Meny

Flyselskap saksøker mann (22) bak billigbillett-nettside

TIL SAK: Sammen med bookingnettstedet Orbitz går United Airlines til sak mot et nettsted som hjelper reisende å finne billige billetter på en original måte. Foto: AP Photo / Eric Risberg / NTB scanpix
Nettsiden Skiplagged.com utnytter et smutthull i flybillettprising for å finne billige reiser for brukerne. Dette liker United Airlines dårlig.

Nettsiden Skiplagged.com har eksistert siden 2013. Grunnlegger Aktarer Zaman som er bosatt i New York, fant en måte å utnytte det som kalles «hidden city ticketing», melder The Telegraph.

22-åringen oppdaget at flyselskaper ofte tilbyr billetter til reduserte priser for å trekke flere reisende til regionale flyplasser, men at disse flyvningene ofte går via større flyplasser.

Nettsiden hans guider reisende derfor til å booke flybillett til en alternativ flyplass, som stopper innom der de egentlig ønsker å reise, for så å droppe siste del av turen.

– Dette har vært mulig i lang tid, det har bare ikke vært veldig tilgjengelig for forbrukere, sier Zaman til CNN.

Les også: Kan bli billigere å fly i Norge neste år

Slik fungerer det

Om en reisende for eksempel egentlig skal fra New York til San Francisco, kan det lønne seg å booke flybillett helt til for eksempel Lake Tahoe, med mellomlanding i San Francisco.

San Francisco blir i dette tilfellet «hidden city» (skjult by) fordi den reisende ved billettkjøpet skjuler sin intensjon om å gå av her, skriver Forbes.com.

Dette er ikke alltid en billigere måte å reise på, men kan være det, og Skiplagged har en søkemotor som tar høyde for dette.

Vel å merke vil det bare fungere for dem som booker enveisbillett og reiser bare med håndbagasje, for en innsjekket koffert vil bli sendt direkte til endelig destinasjon.

Les også: Det kan lønne seg å booke hotellrommet direkte fra hotellet

Forventet søksmål

Nettstedet hevder selv å finne billigere alternativer enn konkurrerende billettnettsider.

Men nå har flyselskapet United Airlines og det amerikanske bookingnettstedet Orbitz gått sammen om et søksmål mot grunnleggeren Aktarer Zaman. De hevder nettstedet promoterer en ulovlig reisepraksis, og vil ha 75.000 dollar (cirka 560.000 kroner) i erstatning for tapt inntekt.

Zaman sier til CNN at et søksmål måtte komme, men han mener nettsiden hans ikke gjør noe ulovlig.

Han sier videre at han ikke har tjent noen penger på Skiplagged.com, at alt han har gjort er å hjelpe reisende med å finne de beste prisene ved å avsløre en praksis ved flybillettprising som innvidde har visst om i flere tiår.

Michael Boyd, som i dag er president i konsulentselskapet Boyd Group International, jobbet med å selge flybilletter for American Airline for 30 år siden. Han bekrefter overfor CNN at det Skiplagged promoterer er et gammelt triks.

Han sier han i sin tid fikk opplæring i å hjelpe kundene med å finne «hidden city»-billetter.

– Jeg tror ikke det Zaman gjør er ulovlig, sier Boyd til CNN og legger til at dersom mange nok utnytter smutthullet, så vil det ramme flyselskapene. 

Samler inn penger

På Skiplagged.com appellerer Zaman nå til brukere om å få bistand til å betale for kostnadene knyttet til søksmålet.

I skrivende stund har han via nettsiden Gofundme.com klart å samle inn nesten 50.000 dollar (over 370.000 kroner).

Målet er å samle inn 60.000 dollar.

– Jeg aner ikke hva søksmålet vil koste meg, men jeg lover at om det blir noe penger igjen skal det doneres til en veldedig organisasjon, skriver grunnleggeren av Skiplagged.com.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus