Meny

Fly-app analyserer risikoen for at flyet ditt skal styrte

BETRYGGENDE: Utvikleren bak «Am I going down?» håper appen kan roe nervene til personer med flyskrekk før de skal ut å fly. Foto: Skjermdump av appen «Am I going down?»
Risikoenfor å styrte med fly er ekstremt lav. En ny app viser deg hvor lite sannsynlig det er at akkurat ditt fly faller ned fra himmelen.

Flyr du fra Oslo til Trondheim med hvilket som helst flyselskap, hvilken som helst dag, er risikoenfor at du skal styrte 1 til 2.675.590.

Statistisk sett betyr at du må fly den ruten hver eneste dag i 7.330 år for at det skal være en reell risiko for flyet du sitter i, faktisk faller ned.

En ny app ved navn «Am I going down?» skal roe ned fly-nervene dine ved å fortelle deg hvor minimal sjansen er for at flyet du sitter i skal styrte.

Les også: Ville du flydd med denne karen?

Basert på ekte statistikk

Ved å plotte inn flyplass for avgang og ankomst, hvilket flyselskap du reiser med og hva slags flymodell du sitter i, gir appen deg den minimale sannsynligheten for at akkurat ditt fly styrter.

Appen bruker virkelig fly-statistikk for å analysere sikkerheten til ulike avganger. Utvikleren av appen,  Nic Johns, sier til CNN at de har kartlagt mer enn ti millioner fly-ruter ved hjelp av data fra blant annet sveitsiske, amerikanske og canadiske myndigheter og deres arkiv for luftfartsulykker.

Les også: Flyet kom sidelengs inn for landing

Dårlig timing?

Det stilles spørsmål ved om selskapet bak appen har valgt et dårlig tidspunkt for lansering, da det har vært flere store flyulykker det siste året.

Malaysia Airlines MH730 forsvant fra radaren 8. mars 2014 med 239 mennesker om bord, og har ennå ikke blitt funnet.

Kort tid etterpå opplevde det samme flyselskapet mer motgang, da Malaysia Airlines MH17 ble skutt ned over Ukraina 17. juli. Alle de 298 menneskene om bord mistet livet.

Et AirAsia-fly styrtet 28. desember 2014 med 162 mennesker om bord. Ingen overlevende er funnet.

Utsatte lansering på grunn av ulykker

«Am I going down?» var ferdig utviklet i februar i fjor, før noen av flyulykkene skjedde, men selskapet som har laget den, Vanilla Pixel, utsatte lanseringen nettopp på grunn av ulykkene.

Derfor lanserte de appen først i desember, uvitende om at AirAsia-flyet skulle styrte bare to uker senere.

– Det har vært noen hevede øyebryn, men folk flest ved at det var en tilfeldighet, sier utvikler Nic Johns til CNN.

Kanskje føler personer med flyskrekk et større behov for litt betryggende statistikk nå, mer enn noen gang tidligere.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus