Turister flokker til Cuba før landet kan bli amerikanisert

Gamle amerikanske biler og kampen for sosialismen går fortsatt hånd i hånd på Cuba. Foto: Tor Strand

– Besøk Cuba før amerikanerne kommer med McDonald's, er budskapet fra flere europeiske reiseselskaper.

Cuba har lenge fascinert turister fra hele verden. Med gamle bygninger fra kolonitiden og amerikanske biler fra 1950-tallet, som holdes i gang fordi handelsblokaden forhindrer import av biler fra USA, kan det se ut som om tiden har stått stille på den karibiske øya.

Det er nok enda lenge til cubanere vil oppleve at McDonald's, Starbucks eller andre amerikanske selskaper åpner i landet. Men den diplomatiske tøen mellom USA og Cuba, etter at Barack Obama og Raul Castro i desember i fjor overrasket alle med å si at de ville gjenoppta diplomatiske relasjoner, har sørget for at mange flere amerikanere besøker landet, melder AFP Relaxnews.

Selv om den amerikanske blokaden fremdeles hindrer normal turisme, kan amerikanere nå søke om spesialtillatelse til å besøke landet når de sitter om bord i flyet på vei til øya.

Les også: USA letter Cuba-restriksjoner

– Mangler hotellkapasitet

Amerikanske reiseoperatører melder om at etterspørselen etter reiser til Cuba har skutt i været i 2015.

De senere årene har vel 100.000 amerikanere besøkt Cuba hvert år, et antall som forventes å øke med 30 til 50 prosent i år, ifølge selskapet Cuba Travel USA.

Problemet er at landet mangler hotellkapasitet for en stor økning i turismen, sier leder Alina Fernandez i selskapet.

Les også: Forbereder seg på amerikansk turistinvasjon

Frykter amerikanisering

Tøen mellom USA og Cuba ser ut til å ha en effekt på turismen også fra andre land. Ifølge cubanske turistmyndigheter besøkte totalt tre millioner turister øya i fjor.

Det var ny rekord og en økning på drøyt fem prosent fra 2013. Med et bidrag på nærmere 19 milliarder kroner i fjor, var turistindustrien den tredje største inntektskilden for Cuba.

Men allerede i første kvartal 2015 hadde én million turister besøkt landet, noe som er ny rekord og en 14 prosent økning fra samme periode i fjor.

Økningen er det hovedsakelig besøkende fra land som Canada, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Italia som står for, men ifølge turistmyndighetene har det også vært 29,5 prosent økning i amerikanske besøkende.

Johan Dorssemont leder Havanna-kontoret til det belgiske reisebyrået Transnico Internacional. Han mener den økte turismen kan knyttes til et nytt markedsføringsbudskap fra europeiske reisebyråer: «Hvis amerikanerne kommer vil alt endre seg, de kommer til å åpne McDonald's-restauranter hvor de vil.»

– Turister vil komme og oppleve Cuba nå, fordi det er annerledes enn andre destinasjoner, sier Dorssemont ifølge AFP Relaxnews.

Personvernpolicy