Streiken stopper fem SAS-flygninger i helgen

Fem SAS-flygninger i pinsehelgen er kansellert. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
Fem SAS-flygninger i pinsehelgen er kansellert. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Søndagens flygning mellom Oslo og New York er blant fem ruter SAS må kansellere i pinsehelgen. Det var ingen kontakt mellom partene i flystreiken fredag.

Norsk Cockpitforbund tok torsdag ut seks norske SAS-flygere i streik og har varslet mulig opptrapping.

Omtrent 2.500 passasjerer rammes av de fem kansellerte flygningene i pinsen. I tillegg til Oslo– New York, innstilles fire tur/retur-flygninger fra København. sier SAS' pressetalsmann Knut Morten Johansen til NTB. Alle innstillingene gjelder tur/retur.

– For Norges del gjelder dette kun Oslo– New York. Det får ikke konsekvenser for flygninger innenriks eller til Europa. Og foreløpig ser vi ingen eskalering av situasjonen, sier Johansen.

Beklager

Hver kansellering koster SAS 1,6 millioner kroner, sier Johansen.

– Vi beklager selvsagt dette overfor passasjerene som rammes. Vi har startet jobben med å få passasjerer over på andre avganger og flyselskaper. Det er mange passasjerer som involveres på langflygingene, sier Johansen.

– Det er trist å stå i en konfliktsituasjon. Det er bekymringsfullt med tanke på planleggingen av nye langdistanseruter fra Oslo lufthavn, for den nye kollektivavtalen ligger til grunn for videre satsing, legger han til.

Mulig opptrapping

Norsk Cockpitforbund varsler opptrapping av streiken.

– Vi har varslet for til sammen 17 flygere gjennom helgen på interkontinentale ruter. Vi ville skåne pinsehelgen, og så langt som mulig innenlandstrafikken, men interkontinentalt finnes det som regel alltid alternative løsninger for passasjerene, sier Rune Sundland, leder i Norsk Cockpitforbund, til NTB.

Ingen kontakt

Både han og Johansen bekrefter at det fredag ikke var kontakt mellom partene. Sundland kan ikke si når nye samtaler eventuelt vil finne sted.

– Vi konstaterer at vi nå er i konflikt, og så får vi se hva som skjer, sier han.

Johansen har på sin side håp om en snarlig løsning.

– Vi håper jo at vi skal komme til enighet om ikke lenge. Døren er åpen, og ved forhandlingens slutt var tonen mellom partene god og respektfull. Vi håper at man kan slutte seg til den avtalen som 80 prosent av pilotene har akseptert, sier Johansen.

Vil studere svensk avtale

Torsdag bestemte de svenske SAS-pilotene seg for å godta en ny tariffavtale. Dermed har selskapet altså med seg omtrent 80 prosent av flygerne.

Sundland avviser ikke at den svenske enigheten kan føre SAS og de norske pilotene nærmere hverandre.

– Vi kjenner fortsatt ikke innholdet i den svenske avtalen. Men når vi får sett på den, får vi ta en vurdering. Nå virker det som vi er lengst fra hverandre når det gjelder tjenesteyting på interkontinentale ruter, sier Sundland.

Han synes også at det er leit at SAS' passasjerer blir rammet av streiken.

– Det er selvfølgelig aldri hyggelig, men slik er det i en arbeidskonflikt. Det eneste pressmiddelet vi har er tiltak som koster selskapet penger.

Personvernpolicy