Flyselskapene ber staten betale for sikkerhetskontrollene

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske flyselskaper mener staten må overta deler av kostnadene for sikkerhetskontrollene på flyplassene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kontrollen har fått et omfang som tilsier at den ikke alene er en kontroll for luftfarten, men en kontroll som ivaretar samfunnssikkerheten. Og da er det urimelig at flyselskapene skal bære hele denne kostnaden alene, sier leder for næringspolitisk utvalg i arbeidsgiver- og bransjeorganisasjonen NHO Luftfart, Ove Myrold, til Aftenposten.

Samme avis skrev lørdag at utgiftene ved sikkerhetskontrollene ved Avinors 46 flyplasser har økt voldsomt de siste årene. Fra 200 millioner kroner i 2004, til 1,2 milliarder kroner i dag.

Statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet er ikke udelt positiv til kravet fra norsk luftfart om å være med på et spleiselag:

– I Norge finansieres sikkerhetskontrollene ved at hver passasjer betaler en egen sikkerhetsavgift på Avinors lufthavner. Jeg mener dette er et bedre system enn statlig finansiering gjennom økte skatter og avgifter i samfunnet ellers, sier Karlsen som sier de generelt ønsker å redusere kostnadene knyttet til sikkerhetskontrollene.