Meny

Streikende SAS-ansatte får siste frist, trues med sparken

SAS har måttet innstille over 100 flyavganger som følge av streiken blant kabinansatte i Danmark. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Over 150 SAS-flyginger, flere av dem til Norge, har blitt kansellert etter de kabinansattes streik i Danmark. Etter å ha ignorert et rettslig pålegg søndag, får de streikende nå én siste sjans før de trues med oppsigelse.

SAS i Danmark har gitt de kabinansatte frist ril klokka 12 mandag med å si om de kommer på jobb. Møter de ikke, får de sparken, opplyser SAS' driftssjef Flemming Jensen til dansk TV 2e søndag kveld.

På sine egne nettsider skriver SAS at arbeidskonflikten, som startet fredag, har fått negative samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser. Nå sier de at de «må ta ytterligere skritt for å normalisere driften, både for våre kunder og medarbeideres skyld».

– Helt konkret betyr det at hver enkelt kabinmedarbeider, innenfor den gitte tidsfristen, skal meddele SAS om de møter opp på jobb, og såfremt det ikke skjer, vil det være å betrakte som om den gjeldende medarbeidere har avsluttet arbeidsforholdet, skriver SAS.

Bakgrunn: 60 SAS-avganger innstilt grunnet streik i Danmark

Sparetiltak

Bakgrunnen for arbeidskonflikten er at SAS' danske kabinansatte fredag gikk ut i streik. SAS vil flytte over 140 kabinansatte over i datterselskapet Cimber som et sparetiltak, noe som trolig vil bety dårligere arbeidsvilkår. Dette kunne ikke de kabinansatte gå med på.

Konflikten eskalerte lørdag da de kabinansatte igjen ikke møtte på jobb – til tross for at de hadde kommet til enighet med SAS. Formann i fagforeningen CAU, Jean Pierre Schomburg, fortalte at hans medlemmer nektet å jobbe før de fikk møtereferatet fra lørdagens møte.

SAS' danske kommunikasjonssjef Trine Kromann-Mikkelsen fulgte søndag formiddag opp med at flyselskapet som reaksjon hadde fått en høyesterettsdommer til å se på saken.

– Nå skal det tas nødvendige skritt for å få løst situasjonen, sier hun.

Les også: Streiken fører til kansellerte avganger

Ignorerte påbud

Arbeidsretten i Danmark slo fast at de kabinansatte måtte gjenoppta arbeidet sitt søndag, men SAS-arbeiderne overså påbudet. CAU bekreftet at de ansatte ikke overholdt fristen.

Nå har de altså fått én siste frist fra SAS.

– Det er nå snakk om en helt uakseptabel og uholdbar situasjon, og SAS er derfor nødt til å ty til ekstraordinære virkemidler, skriver flyselskapet søndag kveld.

Siden streiken startet har over 150 flyavganger blitt kansellert. Bare søndag har over 70 avganger ikke lettet. Flere av avgangene hadde reisemål Norge.

Les også: Kjos: Erstatning av piloter er ikke streikebryteri

Reise
Populært