Forbrukerrådets tips for trygg bestilling av reiser

RETTIGHETER: Skal du reise utenlands, står du sterkere om du følger noen enkle råd når du bestiller reisen, ifølge Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RETTIGHETER: Skal du reise utenlands, står du sterkere om du følger noen enkle råd når du bestiller reisen, ifølge Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakkereiser, gjennomgående flybillett og betaling med kredittkort gir de beste vilkårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du i disse dager er på jakt etter en billig sommerferie, er du neppe alene.

Skal du reise bort i sommerferien, lønner det seg å bestille tidlig mens det fremdeles er mange god tilbud.

Men pass på at du også sikrer deg gode vilkår, oppfordrer Forbrukerrådet.

– Det er bedre rettigheter om du kjøper overnatting og reise sammen, enn om du kjøper separat. På samme måte har du bedre rettigheter om du kjøper en gjennomgående flyreise, enn om du setter sammen en punkt til punkt-reise på egen hånd, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Pakkereiser kan avbestilles

Når du kjøper en pakkereise, betyr det at du kun har én avtalepart å forholde deg til dersom det skulle oppstå problemer som flyforsinkelser, streik eller at hotellet er overbooket.

Pakkereiser kan også avbestilles uten noen bestemt årsak, men mot betaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På dette tidspunkt har du rett til å avbestille en pakkereise inntil 42 dager før avreise mot å betale et gebyr opp til 300 kroner. Fristen kan variere ut fra reisens lengde. Etter 42 dager mister du depositumet, og må betale mer jo nærmere fristen du kommer, sier Flønes.

Reisen kan også avbestilles uten gebyr, dersom det oppstår naturkatastrofer, krig eller andre såkalte force majeure-situasjoner på reisestedet de siste fjorten dager før reisen tar til, forklarer hun.

– Kjøp hele flyreisen fra samme selskap

Om du skal bestille en reise som innebærer at du må bytte fly, er det tryggest å kjøpe en gjennomgående billett fra et flyselskap eller reisebyrå. Da vil du blitt tatt vare på, hvis noe uventet skjer, som at flyet blir forsinket eller innstilt, forklarer direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du har rett på forpleining av flyselskapet, som hotell og mat mens du venter, og er det flyselskapets skyld at du må vente, kan du få erstatning, sier Ingeborg Flønes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velger du selv å bestille en flyreise med overgang, er det viktig å beregne god tid når du bestiller billetter fra punkt til punkt, og du må bytte fly. En tommelfingerregel bør være minst to timer på flyplasser i Norge, og minst tre timer på flyplasser i utlandet.

– Betal reisen med kredittkort

Kredittkort er dyrt om man ikke kan betale hele regningen ved forfall, men det er ellers en sikker betalingsform med gode rettigheter.

– Du kan sjekke om beløpet stemmer når du får fakturaen fra kredittkortselskapet. Ta kontakt med banken om noe ikke stemmer. Tilsvarende kan du klage i etterkant til kredittyter om du ikke får det du er lovet eller har rett på av tjenesteyter, sier Flønes som anbefaler å sjekke vilkårene for ditt kort.

Videre er det viktig å sjekke kontaktmulighetene til reisebyrået dersom noe uforutsett skulle oppstå:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbrukerrådet har sett at folk har kommet i alvorlig knipe, fordi de har kjøpt billetter av et reisebyrå som bare finnes på nettet, og bare kan nås noen få timer av døgnet. Sjekk derfor kontaktmulighetene før du bestiller reisen, anbefaler direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Uten garanti om du bruker hotellbookingnettsted

Om du skal bestille hotellrom og flybillett separat, er det flere grunner til ikke nødvendigvis å benytte seg av en av de mange nettsidene som tilbyr seg å hjelpe deg å booke hotellrom over hele verden.

ABC Nyheter har tidligere omtalt en liten undersøkelse som viser at det kan lønne seg å booke hotellrommet direkte fra hotellet.

En annen grunn til at det kan lønne seg å styre unna bookingnettstedene, er at om du bestiller via en slik tjeneste så står du uten garantier.

– Disse tjenestene er kun formidlingstjenester. Du betaler som regel til hotellet når du har vært der, uttalte Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til ABC Nyheter.

Tjenestene har derfor ikke noe ansvar overfor kundene.

Les også: – Dette er verdens mest romantiske reisemål