Meny

Disse fridagene mister du i år

LYST PÅ MER FERIE? Ja, det er lov å drømme. (Illustrasjonfoto: Colourbox)

Oversikt over fridager i 2015.

Oversikten over røde dager i 2015:

Ukedager de fleste har fri:

Torsdag 2. april - Skjærtorsdag

Fredag 3. april - Langfredag

Mandag 6. april - 2. påskedag

Fredag 1. mai

Torsdag 14. mai - Kristi himmelfartsdag

Mandag 25. mai - 2. pinsedag

Torsdag 24. desember - Julaften

Torsdag 31. desember - Nyttårsaften

Fridager som ryker på grunn av helg:

Søndag - 17. mai

Lørdag 26. desember - 2. juledag

Mandag 5. januar er første dag på jobb for mange nå i år. Om du har en skikkelig blåmandag, kan du jo planlegge årets ferie?

Vi har hatt noen deilige år hvor røde dager har falt på dager som gjør at vi ved å ta noen få fridager, kunne ta langhelger, ja nesten hele uker fri.

I jula 2013 kunne du for eksempel få 16 dager fri ved å ta fem feriedager.

Påskeaften, første påskedag og første pinsedag faller som alltid på helgedager, så disse ryker. I tillegg ryker fastelavnssøndag og palmesøndag. Det ligger jo i navnet hvilken dag de skal feires.

Har vært heldig

Reisebyråene vil at vi skal reise så mye som mulig.

- Året startet jo veldig bra med at første januar falt på en torsdag, som ga inneklemt fredag og langhelg for mange, kommenterer Lena Pettersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour, til Kvinneguiden.

- Både 1. mai, Kristi himmelfartsdag og pinsen faller bra, men 17. mai er på en søndag i år så det blir «blåmandag» for en del, tenker jeg. Neste jul blir ikke like bra som de siste årene. Når julen faller så heldig som i fjor og i forfjor, tar mange ekstra lang juleferie. Søta bror har fri 6. januar, så mange har nok hatt en skikkelig lang juleferie. Kanskje opp mot tre uker? undrer Pettersson.

- Summa sumarum blir ikke 2015 noe gullår slik jeg ser kalenderen, men mer som et normalår, avslutter hun.

Om røde dager

Visste du at det faktisk bare er 1. og 17. mai som er lovbestemte fridager?

- Om du har fri eller ikke på de røde dagene i jula, beror på avtalene inngått i virksomheten du er ansatt i. Vi skiller mellom individuelle avtaler og tariffavtaler. Virksomheter med tariffavtaler har stort sett fri med lønn på alle røde dager. Eventuelt kan folk ha forhandlet seg frem til individuelle avtaler for første og andre juledag, pinsen og så videre, har advokat Frode Samuelsen tidligere forklart til Kvinneguiden.

Så gjelder det å ikke bli syk når du har fri. Forskere har funnet ut at svekket immunforsvar som følge av økt stress gjør at sjansen for å bli syk når du endelig slapper av.

Om du ønsker å få kontroll på fridager i 2015, er det selvsagt greit å legge dem inn i kalenderen din. Men det er ikke alle som er klar over hvordan du gjør dette i outlook-kalenderen. Her er oppskriften: Slik får du lagt til fri- og helligdager i Microsoft Outlook.

Blir det snø i påsken?

Påsken faller sent i år . Meteorologisk Institutt har statistikk på snømengden 4. april rundt om i landet:

- Snøforholdene varierer overalt ganske mye fra år til år. Generelt kan en aldri være sikker på å få gode snøforhold, understreker Øyvind Johnsen i Klimavakten, VA.Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo

- På Geilo varierer målingene fra 0 cm til 10 cm på selve Geilo. Men kommer en seg noe opp i høyden, øvre del av skitrekket, bør en være sikker. I Oslomarka, for eksempel Bjørnholt eller Tryvann: 0 cm til 176 cm (Bjørnholt). Vanligst er ca. 30-45 cm. I Stavanger er det generelt ikke snø, du må opp i høyder av minst 150 meter, det vil si noe østover i fylket. Der ligger dybden fra 0-87 cm, men oftest nær 0 cm på den datoen. Bergen har ingen mulighet i selve byen, men områder som Ulrikken og andre steder østover har selvsagt noe snø, 0-25 cm. Lenger østover over én meter. I Tromsø er det trolig snø hvert år, selv i byen, sier Johnsen.

Så krysser vi fingrene for at det er tørt og ikke så kaldt 17. mai. Her er hvor det har vært våtest og varmest:

Varmeste 17. mai (høyeste maksimumstemperaturer 1957-2012)

RegionStedTemperaturÅr
ØstlandetGvarv27,51980
SørlandetByglandsfjord26,51980
VestlandetSauda27,21980
Midt-NorgeVærnes26,82000
Nord-NorgeKarasjok25,42010

Kilde: Yr.no

Våteste 17. mai (nedbør mellom klokken 07 og 19)

RegionStedNedbørÅr
ØstlandetRygge23,5 mm1971
SørlandetTonstad23,2 mm1959
VestlandetModalen43,2 mm1989
TrøndelagMeråker24,6 mm1986
Nord-NorgeBø i Vesterålen28,5 mm1999

Kilde: Yr.no

Les også:

Du kan selv velge når du skal ha halv skatt

Underverkene du ikke kan gå glipp av

Dette kan du gjøre med barna i påsken

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus