Åpen for alle - alltid

Her knekte de tyskernes ubåtkoder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kodeknekkerne i Bletchley park kan ha forkortet andre verdenskrig med to år. Nå kan du selv snike rundt i de topphemmelige lokalene hvor Morten Tyldums helt i «The Imitation Game», Alan Turing, jobbet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BLETCHLEY, ENGLAND (ABC NYHETER): I kinofilmen «The Imitation Game» spiller Benedict Cumberbatch matematikeren Alan Turing, som var med å knekke de tyske ubåtenes Enigma-koder under andre verdenskrig.

I virkeligheten jobbet Turing og teamet hans på det topphemmelige kodeknekkesenter i Bletchley park, en halvtimes togtur fra London. Etter 30 års hemmelighold ble parken omgjort til et museum.

Umulig å knekke

I utstillingen står et ekte eksemplar av den batteridrevne tyske Enigma-maskinen under glasslokk. Denne ble brukt til å sende og motta krypterte beskjeder fra øverste hold i Nazi-Tyskland til U-båter i Atlanterhavet. Når vi fatter interesse, er museumsvakt Peter Webster snar til å åpne lokket og lar oss prøve ut maskinen selv.

(Saken fortsetter under)

I Bletchley park krydde det under andre verdenskrig av kryptografer, matematikere og oversettere som skaffet England tysk krigsinformasjon. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
I Bletchley park krydde det under andre verdenskrig av kryptografer, matematikere og oversettere som skaffet England tysk krigsinformasjon. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

– Se her! Trykker du på en tast på tastaturet, vil en annen lyse opp på displayet. Og idet du trykker vil skivene inni vri seg slik at det lyser opp en annen bokstav etterpå, sier Webster. Avhengig av innstillingene på Enigma kunne en bokstav bli til en annen i 158 millioner millioner millioner forskjellige kombinasjoner, forklarer Webster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På filmsafari i England

– Derfor trodde tyskerne Enigma-maskinen var sikker som banken, sier Webster. Men tyskerne skulle ta grundig feil.

Engelskmennenes motvåpen

En stor del av museet er viet Alan Turing, og en statue viser mattegeniet bøyd over Enigma-maskinen. Turing kom med ideen til engelskmennenes kanskje viktigste motvåpen, nemlig The Bombe. Maskinen automatiserte store deler av mattearbeidet og reduserte antall mulige bokstavkombinasjoner fra Enigma drastisk. Museets fullt fungerende eksemplaret av The Bombe når helt opp til taket. Og det snurrer, bråker og brummer fra den, mens Webster gir oss en grundig innføring hvordan den fungerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Turister strømmer til TV-universene

Plukket selv opp kodene

I utstillingen møter vi krigsveteran Fred Terretta (92). Som 19-åring var han soldat i den engelske marinen og plukket opp morsekodene fra tyske ubåter. Med kona og familien besøker han nå Bletchley park for å se hvor det ble av meldingene han selv ikke forsto noe av den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skjønte at kodemeldingene ble sendt ett eller annet sted, men vi bli ble aldri fortalt hvor. Alt vi kunne gjøre var å gjette. Du må vite at på den tiden var dette topp hemmelig.

(Saken fortsetter under)

I Bletchley park krydde det under andre verdenskrig av kryptografer, matematikere og oversettere som skaffet England tysk krigsinformasjon. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
I Bletchley park krydde det under andre verdenskrig av kryptografer, matematikere og oversettere som skaffet England tysk krigsinformasjon. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

– Det er helt utrolig å tenke på arbeidet som ble lagt ned her i Bletchley park, sier Terretta. Flere historikere mener at muligheten til å lese tyskerne i kortene forkortet andre verdenskrig med to år.

Les også: Opplev Downton Abbeys skjulte skatter

Begikk selvmord

Alan Turing selv var åpent homofil og ble derfor arrestert og dømt til å gjennomgå kjemisk kastrasjon. Han endte med å begå selvmord i 1954. På grunn av kontroversen ble innsatsen hans aldri anerkjent i hans levetid. På museumsveggen henger beklagelsen som kom 60 år senere, signert tidligere statsminister Gordon Brown.

– Men den kom unnskyldningen kom alt for sent, sukker museumsgjest Patrichia Davis etter å ha lest den innrammede talen på veggen.

Les også: Hvor tok ravkammeret veien?

Se traileren for filmen om kodebrekkerne «The Imitation Game» her:

Se bildeserie fra museet her:

Alan Turing sitter bøyd over den tyske Enigma-maskinen. Han er også kalt datamaskinens far. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen