Til Køben på 280.000 åretak

SJØMANN: Ulf (71) frem etter en tur som holdt på å koste ham livet. Foto: Privat

Etter 648 kilometer, 280 000 åretak og 11 kilo havregrøt kom Ulf (71) frem etter en tur som holdt på å koste ham livet.

En grove sjøen slo stadig inn mot ripa. Stadig legger flere og flere bølger igjen sjøsprøyt og vann der fribordet er lavest. Bøtta og øsa ligger klar, men jeg vurderer i kampen mot den stadig mer hissige sjøen å la vannet bli i båten.

Det er ikke tid til å øse. Jeg hiver meg i stedet på årene med mine siste krefter i håp om å nå målet på Hallandskysten.

Jeg ror opp mot den meterhøye sjøen for å bryte bølgeprofilen, og faller så av igjen for å surfe noen meter.

Jeg kjemper ikke bare mot bølgene, men mot mismotet og redselen. Jeg kan ikke la frykten ta overhånd. Etter 20 minutter ser jeg muligheten. De siste kreftene tas ut, og jeg runder merket med en båt halvfull av sjøvann.

Det knirker i årene når jeg drar båten rundt merket og inn i renna til Skallkroken, en liten havn på Hallandskysten, min redning.

Les også: Bare malearbeidet tok 15.000 timer

 Konklusjon: Båtturen er, ærlig talt, kun for folk som er i ekstremt god form, uansett alder. Men har du også en drøm? Realiser den. Etter opplevelsen føler jeg meg som et nytt og bedre menneske som er lut lei havregrøt. Konklusjon: Båtturen er, ærlig talt, kun for folk som er i ekstremt god form, uansett alder. Men har du også en drøm? Realiser den. Etter opplevelsen føler jeg meg som et nytt og bedre menneske som er lut lei havregrøt.

Gledestårene renner sammen med sjøsprøyten. For en lettelse. I en halvtime fryktet jeg oppriktig for livet ute på den grove sjøen.

Jeg er totalt utkjørt etter den ulike kampen, men vel i havn blir jeg møtt av vennlig mennesker som hjelper en skjelvende «Terje Vigen» på land».

Dette var bare en av mange opplevelser som Vi Menns matskribent opplevde da han i sommer valgte å hedre Ibsens drama «Terje Vigen» med å ro en bare 4,6 meter lang og 1,41 meter bred robåt fra Moss til Nyhavn.

En rotur på 350 nautiske mil som startet 1. juli og endte 31. august. Turen bød på alt fra de rene paradiser i Bohuslän til tøffe dager med uvær og voldsom vind i uke etter uke langs Hallands lange, steinete kyst.

Les også: Kvalitetsbåten du ikke har hørt om

Gjestfrie mennesker: På Ellös inviterte det tyske ekteparet Jutta og Hans Jürgen på hellefisk om bord på deres Hallberg Rassy. Foto: PrivatGjestfrie mennesker: På Ellös inviterte det tyske ekteparet Jutta og Hans Jürgen på hellefisk om bord på deres Hallberg Rassy. Foto: Privat

Bølgetoppene og -dalene

 • 1. juli legger jeg fra kai i Mossesundet i ufyselig vær. En 350 nautiske mil lang rotur venter.
 • En 50 fots Princess passerer så nær at båten tar inn vann og mobiltelefonen samt kameraet, som var i bruk, blir ødelagt.
 • Nesten en hel uke med opp til 33 grader og sjøtemperatur på 25 grader. Dukkert hver tredje time for å kjøle meg ned.
 • En natt med fullmåne ble jeg vekket av et skikkelig ulvehyl eller villhundhyl fra skogen. Det skremte meg såpass at jeg pakket teltet og rodde i måneskinn frem til neste holme, der jeg slo leir på ny.
 • Åpne sår i den ene foten som ble behandlet av lege i Marstrand.
 • Ved Falkenberg utgjør sterk strøm fra elven og havstrømmer en fare. Jeg dras langt ut av sterk strøm noe GPS-en bekrefter. Kommer meg på kurs, men det koster to timers hard roing. Vinden øker til 9/11 sekundmeter. Jeg tenker at dette kan gå galt. Etter 16 timer ved årene er høye bølger med skum det siste jeg trenger. I farvannet ved Steninge lurer tusener av sten og rev. Redningen blir en liten havn som heter Skallkroken. Vel i havn er jeg totalt ferdig, bare legger seg ovenpå årene og gråter ut. Nærmere døden har jeg aldri vært, og jeg ble livredd.

Les også: Slik skapes avansert luksus

 TROPE: Nesten en hel uke med opp til 33 grader og sjøtemperatur på 25 grader. Dukkert hver tredje time for å kjøle meg ned. TROPE: Nesten en hel uke med opp til 33 grader og sjøtemperatur på 25 grader. Dukkert hver tredje time for å kjøle meg ned.

 • Nye tøffe tak ventet ved å krysse den enorme Laholmbukta. Åtte-ti timers roing helt avhengig av vær og vind. Jeg forsøkte å ro ut fra Skallkroken tre ganger, men ga opp etter kort tid på grunn av opplevelsen med nesten-forliset og synet av store bølger. Først fjerde gang, etter meditasjon, kom jeg meg gjennom sjøene og satt kurs for Grøtvik.
 • Et 50-tall seler følger meg opp på stranden ved Væderøarne.
 • Jeg ser i det hele tatt så mye sel underveis at jeg ikke våget å fiske. En sel på kroken kan dra båten ned.
 • Kullen er beryktet for sterke strøm og voldsomme vindkast, men jeg har kjempeflaks og ror opp mot Kullen i totalt havblikk.
 • To uker med kuling gjør meg strandet i Mølle, men en utrolig gjestfrihet gjør oppholdet til en svært minnerik opplevelse.
 • Søndag morgen kl. 11.58, 31. august 2014, på min fødselsdag, ror jeg inn på Nyhavn fulgt av venner og familie.
 • Fortært: 11 kilo havregrøt, fem liter vann i døgnet. Tre makrellmiddager, resten tørrmat og friske grønnsaker.
 • Er blitt påspandert en rekke måltider og øl. Gjestfriheten og vennligheten som har møtt meg har vært overveldende.
 • Vekttap: 16 kilo på 62 dager
 • Søvn: Altfor lite, fire–fem timer i døgnet i snitt.
 • Konklusjon: Båtturen er, ærlig talt, kun for folk som er i ekstremt god form, uansett alder. Men har du også en drøm? Realiser den. Etter opplevelsen føler jeg meg som et nytt og bedre menneske som er lut lei havregrøt.

Les også:

Vi ror Blindleia

Vi har testet 15 småbåter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy