Hestegal? I Mora får du mye moro for pengene

MALERSKE PÅ GRANNAS: Tradisjonelt er det kvinner som maler hestene som nå finnes i langt flere farger enn de tradisjonelle røde og blå. Noen har jobbet her hele livet. Foto: Tove Andersson.
MALERSKE PÅ GRANNAS: Tradisjonelt er det kvinner som maler hestene som nå finnes i langt flere farger enn de tradisjonelle røde og blå. Noen har jobbet her hele livet. Foto: Tove Andersson.

30 mil fra Oslo kan du spikke og male din egen dalahest.

NUSNÄS, SVERIGE (ABC Nyheter): Vi har sett den i hånden på Petter Northug, Sverigesymbolet dalahesten. Hesten, som dukket opp på verdensutstillingen i New York i 1939, ble i 2015 nabolandets offisielle symbol for VM i Falun - siden hver hest er unik, har de eldre hestene blitt et samlerobjekt og havner ikke bare på norske idrettshelters peishylle.

Programmet Antikrundan har vist objekter som kommer helt opp i en verdi på 80.000 svenske kroner.

I hestens hjemsted, Mora, kan besøkende spikke og male sin egen.

Elvis Presley hadde en, Bill Clinton hadde en enorm en - og da kronprinsesse Victoria annonserte forlovelsen fikk hun en dalahest fra Nils Olsson Hemslöjd i gave.

Gjennom et skogrikt, grønt landskap, 30 mil fra Oslo svinger man inn til Nusnäs, bare 10 km fra Mora, byen som de fleste forbinder med Vasaloppet. Men det er her Sverigesymbolene produseres - på gamlemåten.

Les også: Fremtidsbyen Valencia har alt

Samlerverdi

Mange har oppdaget at hestene har samlerverdi, men også nye versjoner kommer til. I tillegg finnes motivet på stoff, puter, kopper, ørepynt - og nye hester malt etter gamle motiver dukker opp samtidig som de eldste kan komme opp i over 10 000 kroner for en 15-20 cm høy håndspikket og håndmalt hest.

Her kan man studere maleteknikken og lage seg sin egen hest og i sommer blir det dalahestutstilling "Fra trehest til nasjonalsymbol" på Zornmuseet i Mora med de eldste hestene.

HYTTEHEST: Alle hyteeieree vil ha sin egen hest og den dag i dag spikkes det hester på bondegårdene. Hetsene fra Grannas A Olssons Hemslöjd er etikettmerkede - og spør man, vet de trolig hvem som har malt den - og i hvilke tiår. Foto: Tove Andersson.HYTTEHEST: Alle hyteeieree vil ha sin egen hest og den dag i dag spikkes det hester på bondegårdene. Hetsene fra Grannas A Olssons Hemslöjd er etikettmerkede - og spør man, vet de trolig hvem som har malt den - og i hvilke tiår. Foto: Tove Andersson.

Dalahestene har eksistert som betalingsmiddel for mat og husrom, eller som leketøy som ble spikket rundt bålet. Hestene tilhørte bondekulturen, men idag passer 50-tallet som ånd i hanske i shabby chic-interiør og hytter.

- Jeg maler bare kurbits med oljefarger, men jeg vet at man kan benytte tykk melk som man blander med fargepigment når man maler mønster, forteller Jenny. Hun er 4.generasjon etter Grannas Anders og Maria Olsson i Nusnäs.

Lært fra de eldste

I fjor designet hun "årets hest" en vakker gråmalt og langhalset hest kalt "Kurbitz" med mønster fra kurbitstradisjonen, en dekorativ malerkunst fra trakten. Hun har lært fra de eldste, fra Klas Hanspers (1929-2013) fra Nusnäs som også malte tresko og postkasser.

Les også: 32.000 i kø for å gå verdens farligste sti

Den gamle telefonboksen utenfor fabrikken er malt av ham. Opplæringen kan bestå av maling blandet med linolje, men også øl eller surmelk. Men, hesten lages også i andre byer i Dalarna, hver med sitt særpreg. Leksandhesten er en langhalset hest, ofte gul, med en helt annen fasong enn Morahesten fra Nusnäs. Felles er at de er fra Dalarna. Noen mener også at trehestene er terapeutiske, de er både bruksgjenstand, interiørdetalj og samlerobjekter.

Grannas i Nusnäs er 90 år gammel og produserer tusenvis av hester i året - ingen like. Og her lar de seg ikke lure av kopier.

Les også: Seks alter­na­tive storbyer som vil overraske deg

STOR & LITEN: dalahesten kommer fra 2 cm til 13 meter høy. Verdens største finnes i Avesta der den har stått siden 1989, mens Mora har en er STOR & LITEN: dalahesten kommer fra 2 cm til 13 meter høy. Verdens største finnes i Avesta der den har stått siden 1989, mens Mora har en er "beskjeden" utgave på 4 meter. Foto: Tove Andersson.

I Kina betyr en rød hest lykke, eksporten har økt med 10%. Nordisk håndverk er ikke billig. Kineserne har forsøkt å få produksjonen, men til det svarer de med et hoderystende smil. Viser man frem en hest, vet de hvem, hva og hvor.

- Den blå er malt av en privatperson, mens den hvite helt klart er en Nils Olsson, sier Christina Liljegren som guider rundt i bedriften.

- Deres malersker bruker en bladpensel til tømmene mens våre benytter en strekpensel. Bedriften er et populært utfluktsmål, for noen velger å plukke seg ut et trestykke og forme og male sin helt personlig hest. Trestykket skjæres fremdeles ut grovt, og finjusteres på samme måte som man har gjort i hundrevis av år. Kurbitsteknikken som Jenny bruker i dag, heter på norsk rosemaling og flere og flere unge melder seg på kurs. Man trenger altså ikke gå fort på ski for å anskaffe seg en dalahest - eller Morahest, som er den rette betegnelsen her.

Museum: http://zorn.se/en/
Lag din egen hest: http://www.grannas.com/
Boktips:"Dalahästen från Nusnäs" av Ivar Johansson

Personvernpolicy