Så langt spres nyset ditt i et fly

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du tenker kanskje at et lite nys er ufarlig, men når mennesker sitter tett sammen i et fly, sprer «basillene» seg foruroligende langt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har alle kjent på frykten for å bli smittet dersom vi havner ved siden av en forkjølet og snørrete person på flyet. Amerikanske Center for Airliner Cabin Environment Research har laget en video-animasjon som viser hvordan våtpartiklene fra et nys spres i en flykabin.

Personen som nyser i videoen holder seg ikke for munnen og nesen, og partiklene spres derfor over et stort område.

Den viser at det ikke bare er personen ved siden av den som nyser som risikerer å bli «truffet» av våtpartikler. I videoen kan du se hvordan partiklene svever opp til taket, og følger veggene på innsiden av flyet ned til høyre og venstre side av kabinen, der de samler seg langs bakken.

Les også: En av disse er dobbelt så smittefarlig som den andre

Så flyr partiklene til værs igjen, og sprer seg over tre-fire seterader i flyet. Det betyr at så mange som 10-30 personer kommer i kontakt med våtpartiklene fra nyset, som i verste fall kan bære med seg smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det «tryggeste» stedet å sitte, ifølge videoen, er rett bak den snørrete passasjeren.

Men luften i en flykabin er ikke nødvendigvis mer smittebærende, selv om det er trangt om plassen på et stort fly. For luften blir nemlig renset kontinuerlig.

– I flykabinen kommer friskluften inn fra taket, trekker nedover mellom seteradene og inn gjennom et filter ved gulvet. Endel av luften resirkuleres og blandes med ny friskluft, slik at andelen resirkulert luft i flykabinen er cirka 50 prosent, sier spesiallege Jan Ove Owe ved Flymedisinsk Institutt til VG om saken.

Les også: Kaffelokk kan være bakteriebombe