Vi flyr mer enn noen gang:Nordmenn i Europa-toppen på flyreiser

UTVIDER: Flyselskapene SAS og Norwegian merker at det er flere nordmenn som reiser. Norwegian har utvidet med flere direkteruter til USA og Asia, men også SAS har åpnet mange nye ruter de siste to årene. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
UTVIDER: Flyselskapene SAS og Norwegian merker at det er flere nordmenn som reiser. Norwegian har utvidet med flere direkteruter til USA og Asia, men også SAS har åpnet mange nye ruter de siste to årene. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn fløy i gjennomsnitt mellom syv og ti ganger hver i 2013. Det er i Europa-toppen på antall flyreiser per innbygger. Vi flyr også stadig mer til utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I snitt hadde nordmenn syv flyreiser hver i 2013, ifølge tall fra EUs statistikkorgan Eurostat. Avinor operer med enda høyere tall som viser at nordmenn fløy så mye som ti enkeltturer hver i snitt i fjor.

Vi reiser mer enn våre naboer i Skandinavia, både innenlands og utenlands, og økningen er større i Norge enn i resten av Europa.

Antall flyturer nordmenn foretok økte med 6,1 prosent fra 2012 til 2013 ifølge Eurostat. Antall flyreiser i Europa totalt økte til sammenligning med 1,7 prosent i samme tidsperiode.

Les også: Dumper prisen over dammen

– Det eneste reelle fremkomstmiddelet i Norge

ØKER: Avinor utvider kapasiteten sin ved å bygge en ny terminal ved Oslo Lufthavn og Bergen Lufthavn. De skal tas i bruk i 2017, og har en samlet prislapp på 18-19 milliarder kroner, ifølge pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen. Foto: AvinorØKER: Avinor utvider kapasiteten sin ved å bygge en ny terminal ved Oslo Lufthavn og Bergen Lufthavn. De skal tas i bruk i 2017, og har en samlet prislapp på 18-19 milliarder kroner, ifølge pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen. Foto: Avinor

– Årsaken til at nordmenn er hyppige brukere av fly er først og fremst geografisk. Vi snakker om et spredt bosettingsmønster med lange avstander og fravær av andre transporttilbud som kan konkurrere på hastighet. I tillegg ligger Norge i periferien i forhold til mange land i Europa, sier pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De eneste europeiske landene der folk flyr like mye eller mer enn nordmenn, er øylandene Island og Malta. Det er land med få innbyggere som også ligger i periferien av Europa.

Les også: Fagernes lufthavn kan bli ren charterflyplass

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har et godt rutenettverk som skiller seg fra standarden i Europa. Bare Avinor alene driver 46 flyplasser.

– Geografien vår gjør fly til det eneste reelle fremkomstmiddelet hvis du skal reise langt i Norge, sier Tormod Sandstø, presseansvarlig i flyselskapet SAS til ABC Nyheter.

Han kan opplyse om at strekningen Oslo-Trondheim er i toppsjiktet over mest trafikkerte flystrekninger i Europa. SAS alene har 17-18 avganger på strekningen daglig hver vei.

Vi reiser mer til utlandet

Nordmenn reiser imidlertid ikke bare innenlands. Vi reiser også mer til utlandet enn tidligere.

Redaktør for Magasinet Reiselyst, Torild Moland, mener det er flere grunner til at nordmenn reiser mer på ferie enn resten av Europa. Ikke minst har det med norsk økonomi å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge ble nesten ikke rammet av finanskrisen. Samtidig fikk andre land økonomiske problemer, slik at for eksempel tradisjonelt store markeder som Storbritannia, Tyskland og Frankrike brått reiste mye mindre. Da ble lille Norge mer interessant som marked for flyselskap, hotellkjeder og operatører ute i verden, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Ti destinasjoner som har blitt mer populære

Moland forteller at det har vært en sterkt økende interesse for Norge som marked de siste årene. Operatører i destinasjoner som tidligere ikke har vært øverst på nordmenns «må se»-liste, som Seychellene, afrikanske land og Malaysia, har begynt å markedsføre seg i Norge og ønsker norske gjester, ifølge Moland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ser at vi reiser mye, bor dyrt og bruker mye penger når vi er ute. Det har gjort nordmenn til attraktive gjester, sier Reiselyst-redaktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere direkteruter enn tidligere

BEREIST: Redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland, mener det er flere grunner til at nordmenn reiser mer. Foto: Magasinet ReiselystBEREIST: Redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland, mener det er flere grunner til at nordmenn reiser mer. Foto: Magasinet Reiselyst

Det har også blitt enklere for nordmenn å reise på ferie. I dag finnes det flere direkteruter ut av Norge enn noen gang tidligere. Tall fra Avinor viser at antall direkteruter fra Gardemoen har økt fra 64 til 116 på ti år.

I tillegg har det kommet flere direkteruter fra andre flyplasser i blant annet Bergen, Trondheim, Bodø og Stavanger.

– I fjor tror jeg vi åpnet 10-12 nye ruter fra Gardemoen i tillegg til i andre byer i Sverige, Danmark og Norge. Totalt åpnet vi cirka 100 nye ruter i SAS-nettverket i 2013 og 2014, sier presseansvarlig i SAS, Tormod Sandstø til ABC Nyheter.

Les også: Endring av SAS Eurobonus gir færre bonuspoeng

Mer bereiste nordmenn

Redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland, tror nordmenn er flinke til å benytte seg av de nye, spennende direkterutene som dukker opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter hvert er vi blitt så bereiste at reisene i seg selv har fått en status: Hvor du reiser og hva du gjør, viser også hvem du er. Det holder ikke lenger å kaste seg på en heisatur til Syden. Nå skal vi reise annerledes, oppleve nye steder, utvide horisonten og vise hvem vi er gjennom reisene vi gjør, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: – Dyrere å fly om polet overtar alkosalg

At dette er mulig, henger også sammen med jevnt over billigere flybilletter. Moland sier mange nordmenn tar seg både en lang sommerferie, en ferie om vinteren og en tur eller to med kjæresten eller venner.

– Antall reiser per nordmann henger også sammen med tilbudet - det er nå blitt så enkelt, og billig, å ta seg en korthelg i en spennende storby, at denne typen reiser kommer i tillegg til de vanlige feriereisene, sier Moland.