Meny

Toppturer stadig mer populært blant nordmenn

GAUSTADTOPPEN: En topptur til et av Sør-Norges mest spesielle fjell er noe alle skiløpere bør unne seg minst en gang i livet. Utsikten er fantastisk, og på en dag som denne kan man faktisk se 1/6 av Norges landareal. På telemarkski med feller går turen opp på omtrent to timer, mens turen ned tar alt fra 5 minutter til en time alt avhengig av skiferdighetene. Foto: Gunnar Lier / NTB Scanpix
Glem langrenn og alpint. Nordmenn søker mer ekstreme fjellopplevelser, og drar stadig mer på utfordrende toppturer i fjellet.
Skredutstyr du trenger på topptur:

1. Skredsøker

2. Søkestang

3. Spade

4. Skredsekk

5. Hjelm og ryggplate.

Både påske- og vinterferien er forbi, og snøen har forsvunnet de fleste steder i landet. Men det finnes fortsatt finnes snø igjen på mange fjelltopper som kan by på gode skiforhold.

Når nordmenn skal ut på ski, går vi stadig oftere på krevende toppturer. Gjennom årets vintersesong har sportsbransjen hatt en 20 prosents økning i salg av utstyr til toppturer sammenlignet med forrige sesong.

– Topptur er i ferd med å bli den nye langrennsturen blant mange yngre. Det er nok mange grunner til det, men man kommer veldig nær naturen når man tråkker sine egne spor opp fjellene, samtidig som det gir en unik mestringsfølelse å nå en topp, sier Bård Kristiansen i en pressemelding.

Les også: Urban topptur i Budapest

– Gir en unik kombinasjon av opplevelser

Kristiansen er administrerende direktør i Sportsbransjen AS, som representerer omtrent 90 prosent av den norske sportsbransjen, og mener toppturer byr på en unik kombinasjon av opplevelser.

– Det legger til rette for å nyte fantastisk natur og ekstreme opplevelser med fart og spenning. Det er ikke mange andre aktiviteter som kan gi en tilsvarende kombinasjon, mener Kristiansen.

Norge er også et av verdens beste land for toppturer. Takket være mange og høye fjell, har vi lange nedkjøringer, og klimaet gir oss en lang sesong. Ved kysten kan man ofte kjøre nesten helt ned til fjæresteinene, og sent i sesongen kan man kjøre i midnattssol i nord.

Romsdalen, Sunnmøre, Hurrungene i Jotunheimen, Lofoten og Lyngen i Troms er områder som regnes blant de flotteste for toppturer. Også Gaustadtoppen (toppbildet) er et populært mål for toppturgåere.

Les også: Snø på spanske strender

Vær oppmerksom på skredfare

Det er viktig å ha godt utstyr når man legger ut på topptur. Spesielt må toppturgåere være oppmerksom og forberedt på snøskred. Sportsbransjen har gledelig nok også opplevd en økt etterspørsel etter skredutstyr.

– Først og fremst er vi opptatt av at folk må gjøre det de kan for å gardere seg mot skred, for eksempel ved å sjekke forholdene på varsom.no før man går på tur. Men dersom du allikevel skulle bli utsatt for et skred, kan godt og riktig skredutstyr øke sjansene for å overleve, sier Kristiansen.

Årets påske er den første påsken på ni år uten dødsfall i fjellet.

Les mer: Snø på ramme alvor

Reise
Populært