskriftene kan føre til redusert erstatning.

Les mer på Forbrukerrådets nettsider

– Kommer du ut for uhell når du er ute og reiser er det godt å ha en god forsikring. I skrivende stund hørte vi nylig om et par fra Asker som slapp en regning på fire millioner for et sykehusopphold, fordi de hadde en god forsikring, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes til ABC Nyheter.

Saken hun viser til er omtalt av NRK. Marit Schrøder fra Asker var gravid og på reise i New York da hun opplevde komplikasjoner i forbindelse med graviditeten.

Hun endte med å være innlagt på sykehus i flere uker, før hun fødte med keisersnitt. Så måtte hun og samboeren tilbringe seks uker på hotell før de kunne ta med datteren hjem til Norge.

Totalt kom regningen på nesten fire millioner kroner. Heldigvis var paret forsikret.

Les også: Fire av ti tror reiseforsikringen dekker skader på mobiltelefonen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppsiktsvekkende

Selv om reiseforsikring bør være en selvfølge på reise, viser en undersøkelse som Opinionen har gjort for Finn.no i 2015, at hver femte barnefamilie reiser uten forsikring.

– Dette er oppsiktsvekkende tall. Er du uheldig på reise, og får behov for sykehusbehandling og hjemtransport med ambulansefly fra utlandet, kan utgiftene bli svært høye, sier forbrukerøkonom Marianne Frønsdal i Sparebanken Vest i en pressemelding.

Hun viser til tall fra forsikringsbransjen som viser at antallet sykdomsskader på reise økt med 185 prosent de siste ti årene, samtidig som forsikringsutbetalingene har økt med 300 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nordmenn reiser oftere og lengre enn før, det gir flere og dyrere skader, sier Frønsdal.

Les også: Aldersgrense på reiseforsikring

– Enkelt å sammenligne priser og vilkår

En undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte i 2014, viste at de fleste nordmenn har kjøpt reiseforsikring, men at de færreste vurderer ulike tilbydere opp mot hverandre før de kjøper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare tre av ti undersøkte markedet før de slo til på et tilbud om reiseforsikring, ifølge undersøkelsen.

Resultatet kan være at man betaler for mye eller ikke får god nok dekning. Ved å sjekke Finansportalen.no før man kjøper reiseforsikring, kan man enkelt sammenligne pris og vilkår og i tillegg være sikker på å unngå useriøse aktører, forklarer Flønes.

– Alle selskapene som tilbyr forsikring på Finansportalen, er konsesjonspliktige. Det betyr at de oppfyller alle krav myndigheten setter. Videre får du piler som viser hvilke forsikringer som er mest gunstig når det gjelder pris og vilkår, når du går inn på forsikringskalkulatoren, sier hun.

Finansportalen.no finner du en oversikt over reiseforsikringer.

Les også: Kjøper unødvendige avbestillingsforsikringer

– Helårsforsikring lønner seg ofte

Du kan kjøpe en forsikring som gjelder gjennom hele året. Alternativt kan du velge en tidsbegrenset forsikring, som knyttes opp mot en bestemt reise, for eksempel en sydentur på 14 dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange vil det lønne seg å tegne en helårs reiseforsikring. Reiser du utenlands et par ganger i året, blir det fort dyrere å kjøpe forsikringene enkeltvis til hver tur, ifølge Forbrukerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen fordel med helårsreiseforsikring er at denne også gjelder på småturer i Norge, men ofte er det da et krav at det er minst en overnatting.

I tillegg kan du velge om forsikringen skal være personlig eller gjelde hele familien.

Les også: SAS tilbyr gratisturer til barn

– Sjekk hva du har fra før

Det har blitt sånn at man gjerne får tilbud om å kjøpe reiseforsikring idet man bestiller reisen - for eksempel fra flyselskap eller charterselskapet. Er det lurt bare å huke av der og bestille forsikring sammen med reisen?

– Reiser du med et charterselskap så skal du få tilbud om avbestillingsforsikring. Det er nå vanlig at du også får tilbud om reiseforsikring. Dette kan være gode forsikringer, men før du slår til må du først sjekke hva du har fra før, svarer Flønes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruker du kredittkort til å betale turen kan du ha en reiseforsikring knyttet til kortet. Du kan også ha reiseforsikring knyttet til fagforeningen din. Du må også sjekke hva du trenger. Det er stor forskjell på å reise på helgetur til København sammenlignet med å være borte en måned på rundreise i India. Skal du ta med bunaden, trenger du for eksempel en ekstra verdiforsikring. Alt kommer av vilkårene i forsikringen, som du må lese og sammenligne med.

– Sjekk hva du har av forsikring fra før, tenk igjennom hva du trenger og bruk Finansportalen.no for den beste reiseforsikringen, oppsummerer direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet Ingeborg Flønes.

Les også: 5 ting som gjør reisen mye bedre