– De optimale rutene for bilferie i USA, Europa og Sør-Amerika

ROADTRIP-DRØM? Noe av det vanskeligste med å planlegge en «road trip» er å bestemme seg for hvor man skal stoppe på veien. Vil du gjøre det enkelt, kan du følge Randy Olsons «optimale» reiseruter. Kilde: randalolson.com
ROADTRIP-DRØM? Noe av det vanskeligste med å planlegge en «road trip» er å bestemme seg for hvor man skal stoppe på veien. Vil du gjøre det enkelt, kan du følge Randy Olsons «optimale» reiseruter. Kilde: randalolson.com
En amerikansk student har brukt en alogritme til å regne ut hvordan man mest effektivt kan få med seg det beste av det beste på biltur rundt i USA, Europa og Sør-Amerika. Se kartene her.

Randy Olson studerer til daglig informatikk på fjerde året ved Michigan State University. Der forsker han også på kunstig intelligens. På fritiden lager han datavisualiseringer om ting som interesserer ham, for eksempel reise.

– Jeg er bitt av reisebasillen. Det har ikke gått ett år av mitt voksne liv uten at jeg har reist et sted langt hjemmefra. Jeg skulle ønske jeg hadde økonomien til å slippe alt og reise jorda rundt, sier Olson til ABC Nyheter.

Denne lidenskapen for reise og drømmen om å reise mer, er også bakgrunnen for at han ved hjelp av en algoritme har regnet seg frem til det han kaller optimale ruter for bilferier i USA, Europa og Sør-Amerika.

Rutene er lagt opp slik at man skal kunne få med seg mest mulig av de beste severdighetene og opplevelsene på kortest mulig tid.  

Randy Olson studerer informatikk og forsker på kunstig intelligens. På hobbybasis lager han ulike datavisualiseringer. Før han lagde reisekartene har han blant annet regnet seg frem til og visualisert hvordan man enklest kan finne Waldo i de populære «Where's Waldo»-bøkene. Foto: randalolson.comRandy Olson studerer informatikk og forsker på kunstig intelligens. På hobbybasis lager han ulike datavisualiseringer. Før han lagde reisekartene har han blant annet regnet seg frem til og visualisert hvordan man enklest kan finne Waldo i de populære «Where's Waldo»-bøkene. Foto: randalolson.com

Responsen etter at han publiserte kartene på bloggen sin har vært overveldende, forteller Olson.

– De fleste har vært positive, men noen har vært misfornøyde med stoppene vi valgte. Derfor har jeg offentliggjort koden slik at de som ønsker det, kan lage sine egne kart. Alle reiser på forskjellig måte, sier han.

Les også: Den ultimate bilferien

48 stater, 50 landemerker

Det begynte med USA-kartet, som han ble utfordret til å lage i samarbeid med en journalist i Discovery News. Fordi det ble så populært, fulgte han opp med Europa og så Sør-Amerika.

Noe av det vanskeligste med å planlegge en «road trip» er å bestemme seg for hvor man skal stoppe på veien.

Da Olson og Tracy Staedter fra Discovery News skulle planlegge USA-rundturen, lagde de noen regler før de satte i gang, blant annet at de måtte ha minst ett stopp i alle de 48 delstatene i Det kontinentale USA. De valgte så ut 50 landemerker og regnet ved hjelp av en såkalt genetisk algoritme frem til den beste måten å kjøre, for å få med seg alle disse.

Om man regner med at det ikke er noe trafikk, vil ruta på vel 22.000 kilometer ta nesten ti dager å kjøre. Man bør derfor beregne minst to-tre måneder for å få en skikkelig bra tur, mener Olson.

Mer om hvordan de la opp ruta og regnet seg frem til den beste måten å kjøre den, kan du lese på bloggen.

Les også: Bryllupsreise Route 66

Kilde: randalolson.comKilde: randalolson.comKlikk her for å gå til en interaktiv versjon av kartet.

Bergen eneste stopp i Norge

Da rundturen i Europa skulle planlegges, tok Olson utgangspunkt i en artikkel fra Business Insider som lister opp 50 Places In Europe You Need To Visit In Your Lifetime.

Noen av stedene kunne man ikke nå med bil, derfor ble disse ekskludert, men resten er representert i Olsons kart for den optimale bilferien i Europa.

Totalt dekker ruta 26.211 kilometer, som kan kjøres på 14 dager, noe som betyr at man bør beregne minst tre måneder for å få en fin ferie, mener Olson.

I Norge har Olson valgt Bergen som eneste stopp. Totalt 45 stopp er lagt inn i Europa-rundturen.

Kilde: randalolson.comKilde: randalolson.comKlikk her for en interaktiv versjon av kartet.

Kysten rundt Sør-Amerika

Etter å ha publisert USA- og Europa-kartene, ble Olson oppfordret til å lage et tilsvarende kart for Sør-Amerika.

Her har han valgt å kombinere anbefalinger fra nettstedene TripAdvisor og Huffington Post.

Resultatet ble en rute som hovedsakelig går langs kysten av kontinentet. Denne gangen består ruta av en kombinasjon av kjøring, fergeturer og flyturer, og dekker 29.206 kilometer. Igjen mener Olson man trenger minst tre måneder for virkelig å nyte ferien.

Les også: Skal du på bilferie? Dette må du passe på!

Kilde: randalolson.comKilde: randalolson.comKlikk her for en interaktiv versjon av kartet.

Ville valgt Europa

Selv om Olson har reist en del, både i USA og Europa, er listen over steder han gjerne vil besøke lang.

– Jeg lagde selvfølgelig disse kartene delvis for min egen del, slik at jeg kan begynne å planlegge mine fremtidige eventyr.

– Hvis du kunne ta fri i morgen og prøve ut en av dine egne optimale ruter, hvilken ville du valgt?

– Hvis jeg måtte velge bare en av rutene, ville jeg utvilsomt kjørt Europa rundt. Jeg elsker USA, men hvem ville takke nei til en fantastisk rundreise i Europa?, svarer Olson.

– Lag ditt eget kart

Studenten erkjenner at ikke alle vil være fornøyde med de rutene han selv mener er best, så han oppfordrer folk til å lage sine egne kart.

Koden for å bruke hans algoritme har han gjort tilgjengelig for dem som ønsker å bruke den.

Han viser også til at det finnes enklere måter å gjøre det på, og anbefaler dem som er interessert, å sjekke ut nettsiden routexl.com.

– Jeg blir glad hvis jeg ser at flere folk lager sine egne kart, sier Randy Olson til ABC Nyheter.

Annonse
Reise
Populært