Meny

Disney med mystisk storsatsning i Kina

Markering ved byggestart for Disney-parken i Shanghai i april 2011. Foto: AFP.
Tårnene til Disneys planlagte temapark Magic Kingdom i Shanghai er omkranset av reisverk og gåter, etter at den amerikanske underholdningsgiganten utsatte åpningen av sin første temapark på det kinesiske fastlandet til 2016.

På en tett bevoktet, 3,9 kvadratkilometer stor byggeplass øst for Kinas kommersielle sentrum skyter et av de grå tårnene til det uferdige «eventyrslottet» til værs.

Det finnes ingen Disney-logoer ved hovedinngangen, kun et skilt med påskriften: «Shanghai internasjonal sone for turisme- og feriesteder». Området skulle egentlig ha vært bygget om med sikte på åpning i år, men Disney-sjefen Bob Iger annonserte i forrige uke en utsettelse, slik at åpningen først blir våren 2016.

Han forklarte endringen med en utvidelse av parkens størrelse og antall attraksjoner.

– Ambisjonsnivået, kompleksiteten, omfanget og detaljnivået er temmelig forbløffende, sa Iger, og kalte anlegget «spektakulært».

Men myndighetene i Shanghai har ikke bekreftet noen planer om å utvide prosjektet, og folk som kjenner til planene viser til strengere miljøkrav og arbeidsmiljølovgivning enn hva som er vanlig ellers i Kina.

De store studioene i Hollywood konkurrerer ikke bare om kinesisk publikum, hvis 1,37 milliarder innbyggere står for verdens nest største årlige kinoinntekter, men også om besøkende til temaparker.

Shanghai Disney Resort vil bli selskapets tredje i Asia etter Tokyo og Hong Kong. Men parken i den tidligere britiske kolonien kan bare delvis betjene det kinesiske markedet, mens Universal Studios og DreamWorks Animation planlegger konkurrerende attraksjoner på fastlandet.

Les også: Nå kan innreisen til USA ordnes på Gardermoen

Turismens fremtid i Shanghai

For Shanghai representerer parken byens fremtid innen turisme etter Verdensutstillingen i 2010. En kinesisk akademiker anslår at parken vil bidra med 3,3 milliarder dollar (25 milliarder kroner) til Shanghais økonomi hvert år og utgjøre én prosent av byens årlige bruttoprodukt.

Disney og selskapets kinesiske partner, statlig støttede Shanghai Shendi Group, påbegynte byggingen av parken i april 2011. Kinesisk anleggsvirksomhet foregår vanligvis svært raskt, der tårnende skyskrapere og flerfelts motorveier endrer bylandskapet i et voldsomt tempo.

Men en representant for myndighetene i Shanghai sier til AFP at en forsinkelse oppsto etter at forurenset jord fra anleggsområdet ikke møtte miljøstandarder. Dermed brakte Disney inn en utenlandsk entreprenør for å bøte på problemet. Arbeiderne fjernet jord ned til en meters dybde.

En arbeider sier anleggsarbeiderne krevde åtte timers arbeidsdager, noe som hindret raskere byggetempo. Dette til forskjell fra andre kinesiske anlegg der arbeidsmiljølovgivningen er slappere håndhevet og rutinemessig brytes.

Disney ønsket ikke å kommentere forsinkelsen overfor AFP Relaxnews.

Les også: Har kåret Norges beste hoteller - her er topp 25

– Et ekstremt viktig spørsmål

Selskapet har, foruten sine asiatiske satsninger, også fornøyelsesparker i de amerikanske delstatene California og Florida og nær den franske hovedstaden Paris, der det var protester mot «den amerikanske kulturelle invasjonen» da parken først ble foreslått.

Myndighetene i Shanghai lover å ferdigstille en utvidelse av t-banenettet som skal knytte parken til øvrig infrastruktur i løpet av året. Men byens lederskap har også andre spørsmål på sinne etter at 36 mennesker omkom da panikk brøt ut under årets nyttårsfeiring.

– Den store folkemengden som vil besøke Disneys park er et ekstremt viktig spørsmål, sa ordføreren i Shanghai, Yang Xiong, til journalister forrige måned.

– Vi tror Disney har mye erfaring, men vi må også gjøre vår del for å være godt forberedt.

Les også: Havets dyp er vakkert, men livsfarlig

Vil tekkes voksende middelklasse

Med åpningen av Disneys første fornøyelsespark på det kinesiske fastlandet satser selskapet på at kinesiske foreldre vil være villige til å bruke rundhåndet på sine barn, og en økende middelklasse med sans for å reise. Prisene for parken i Shanghai er ikke annonsert, men en voksenbillett for en dag ved parken i Hong Kong koster 65 dollar (496 kroner), nærmere en fjerdedel av en gjennomsnittlig kinesisk månedslønn i fjor.

Når anlegget til 5,5 milliarder dollar (42 milliarder kroner) åpner i Shanghai vil det ha det største Disney-slottet i verden, et Lion King-show på kinesisk og et eget område med pirattema basert på «Pirates of the Caribbean»-filmene. Et kunstig fjell skal reise seg over parken, som vil bli den største åsen i Shanghais Pudong-bydel, og det er planlagt et Disneyland-hotell med 420 rom i «elegant Art Nouvea-stil». Et annet hotell vil være basert på «Toy Story»-filmene.

Les også: Dette er verdens mest romantiske reisemål

«Disneytown» like i nærheten vil ha 46.000 kvadratmeter med butikker, restauranter og et teater med plass til 1200. He Jianmin ved Shanghaiuniversitetet for finans og økonomi har vært byens rådgiver om turistsonen. Han spår at parken først vil trekke sju millioner besøkende hvert år, noe som siden vil øke til 16 millioner.

– Den kinesiske turistindustrien ble tidligere forsømt av en rekke forskjellige grunner, som at inntektene ikke hadde nådd et visst nivå, sier han.

– Tidligere var fokus på produksjon. Etter at Shanghai Disney-parken blir moden vil den være et nytt format for Kina. Men en anleggsarbeider som feier gaten sier han neppe vil kunne ta del når parken åpner.

– Disneyparken vil helt sikkert blir morsom, men jeg vet ikke om jeg kommer til å dra dit, sier han.

– Jeg vet ikke hvor mye billettene vil koste.

Les også: Opplev den kokende lavaen som trollbandt amerikanerne

Reise
Populært