Fant hyttedrømmen i Sverige

GARANTERT BILFRITT: På Härön er det ingen biler. Hytteeierne setter igjen bilen på fastlandet når de reiser på hytta. © Per Erik Jæger
GARANTERT BILFRITT: På Härön er det ingen biler. Hytteeierne setter igjen bilen på fastlandet når de reiser på hytta. © Per Erik Jæger

Med utsikt mot havet nyter Margareth og Morten drømmestedet på andre siden av svenskegrensen.

- Hver gang vi kommer hit er det obligatorisk å sette seg ned en times tid med en duggfrisk hveteøl, trekke pusten langsomt og se ut mot havet og naturreservatet, sier Margareth Sandvik.

Hun og samboeren Morten Løvseth må reise et stykke for å komme frem på hytta. De starter med å kjøre rundt tre timer fra Oslo, til Bohuslän i Sverige. Der parkerer de bilen ved kaia på fastlandet. Deretter venter en par minutters båttur med den gamle båten St. Olof. Så er de fremme, på øya som Göteborgs-Posten har beskrevet som «det glemte paradis».

Fiskerlandsbyen på Härön har eksistert siden 1700-tallet, og i dag har store deler av øya status som naturreservat. Siden den ligger så langt ut mot Kattegat, er det ofte sol her når det er skyet på fastlandet.

SITTEPLASSER OG OPPBEVARING: Benkene gir mange sitteplasser, og oppbevaring i tillegg. Ekstra smart for lange, smale rom. Her forstyrrer ingen stolrygger utsikten. © Per Erik Jæger SITTEPLASSER OG OPPBEVARING: Benkene gir mange sitteplasser, og oppbevaring i tillegg. Ekstra smart for lange, smale rom. Her forstyrrer ingen stolrygger utsikten. © Per Erik Jæger

INSPIRERT AV PICASSO: To store utsmykningsmalerier med figurer i kroppsstørrelse gir allrommet karakter. Morten laget maleriene i 1981 til et annet rom, inspirert av arkitekten le Corbusiers og Picassos malerier. © Per Erik Jæger INSPIRERT AV PICASSO: To store utsmykningsmalerier med figurer i kroppsstørrelse gir allrommet karakter. Morten laget maleriene i 1981 til et annet rom, inspirert av arkitekten le Corbusiers og Picassos malerier. © Per Erik Jæger

RETT UT: Fra allrommet åpner døren seg ut mot uteplassen og bergknausen utenfor. © Per Erik Jæger RETT UT: Fra allrommet åpner døren seg ut mot uteplassen og bergknausen utenfor. © Per Erik Jæger

EKSTRA PLASS: Gjestehuset har to soverom og en romslig hems, pluss en sofa med plass til enda et par gjester. Stolene med ulltrekk heter PS og er fra Ikea. © Per Erik Jæger EKSTRA PLASS: Gjestehuset har to soverom og en romslig hems, pluss en sofa med plass til enda et par gjester. Stolene med ulltrekk heter PS og er fra Ikea. © Per Erik Jæger

Familien bruker en time på å gå inn til skogshytta på 30 kvadratmeter

Sjarmert ved første besøk

Mellom noen bergknauser ut mot det åpne havet har Margareth og Morten etablert et lite tun. – Her er det ingen mellom oss og naturen, og bare 200 meter bak ligger den gamle fiskerlandsbyen med sine pittoreske småhus langs Kyrkesundet.

Nettopp tomta var noe av det paret ble sjarmert av første gangen de besøkte Härön. – Først opplevde vi den eksotiske reisen med den bitte lille fergen. Deretter ble vi imponert over roen i den eldre fiskerlandsbyen. Så vandret vi videre, kom inn på tunet fra baksiden, steg opp trappen til uteplassen mot vest, og så den fantastiske utsikten, smiler Margareth.

Eiendommen består av hovedhus, gjestehus og bod. Hagen ligger i midten, i et søkk der det tidligere var en myr, som nå er tørket opp og dyrket.

NY, MEN GAMMEL: Kjøkkeninnredningen fikk stå da hytta fikk nye eiere, men den har fått noen strøk maling. © Per Erik Jæger NY, MEN GAMMEL: Kjøkkeninnredningen fikk stå da hytta fikk nye eiere, men den har fått noen strøk maling. © Per Erik Jæger

EGET DESIGN: Bordet er tegnet av Morten selv, og laget av møbelsnekker Espen Revold. Teppet er fra en reise i India. Flere saueskinn er sydd sammen for å dekke sofaens lengde. © Per Erik Jæger EGET DESIGN: Bordet er tegnet av Morten selv, og laget av møbelsnekker Espen Revold. Teppet er fra en reise i India. Flere saueskinn er sydd sammen for å dekke sofaens lengde. © Per Erik Jæger

Nær naturen

Det eneste de trengte å gjøre da de kjøpte hytta, var å male og sette inn egne møbler. Allrommet er lite, så møblene er i lyse toner for ikke å bli for påtrengende.

– Et godt rom har kontakt med naturen via vinduene, helst på flere sider om rommet er stort. Tre i både gulv og tak, kombinert med hvitmalte vegger, er en vakker kombinasjon. Det gjør interiøret rolig, sier Morten, som er arkitekt. Han er partner i arkitektfirmaet Løvseth + Partner, og har sammen med Ivar Lunde vunnet over 25 arkitektkonkurranser.

Morten og Margareth bruker feriestedet til alle årstider. Her får de også nærkontakt med dyrelivet. Reven Sune lusker rundt, og tar gjerne imot en matbit. På øya finnes det også mange rådyr, og i reservatet beiter en stor flokk kyr og kalver, pluss svarte villsau.

Det gode livet på hytta er for Morten å stelle i hagen, mens Margareth liker å lage mat. For å kunne være her mest mulig har hun, som er dosent i norsk, innredet et arbeidsrom der hun kan se ut mot havet mens hun jobber med tekstene sine. Han sitter i gjestehuset og tegner, på den tradisjonelle måten med linjal og blyant.

Hytta ligger nesten 30 mil hjemmefra, men det lever paret godt med. – Det er langt med over tre timer kjøring hver vei i helgene, men i løpet av turen snakker vi så godt sammen at reisetiden er glemt når vi først er fremme.

FERIELIV: Felles måltider utendørs hører sommeren på Härön til. © Per Erik Jæger FERIELIV: Felles måltider utendørs hører sommeren på Härön til. © Per Erik Jæger

GJESTEHYTTA: Å ha et egen, liten hytte for besøkende er praktisk og gir albuerom for alle. Gjestehytta ble satt opp i 2000, mens hovedhytta er fra 1950. © Per Erik Jæger GJESTEHYTTA: Å ha et egen, liten hytte for besøkende er praktisk og gir albuerom for alle. Gjestehytta ble satt opp i 2000, mens hovedhytta er fra 1950. © Per Erik Jæger

Reiser fra Drøbak til Nordland for å komme på hytta Tar årene fatt når de skal på hytta

Familien bruker en time på å gå inn til skogshytta på 30 kvadratmeter

Denne saken er opprinnelig publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden