Hver dag blir 223 tog forsinket eller innstilt

(Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
(Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Over 40.000 nordmenn rammes hver dag av gjennomsnittlig 223 togavganger som enten er forsinket eller innstilt. Dårlig vedlikehold og ekstremvær får skylden.

– Infrastrukturen er veldig gammel. Vi har 17 milliarder i etterslep på vedlikehold, så vi ligger et godt stykke unna det vi har definert som god infrastruktur. Det betyr at det oppstår driftsforstyrrelser. Dessuten har vi de siste årene hatt mye ekstremvær, som den gamle infrastrukturen er altfor dårlig til å møte, sier direktør Elisabeth Enger i Jernbaneverket til VG.

Hver dag kjøres 1.033 persontog i Norge, ifølge Samferdselsdepartementet. I gjennomsnitt var mer enn hvert femte tog, totalt 223 avganger daglig, enten forsinket eller innstilt. Det tilsier ifølge VGs egne beregninger at nesten 41.000 passasjerer blir rammet daglig.

Etter samlekategorien «trafikkavvikling», er dette de vanligste feilkildene:

* 13.129 forsinkelser skyldes feil på signalanlegg, sikringsanlegg eller fjernstyring. 2.804 tog ble helt innstilt av samme årsak.

* 11.062 forsinkelser skyldes at toget står for lenge på stasjonen. Elleve tog ble helt innstilt på grunn av for langt stasjonsopphold.

* 10.267 tog ble forsinket på grunn av feil på banen. 622 tog ble innstilt med denne begrunnelsen.

Personvernpolicy