Meny

Opplev den kokende lavaen som trollbandt amerikanerne

En amerikansk TV-kanal sendte «Vulkanen direkte» over dammen, men dersom du ikke er redd for å bli askefast kan du se de samme bildene i virkeligheten gjennom et flyvindu.

Et team fra TV-kanalen ABC News trosset et av verdens farligste terrenger for å vise direktebilder fra den aktive vulkanen Bárðarbunga på Island. 

Ved hjelp av flere droner, tillatelse og guide fra islandske myndigheter, og spesialbygde biler ga de seerne av «Good Morning America» spektakulære direktebilder av kokende lava. 

Se det med egne øyne

Som menneske er områdene rundt aktive vulkaner farlige, både på grunn av de giftige stoffene som ligger i lufta og faren for større utbrudd. Derfor må du opp i lufta for å få god utsikt over vulkaner.

– Vi samarbeider med privatpersoner som flyr deg opp i et småfly i sikker avstand rundt vulkanen, slikt opplever man bare én gang i livet, sier Ylva Forsner i Vulkanreiser.no.

Reiseselskapet tilbyr flyturer for minimum to personer over isbreen Vatnajökull og de vulkaner i området som er aktive på det tidspunktet. Høsten 2014 har det vært massive Bárðarbunga som har vært det store trekkplasteret.

Se også: Slik uttaler du «Bárðar­bun­ga»

– De reisende får en tur med garantert vindusplass og i slike små fly er jo vinduene ofte større enn i store passasjerfly, så man får god utsikt til vulkanen, sier Forsner og forteller at turene er tilgjengelige i hvert fall i hele mars.

Ferieparadis med krutt

Det var i 2010 at mange nordmenn og andre ble sittende askefaste flere steder i Europa etter Eyjafjallajökulls vulkanutbrudd. Luftrommet over en lang rekke europeiske land ble stengt og flygninger kansellert.

– Hva er sjansen for at man blir askefast over vulkanen?

– Asken finnes jo alltid, og skjer det en stor eksplosjon må vi ta konsekvensene der og da, men det kan skje i morgen, neste uke eller ta år til, forteller Forsner og legger til at om det går andre veien og vulkanen stilner, så blir det ikke lenger kokende lava å kikke på.

– Vi tar ingen sjanser og holder oss i sikkerhet, så flyene seiler langs grensen til lavaen, men det er nok en helt fantastisk følelse å fly rundt en aktiv vulkan uansett.

Les også: Island avblåser vulkanalarm

Dersom du er på ferie på Island og finner ut at en flytur over aktive vulkaner kan være en kruttsterk avslutning på oppholdet, kan du og bestille en tur over for eksempel Vatnajökull med det islandske flyselskapet Air Iceland.

Her er du ikke garantert vindusplass og du får heller ikke en privat tur, men du kan derimot velge mellom flere ulike flyplasser for avgang og kanskje fortsette ferien din ved ankomststedet. 

Under kan du se reklamefilmen til Air Iceland tatt opp på en tur over lavafeltet Holuhran:

Reise
Populært