5.000 pendler med fly hver dag

Olje- og gassnæringen står for 70 prosent av veksten, og det er derfor reiser til Bergen og Stavanger som dominerer blant nordmenn som pendler med fly til og fra jobben. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Olje- og gassnæringen står for 70 prosent av veksten, og det er derfor reiser til Bergen og Stavanger som dominerer blant nordmenn som pendler med fly til og fra jobben. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Rundt 5.000 personer pendler med fly tur-retur mellom hjem og arbeidsplass i Norge hver dag, ifølge rapport fra Avinor.

Rapporten «Luftfartens samfunnsnytte» viser at antall pendlerreiser med fly vokser kraftig. I 2003 ble det registrert 900.000 pendlerreiser med fly. I 2013 var tallet økt til 2,4 millioner, en vekst på nesten 160 prosent på ti år, skriver Aftenposten.

– Ser vi bort fra helgedagene, betyr det at rundt 5.000 personer pendler med fly tur-retur hver arbeidsdag i Norge. Det er et veldig høyt tall og en kraftig økning på få år, sier seniorrådgiver Jon Inge Lian i Avinor.

Olje- og gassnæringen står for 70 prosent av veksten, og det er derfor reiser til Bergen og Stavanger som dominerer.

Arbeidere som pendler med fly sier de gjør det fordi de ikke ønsker å flytte fra familie og venner. Det typiske er at folk bor i distriktene og jobber i de store byene.

– Et godt flytilbud er det som gjør denne pendlertilværelsen mulig. I tillegg er det nok mange ansatte som får dekket utgiftene til fly helt eller delvis av arbeidsgiveren, sier Lian.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken sier utviklingen er nedslående.

Personvernpolicy