Meny

Tolv Norwegian-fly innstilt mandag

Tolv flyavganger er innstilt mandag på grunn av streik hos flyselskapet Norwegian. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Passasjerer på tolv Norwegian-flygninger må mandag flyttes til andre avganger på grunn av pilotstreiken, opplyser selskapet.
Fakta om passasjerers rettigheter ved flystreik

* Ifølge Forbrukerrådet har du gode rettigheter som flypassasjer dersom du skulle bli rammet av streik.

* Dersom flyet blir innstilt eller kansellert, kan du enten få pengene tilbake eller kreve alternativ reise så snart som mulig.

* Blir flyet forsinket som følge av streik, har du også rett til å bli tatt vare på. Etter to timer vil du ved de fleste innenlandsreiser kunne få en matbit.

* Dersom forsinkelsen blir på mer enn fem timer, kan du få pengene tilbake for den resterende turen, eller hele reisen hvis den ikke lengre har mening.

* Forbrukerrådet anbefaler passasjerer å møte opp som vanlig, selv om det skulle bli streik og du ikke har fått beskjed om at flyet er innstilt.

(Kilde: Forbrukerrådet)

– Reisende må forberede seg på forsinkelser, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NRK.

De aller fleste avgangene både innenriks og i Norden går imidlertid som normalt mandag. Flyselskapets langruter til Asia og USA går også som normalt.

70 piloter i Norwegian gikk ut i streik fra lørdag morgen. Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene.

Les også: 50 nye SAS-fly på bakken mandag

Trues av sympatistreik

YS-forbundet Parat organiserer både kabinpersonell, sikkerhetskontrollører, teknikere og drivstoffyllere, renholdsarbeidere og cateringpersonale på norske flyplasser.

Søndag sendte YS et varselbrev til NHO om sympatiaksjon. Forbundet ber om et forhandlingsmøte på vegne av nær 750 kabinansatte i Cabin Services Norway, som vurderer å streike i sympati med Norwegian-pilotene.

– Vi har allerede varslet NHO om sympatiaksjoner fra de ansatte i kabinen, og vil fortløpende vurdere videre sympatiaksjoner også fra andre av våre medlemsgrupper, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagens Næringsliv.

–Klassisk Parat

– Dette er klassisk Parat-retorikk. De har snakket om sympatistreiker i lang tid. De er ikke opptatt av passasjerene og ønsker å dra oppmerksomheten bort fra hva konflikten egentlig handler om. Parat ønsker at deres medlemmer skal ha full styringsrett over Norwegian, og det er naturligvis helt utelukket for Norwegian-ledelsen å la en fagforening overta de kommersielle beslutningene. Det er en klassisk avledningsmanøver, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til avisen.

70 flygere i Norwegians datterselskap Norwegian Air Norway ble lørdag tatt ut i streik. Blir ikke partene enige, trappes streiken opp til å omfatte totalt 650 piloter fra onsdag.
Reise
Populært