Disse storfilmene kunne vært norske

De kunne alle bli filmet i Norge, men valgte andre land - med insentivordninger. Foto: Filmweb.
De kunne alle bli filmet i Norge, men valgte andre land - med insentivordninger. Foto: Filmweb.
Artikkelen fortsetter under annonsen

James Bond, Thor, Sherlock Holmes kunne alle vært filmet i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Insentivordninger verden rundt:

Og listen over land som i dag har insentivordninger er lang. De varierer i hvordan de er utformet og hvor mye man får.

  • Noen er basert på skatterefusjon, som i Irland hvor man nå øker fra 28 til 32 prosent.
  • Mens andre har rene tilskudd.
  • I Europa ligger de fleste landene på mellom 15-30 prosent refusjon.
  • USA og noen karibiske land har 30-40 prosent.

  • Island, som stikker av med mye av den produksjonen som kunne skjedd i Norge, har nå 20 prosent refusjon av lokale produksjonskostnader.
  • Og Østerrike, som stakk av med James Bond, gir minimum 20 prosent refusjon på lokale produksjonskostnader etter en egen modell.

Kilder:

Nettsiden Incentivordning har en egen oversikt over ulike ordninger verden rundt.

Du kan lese hele utredningen til Oslo Economics på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Kjente store produksjoner i Norge:

«Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back» fra 1980. Innspillingen foregikk på Finse, og mange norske statister deltok under opptakene.

Filmatiseringen av Roald Dahls «Heksene» ble filmet delvis i Bergen.

Og selvsagt også de to James Bond filmene «You Only Live Twice » fra 1967, da Sean Connery spilte tittelrollen og «Die Another Day» fra 2002. Svalbard ble brukt til en biljaktscene og også bilder fra Jostedalsbreen ble brukt i filmen.

Vet du om flere? Del gjerne i kommentarfeltet.

15. januar drar Daniel Craig til Østerrike for å begynne filminnspillingen. Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, skulle så gjerne heller ha sett ham i Norge.

– 22 innspillingsdøgn er planlagt i Tyrol i januar og februar neste år, og på det meste vil 500 mennesker arbeide med filmen lokalt. Produksjonen vil generere 26.000 overnattingsdøgn og legge igjen anslagsvis seks millioner euro, skriver hun på NHOs aksjonsside «Spill inn film i Norge».

– Et land får ikke bedre markedsføring enn når natur, kultur og opplevelser spres til en hel verden gjennom for eksempel film. Det har stor smitteeffekt på turismen. En norsk filminsentivordning som fører til flere internasjonale storproduksjoner i Norge, vil kunne sette Norge ettertrykkelig på kartet, sier hun til ABC Nyheter.

Vurderte Norge, valgte Østerrike

Ifølge Daily Mail har teamet bak James Bond-filmen lett etter passende innspillingssteder i et år og de nevner spesielt Norge og Italia som steder som ble vurdert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter lange forhandlinger, har vi klart å overbevise dem om at Østerrike passer perfekt for dette prosjektet, sier Arie Bohrer, filmansvarlig i organisasjonen Location Austria, som administrerer de østerikske filmtilskuddene.

Han nevner at 300.000 turister tar Sound of Music-turen i Salzburg hvert år og ser for seg at også Bond-filmen skal skape framtidige turistfeller.

– Et femtitals filmer vurderte Norge

James Bond-produsentene er ikke alene om å droppe Norge. Vestnorsk Filmkommisjons leder Sigmund Elias Holm, sier han var i kontakt med et femtitals filmer i fjor som vurderte å legge innspillingen til Vestlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bare fem av dem endte opp med å spille inn her, forteller han til ABC Nyheter.

En av dem var Nobody Wants The Night, av Isabel Coixet, med Juliette Binoche og Gabriel Byrne. Filmen fikk støtte fra Spania, Frankrike og Belgia. Men ingenting fra Norge. Holm forteller at de dermed måtte endrene planene og kuttet bort halvparten av den planlagte filmingen på Finse. Resultatet ble ti inspillingsdager på fjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har filmen fått æren av å være åpningsfilm på den prestisjefulle filmfestivalen i Berlin. Men uten at Norge er en av avsenderene.

Se traileren:

VIKING-BEFARING: I 2011 var produsentene av tv-serien «Vikings» på befaring i Norangsdalen i Møre og Romsdal sammen med Sigmund Elias Holm fra Vestnorsk filmkommisjon (bildet). Serien ble filmet i Irland istedenfor Norge. Foto: Njål Lambrechts via NTB Reiseliv.VIKING-BEFARING: I 2011 var produsentene av tv-serien «Vikings» på befaring i Norangsdalen i Møre og Romsdal sammen med Sigmund Elias Holm fra Vestnorsk filmkommisjon (bildet). Serien ble filmet i Irland istedenfor Norge. Foto: Njål Lambrechts via NTB Reiseliv.

Sigmund Elias Holm arbeider med å hjelpe internasjonale produksjoner med filminnspilling på Vestlandet. Han forteller at teamet bak filmen gjerne skulle ha filmet mer i Norge, men at det uten noen insentiver ble for vanskelig.

Holm arbeidet også Vikings-serien i 2011. Da kom produsentene på befaring i Norangsdalen i Møre og Romsdal, men serien ble filmet i Irland isteden. Budsjettet for filmingen i Norge var på 30 milloner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre storfilmer som vurderte Norge i det siste:

«Thor: The Dark World». Interessert i Norge, men endte på Island.

Sherlock Holmes-filmen «A Game of Shadows» var tenkt lagt til Maredalsfossen i Møre og Romsdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Valhalla Rising» med Mads Mikkelsen var i forhandlinger med selskapet FilmCamp, da de valgte å gå til Skottland.

Filmatiseringen av Reisen til Julestjernen ble delvis gjort i Ungarn. Foto via Filmweb.Filmatiseringen av Reisen til Julestjernen ble delvis gjort i Ungarn. Foto via Filmweb.

Også «norske» og norske filmer rømmer

Men heller ikke norske regissører er en garanti for at det blir filmet noe i Norge. Stjerneregissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning som sto bak Kon Tiki og som skal lage den femte «Pirates of The Caribbean» sier til NRK at de gjerne skulle filmet i Norge.

– Om Norge hadde hatt insentivordning, ville vi filmet mer her, sier Rønning.

– Det kommer hele tiden prosjekter der Norge kunne vært potensiell location, men det er bare å glemme, det er for dyrt, sier han og nevner tv-serien Vikings som eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ifølge Norsk Filminstitutt så er 10 av 24 aktuelle norske filmer helt eller delvis filmet i utlandet. Et av eksemplene er «Karsten og Petra på vinterferie», som ble delvis spint inn i Ungarn på grunn av insentivordning på 20 prosent av utgiftene. Andre eksempler er «Død Snø 2» (spilt inn på Island), «Detektiv Downs» (Tsjekkia), «Pioner» (Tyskland og Sverige) og «Reisen til julestjernen» (Tsjekkia).

Se traileren til «Karsten og Petra på vinterferie»:

Forventer god ordning

– Norsk filmproduksjon skal ha gode forhold. Men vi vil også legge til rette for at utenlandsk film kan produseres i Norge, sa kulturminister Thorhild Widvey da hun mottok Oslo Economics utredning om andre lands insentivordninger. Men etter det har det ikke kommet flere pressemeldinger om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, mener Norge har et landskap og en desentralisert besøks- og servicenæring som gjør oss godt egnet til å ta imot film-, reklame- og tv-serie-innspillinger fra utlandet.Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, mener Norge har et landskap og en desentralisert besøks- og servicenæring som gjør oss godt egnet til å ta imot film-, reklame- og tv-serie-innspillinger fra utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ny filmmelding er ventet til våren, og det er svært viktig at meldingen inneholder en ordning som gjør det mer attraktivt for utenlandske filmprodusenter å filme i Norge, sier Kristin Krohn Devold til ABC Nyheter.

Hun er utålmodig.

– Konkurransen om å bli vertsland for store, internasjonale filminnspillinger foregår på et marked som Norge bør ta en større del av.

I Kulturdepartementet vil de ikke spille ut kortene.

– Stortingsmeldingen er planlagt lagt fram innen sommeren. Spørsmålet om innføring av en insentivordning for film er et av temaene som vil bli tatt opp i meldingen, sier statsekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag til ABC Nyheter.