Utfordreren på Costa del Sol

Málaga seiler opp som attraktivt reisemål for en citybreak eller et lengre opphold. Med gode shoppingmuligheter og nye attraksjoner er byen et stadig mer aktuelt reisemål. Foto: Arne Bjørndal

Nye museer, shopping og flust av attraksjoner gjør at Málaga – Solkystens hovedstad – seiler opp som sterk konkurrent til de mer kjente spanske byene Barcelona, Madrid og Valencia.

Málaga:

Hotell:

Du kan velge mellom en rekke hotelltilbud i ulike prisklasser på Internett.

Er det Málaga by du først og fremst vil besøke, bør du satse på å bo i sentrum. Men husk at det også går forstadstog fra Málaga og vestover til byer som Torremolinos og Fuengirola.

Det betyr at du også kan bo i andre småbyer langs kysten og likevel raskt komme inn til sentrum av Málaga.

Sjekk: hrs.com og hotell.no for hotellbestilling på Internett.


Også verdt å se:

  • Festningen Gibralfaro gir en flott utsikt over byen og kysten
  • Kongeborgen Alcazába fra 1100-tallet ble bygd av araberne
  • Byens katedral «La Encarnación», påbegynt i 1528, er et monumentalt byggverk og en selvsagt attraksjon
  • Málaga har også flere flotte botaniske hageanlegg som gir en kjærkommen avveksling til storbyopplevelsene
  • I 1951 oppdaget man restene av et et romersk amfiteater, Teatro Romano, midt i byen. Teateret strekker historien tilbake til keiser Augustus' tid
  • Byen har sin egen flotte bystrand, La Malagueta, fullt brukbar det aller meste av året

Klima:

Svært varmt i juli og august, ofte over 30 grader i skyggen. Vår og høst regnes for den beste tiden å besøke byen dersom målet er shopping og opplevelser.

COSTA DEL SOL (ABC NYHETER): Málaga by er ikke lenger bare en mellomstasjon på vei mot ferieparadisene på andre deler av Costa del Sol.

For det første har byen sin egen flotte badestrand Playa Malagueta tett inntil bysentrum.

Byen tilbyr dessuten et enormt utvalg av bodegaer, tapasbarer og restauranter, er en av Spanias største cruisehavner, kan skilte med et bredt utvalg butikker og populære shoppingområder og 29 museer, blant annet en ny avlegger av Madrids berømte Thyssen-museum.

Åpner sjøsiden

Málagas siste genistrek har vært å rydde opp på og åpne byen mot den tidligere avstengte sjøkanten. Borte vekk er gigantiske skipskraner og nedslitte havneområder.

Med investeringer på 80 millioner euro, har det 56.000 kvadratmeter store havneområdet fått bedre havn for fritidsbåter, 70 nye butikker, parker, spisesteder og barer. Sammen med 420 palmer har dette gjort området «Muelle Uno» til turistenes og los malageños´ nye spradeområde. Et klart førstevalg for en liten søndagsutflukt med innlagt lunsj.

Shop til you drop

Midt i sentrum, rett opp fra havnen ligger gågata Calle Marques de Larios, shoppernes paradis. Her ligger de store og kjente motebutikkene på rekke og rad. Særlig er utvalget av klær og skotøy stort, og prisene er på ingen måte avskrekkende, sett med norske øyne.

I kjedeforretninger som Zara, Mango og Massimo Dutti er det åpent fra morgen til sent på kveld. Ønsker du mer eksotiske og enda rimeligere varer, så stikk en tur inn i smågatene rundt den kjente gågaten.

Mange av de mindre forretningene praktiserer fortsatt siesta. Men det skal du bare være glad for, for det gir deg nok tid mellom klokken to og fem til å nyte tapas, vin og andre gledelige overraskelse fra det gode spanske kjøkken.

Kunst og kultur

Byens siste attraksjon på kunstfronten er en egen avlegger av det kjente Thyssen-Bornemisza-museet i Madrid. Etter knapt to års drift og med 220.000 besøkende bare første det første året, har Museo Carmen Thyssen etablert seg som nok et «must» for tilreisende med sine 232 kunstverk i den permanente utstillingen.

Det nye museet har flyttet inn i det praktfulle renessansepalasset Palacio de Villalón fra 1600-tallet, midt i Málagas gamle bydel, et steinkast unna Konstitusjonsplassen i enden av gågaten Calle Larios.

Málaga er kjent for sitt Picasso-museum. Her finnes 200 av bysbarnets verker, både malerier, skisser, trykk, skulpturer og keramikk. Du finner museet i enden av Calle de San Agustín, en liten spasertur fra byens katedral. I tillegg er huset der Picasso er født åpent for publikum.

Med Thyssen-, Picasso- og samtidskunstmuseum Centro de Arte Contemporáneo (CAC), har Málaga fått sitt eget gylne kunsttriangel som hovedstaden, – om enn i en litt mindre målestokk.

Mat og drikke

Det blir hevdet at Málaga har flere barer per kvadratmeter enn noen annen europeisk by. Særlig er de konsentrert i gatene og smugene mellom gågaten Calle Larios og oppover mot byens katedral.

Tapas er selvsagt et must, men også større retter med fisk og skinke anbefales. Prøv også den særegne søte Málaga-vinen!

Som ellers i Spania er tommelfingerregelen at den beste og billigste maten får du på steder hvor spanjolene – ikke turistene – er i flertall.

Særlig kjent er bodegaen El Pimpi i Calle Granada. Her har kjendiser fra hele verden vært innom og drukket et glass.

Vil du oppleve en mer folkelig variant, så besøk «Antigua Casa de Guardia», Spanias bruneste bar. Her står du inntil bardisken, nyter skjell og annen sjømat sammen med søt Málaga-vin. Etter at røykeloven kom til Spania, er det nå mulig for ikke-røykere å overleve et besøk her. En fulltreffer!

Farger og fest

Påskeprosesjonene i Málaga er blant de største i hele Spania. I Málaga får du masser av opptog med levende lys, helgenfigurer og merkelige kostymer, hver eneste dag i påskeuken «Semana Santa». Sånt kan lett ta pusten fra oss nordmenn.

Men farger, fest og mennesker hører ikke bare denne høytiden til. Málaga kan kunsten å feste og gjør det med varme, spontanitet og inkluderende holdning, uansett årstid. Likevel er påsken, februar-karnevalet og Feria de Málaga-festivalen i august blant de store høydepunktene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært