Med boligbytte slipper du å betale for ferieboligen

BYTT BOLIG: Vil du ha hus eller leilighet, i stedet for hotellrom, og samtidig ikke betale en krone, kan du prøve boligbytte neste gang du skal på ferie. Foto: Cecilie Skjerdal
BYTT BOLIG: Vil du ha hus eller leilighet, i stedet for hotellrom, og samtidig ikke betale en krone, kan du prøve boligbytte neste gang du skal på ferie. Foto: Cecilie Skjerdal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligbytte kan gi deg autentiske opplevelser over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips ved boligbytte

  • Boligbyttere søker en autentisk opplevelse, ikke luksus. Norge har høy standard sammenlignet med mange land. Boligen din kan være enkel, men eksotisk for en familie fra Florida eller Frankrike. Det er bare å melde seg inn og laste opp bilder!
  • Ha kontakt via mail og skype på forhånd og gjerne under oppholdet. De som er i huset eller hytta di, vet at du er i boligen deres. Det skaper en følelse av gjensidig ansvar.
  • Skriv kontrakt. De fleste nettstedene har standardkontrakter du kan ta utgangspunkt i. Du kan avtale alt fra husvask til kattepass, og man signerer på at man skal erstatte dersom noe blir ødelagt.
  • Det er ytterst sjelden det rapporteres om tyveri. Allikevel er det lurt å låse inn verdigjenstander og sensitive papirer.
  • Snakk med forsikringsselskapet ditt før du drar, lag inventarliste og ta bilder av verdisaker.
  • Det er vanlig å lage et informasjonshefte med instruks for komfyr, tv, vaskemaskin, passord til wi-fi, forklaring av søppelsortering o.a..
  • Skulle noe mer alvorlig oppstå – toalettet går tett, varmepumpen slutter å fungere – er det greit å ha avtalt med håndverkere du kan ringe.

– Man kommer nærmere det virkelige livet på stedet i en autentisk bolig framfor hotell i turistområdene, sier Sol Skinnarland ivrig.

Hun er forsker i Oslo og har gjennomført mange boligbytter. Firebarnsfamilien har byttet til seg en ni ukers rundreise i USA, solferier rundt Middelhavet og langhelger i europeiske storbyer.

Mange fordeler

At man sparer hotellutgifter og har egen vaskemaskin, er opplagte fordeler. Men boligbytte betyr også at din egen bolig ikke står tom mens du er på ferie. Du har noen som kan vanne planter, ta inn post eller passe katten.

De som reiser med barn, verdsetter ferie i en bolig der det er leker, spill og kanskje et attraktivt uteområde. Mange har sykler, båt eller annet utstyr tilgjengelig, og noen tilbyr bil. Noen lager en turistperm med informasjon om nærområdet og «innsidetips» til restauranter og utfartssteder som kanskje ikke står i turistbrosjyrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I disse byene er det billigere med hotell enn Airbnb

boligbytte Sol SkinnarlandSol Skinnarland forteller at boligbytte har blitt en livsstil. Foto: Privat.

Tillit og vennskap

Byttet starter via et nettsted, der du må være medlem for å kontakte andre huseiere. Informasjon utveksles og tilliten bygges opp via nettkontakt. Nettstedet gir mange tips.

– Når man har gjort dette noen ganger, blir det en livsstil, forteller Sol. De låser inn gjenstander de er redde for.

Et fellestrekk ved nettsamfunnene for boligbytte, er gjensidig respekt og tillit, og forståelse for at medlemmene har ulike behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ser på byttet som en kulturutveksling og tar seg tid til å guide gjestene. Andre har liten kontakt. Alle varianter er like akseptert.

Les også: Stadig flere hotell tilbyr luksus for firbente

Ikke alltid samtidige bytter

Spanske Carla Lodeiro er på sin første reise til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har hørt mye om Norge, for jeg har ei venninne som studerer her. Jeg har også lyst til det!

I 2014 bodde et norsk par i familiens kystleilighet i Spania. Nå skal hun besøke dem. Familien hennes er fornøyd med at Carla er i gode hender. Noen ganger oppstår langvarig vennskap gjennom byttene.

– Fleksibiliteten og holdningene hos medlemmene er det flotteste med systemet, sier Carlas far, som har god kontakt med familiene de har byttet med.

Mange låner ut hytta eller en ekstra leilighet. Andre tilbyr «home-stay», det vil si at du er gjest uten at vertskapet reiser bort.

Les også: Planen var å komme bort fra alt og alle – så ble øya en turistattraksjon

boligbytte Carla på Aker Brygge

Spanske Carla Lodeiro på besøk i Oslo

Er det trygt?

– Det er ikke slubberter som driver med på boligbytte, sier Sol og ler.

– Tvert imot har jeg inntrykk av at det ofte er øvre middelklasse. Vi har hatt bare positive erfaringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjarne Rysstad i Gjensidige forteller at forsikringsdekningen er like god uansett hvem som er i boligen når et uhell oppstår. Han anbefaler imidlertid alle boligeiere å gi forsikringsselskapet beskjed før et bytte, for å unngå en eventuell avkortning i erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonssjef Hanne Gudding hos Storebrand anbefaler at man skriver en kontrakt der gjensidige forpliktelser skisseres.

Advokat Roar Bårdlund i advokatfirmaet Linnet & co understreker at tyveri og hærverk er alvorlige forbrytelser med høy strafferamme, uavhengig av om du kjenner den skyldige. Han foreslår at man tar bilder av eiendelene sine og lager en inventarliste.

Noen nettsamfunn for boligbytte:

1. Boligbytte.com/no

– Har en oversiktlig forside der du raskt ser hvem som er interessert i å besøke ditt område

– Medlemsskap koster fra kr 708/år.

2. lovehomeswap.com

– Her kan du både bytte og leie bolig – som betyr at du kan velge om du vil ta betalt for utleie eller ikke.

– Medlemsskap fra kr 1344/år.

3. Homeforexchange.com

– Tilbyr standardkontrakt som du kan endre i samarbeid med dem du bytter med, samt ekstra forsikring.

– medlemsskap fra 384/år