Elvis i 80 på Graceland

THE MANSION: Hovedbygningen på Graceland, der Elvis levde med familien, er ikke et overveldende bygg. Foto: Paul A. Nordal (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

På denne dag i 2015 ville mannen som ble kalt rockens konge ha fylt 80 år dersom han fortsatt hadde vært blant oss. Det er han ikke, og snart har også stjernens etterlatte overlatt hans gamle residens, Graceland, i andres hender.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Graceland:

Graceland var Elvis Presleys hovedhjem fra 1958 til hans død i 1977.

Her ble han funnet død på badet av sin forlovede Ginger Alden på ettermiddagen 16. august 1977.

Graceland er idag åpnet for publikum som valfarter i tusentall årlig for å se hvordan «The King of Rock 'n' Roll» bodde og levde. De kommer også for å se hans grav i parken ved Graceland. Her er Elvis gravlagt sammen med sine foreldre og en av bestemødrene sine.

(Kilder: Wikipedia, Graceland.com)

GRACELAND, MEMPHIS (ABC NYHETER): Det er begynnelsen av januar 2015, overraskende iskalde vindgufs treffer rått og brutalt i fleisen på de overraskende få gjestene som har funnet veien til Elvis Presleys residens, Graceland i Memphis, Tennesse denne dagen - kun et par dager før 80-årsdagen til kongen av rock skal markeres. Ikke bare her hjemme på ikonets egen banehalvdel, men hele verden rundt.

Elvis, som døde i 1977 kun 42 år gammel, oppnådde en stjernestatus som få, om noen andre i det hele tatt har vært i nærheten av (Michael Jackson og The Beatles får ha oss unnskyldt).

Om noen vil ta hans plass i fremtiden? Ja om det stides de lærde. Elvis Presley kalles ikke The King of Rock for ingenting.

Rockkongens residens, Graceland, som han kjøpte i 1957 og der han bodde frem til sin død 20 år senere, er i dag et museum og en stor turistattraksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Blant fisk, vilt og countrystjerner i Smoky Mountains

Arvingene selger seg ut

Men medaljen har en bakside. Elvis' datter og hovedarving, Lisa Marie Presley, solgte allerede i 2005 85 prosent av forretningsdelen av farsarven.

Nylig ble det også kjent at hun vil kvitte seg med mer av arvegodset, i samråd med sin mor, Elvis Presleys ekskone, Priscilla.

Dette betyr blant annet at de to flyene som er plassert på området; jumbojeten «Lisa Marie» og det betydelig mindre «Hound Dog II», er lagt ut for salg.

Kinesiske investorer har sett sitt snitt til å få flyte på den evige og udødelige Elvis-bølgen og har angivelig allerede vist sin interesse for å overta de to privatflyene for å få sin del av kaken ved å lokke turister til Asia for å se en Elvis-attraksjon også i den delen av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se Elvis Presley på scenen i video under, og bli med på en omvisning på Graceland. NB! Noen av klippene er uten lyd. (Artikkelen fortsetter under videoen)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

Heartbreak Hotel står for fall

I tilknytning til Graceland ligger også hotellet Heartbreak Hotel, der tusener av turister hvert år sjekker entusiastisk inn, før de får en omfattende omvisning på Graceland.

Men også her er det ting på gang som ikke nødvendigvis vil være utpreget populært blant Elvis' millioner av disipler.

Hotellets vennlige og tilsynelatende litt ensomme bartender kunne fortelle oss at hotellet med stor sannsynlighet kommer til å rives og må vike for en ny og mer moderne bygning for å ta imot strømmen av fremtidige kunder.

Dagens utgave er nok både for umoderne og for lite for stadig mer kresne hotellgjester fra inn- og utland.

Les også: British Airways lanserer countryrute

Saken fortsetter under

Elvis staselige hjem Graceland, som nå er et av USAs mest besøkte turistmål. Foto: NTB scanpix
Elvis staselige hjem Graceland, som nå er et av USAs mest besøkte turistmål. Foto: NTB scanpix

Kan bli langt mer kommersielt

De nye eierne har altså store planer for å modernisere, for ikke å si revalisere eiendommen. Noe som nok også til en viss grad trengs, til tross for massive protester fra fansen som frykter en langt mer kommersiell drift i årene som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hotellet blir kanskje flottere, men attraksjonene kan det faktisk bli færre av. I hvert fall her på Graceland, om spådommene til bartenderen slår rot.

Tiden er med andre ord i ferd med å ebbe ut for dem som vil oppleve det mer autentiske Graceland anno 1970-tallet. Men du har fortsatt en mulighet. Og de endelige reguleringsplanene for området er fortsatt ikke endelig avgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: David (16) synger skremmende likt Elvis

Rimelige pakkeløsninger

Da vi sjekket inn på Heartbreak Hotel gikk vi for den mest «ekslusive» pakken, Graceland VIP Entourage Package, som inkluderer én overnatting på Heartbreak Hotel, med «foran-køen»-VIP-tilgang til alle severdighetene på den berømte eiendommen dagen etter. Alt for to personer.

Til sammenligning må du ut med 77 dollar (600 kroner) kun for VIP-pass til én person, uten overnatting. Og et sted må man jo bo, så hvorfor ikke like gjerne gå for hele pakken? Prisen for hele herligheten er heller ikke avskrekkende med tanke på hva en hotellovernatting normalt koster i Memphis-området. Her får du det meste inkludert for skarve 180 dollar - eller 1400 norske kroner med dagens kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 11 gode opplevelser i Minneapolis

Peanøttsmør til frokost

Etter en god natts søvn og en heller forglemmelig frokost, men med peanøttsmør på menyen så klart (vi er da i Graceland!), starter omvisningen med en tur gjennom «the mansion» - eller hovedbygningen og selve boligen der Elvis og familien levde og holdt ut med hverandre i gode, som vonde dager.

Bygningen er overraskende liten med tanke på hvem som har bodd der. Og ligger like overraskende åpent til i landskapet. Det vil si, ned mot Elvis Presley Boulevard, der trafikken til og fra Memphis sentrum går. Med fullt innsyn fra alle passerende, enten man kommer i bil eller spaserer til fots.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Elvis grav, ved Graceland i Memphis. Foto: NTB scanpix
Elvis grav, ved Graceland i Memphis. Foto: NTB scanpix

Alt i huset viser det meste slik det så ut da Elvis sank om på ett av badene i huset, den skjebnetunge augustdagen for snart 38 år siden: 16. august 1977. Med unntak av julepynten, som nok settes opp på denne tiden av året hvert eneste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Elvis' privatfly solgt på auksjon

Tilbake til 70-tallet

Bygget bærer naturligvis preg av hvilken tidsepoke dette skjedde i, men det er like fullt et fascinerende skue å se hvordan verdens største stjerne bodde, der han slappet av, der han laget peanøttsmørbrødene sine, der han samlet venner og familie til middagsselskaper, og ikke minst; der han øvde inn mange av de kjente sangene sine.

Det hele er nostalgisk, og man får en reell følelse av å ha blitt sugd inn i en tidskapsel og sendt tilbake til 70-tallet, der grønt, brunt og gult var de dominerende fargene.

VIP-billetten inkluderer også en omvisning i kjelleren, som er omgjort til et museum i ordets rette forstand. Her finnes det store mengder trofeer og utnevnelser, priser og ikke minst de mange klesdraktene og buksedraktene fra Las Vegas-perioden som Elvis brukte på scenen opp gjennom karrieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Lesbos er en fantastisk ferieøy!

Mye norsk heder i veggene

For norske besøkende er det nesten umulig å ikke føle en viss stolthet over alle de norske sølv-, gull- og platinatrofeene som henger på veggene (som det er mange av!) og er utdelt til artisten på vegne av norske platekjøpere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at den norske stoltheten har sunket inn, viser guidene oss videre til husets bakgård, med utsikt til Elvis' farm, med staller, hester og det inngjerde beiteområder for dyrene der (det er fortsatt hestehold på stedet).

Les også: Yngste nordmann på toppen av Mount Everest

Følelsesladet for noen og enhver

Elvis og Prescilla Presley giftet seg i 1967. Prescilla Presley og deres datter Lisa Marie var hovedarvingene til alt rockkongen etterlot seg, men de har begge forlengst begynt å selge seg ut av Graceland(Foto: NTB scanpix)
Elvis og Prescilla Presley giftet seg i 1967. Prescilla Presley og deres datter Lisa Marie var hovedarvingene til alt rockkongen etterlot seg, men de har begge forlengst begynt å selge seg ut av Graceland(Foto: NTB scanpix)

Til slutt geleides man gjennom en garasje og et lite studio, før man ender opp ved svømmebassenget og Presley-familiens gravsted. Utvilsomt en sterk opplevelse for gråtende og sørgende fans på stedet, men også for mange andre som har tatt turen denne kalde vinterdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter turen rundt boligbygget og dets omgivelser, er det tid for å ta en titt på Elvis' imponerende bilpark.

Billetten inkluderer ytterligere et dypdykk i enda flere av artistens klesdrakter og hederspriser, samt en gjennomgang av hans tette forhold til ferieparadiset Hawaii, der Elvis ofte ferierte med familien. For ikke å glemme, der han spilte for mer enn en milliard mennesker verden rundt via satelittoverføring av tv-signaler så lang tilbake som i 1973.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Fly på første fløyelsklasse

Sist, men ikke minst, får vi en omvisning i de to flyene som står parkert på eiendommen. Det største, «Lisa Marie», er alt annet en tilfeldig innredet, med blant annet gullbelagt vask på toalettet, soverom med dobbeltseng, spisesalong, vegg-til-vegg-tepper og møterom.

I tillegg, naturligvis, behagelige fløyelsbelagte lenestoler, sofaer, barer og så videre. Alt i klassisk 70-tallsutførelse også her. Noe annet ville jo bare vært rart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mindre flyet «Hound Dog II» har elementer av det samme, men kun det som ser ut som fargerike behagelige gule flysetegrupper i lenestolstil.

Les også: Her kommer bilen som kan fly

Opplev det selv

Alt som er nevnt i denne artikkelen er bare utdrag av alt Graceland har å tilby sine besøkende gjester, men gir forhåpentlig et lite innsyn i en fordums verden og viser utsnitt av hvordan en av klodens største stjerner har levd, både privat og på scenen.

Elvis Presley lever videre gjennom sin gamle residens, som til tross for en påtrengende modernisering, nok vil fortsette å tiltrekke seg Elvis-fans i mange, mange år fremover.

Gratulerer med dagen, Elvis!