Meny

Forsøker seg på bagasjesvindel – blir fersket på kamera

Familien blir tatt på fersken på overvåkningskamera da mannen tar med seg bagasjen fra bagasjebåndet ut i bilen mens kjæresten melder koffertene savnet.

Videoopptaket fra Moss lufthavn Rygge viser en voksen mann som henter to kofferter og en bag fra bagasjebåndet, legger dem på en tralle og passerer informasjonsskranken.

Like etterpå kommer mannens kjæreste og deres barn bort til den samme skranken og sier at bagasjen deres ikke har kommet med flyet.

Du kan se opptaket øverst i saken.

Flyselskapet blir mistenksomme

Familien forsøkte å lure forsikringsselskapet til å betale ut erstatning for de «savnede» koffertene. Det de ikke visste var at alle større flyplasser har kameraovervåkning av bagasjebåndene.

Flyselskapet hadde imidlertid sine mistanker allerede før de sjekket videoopptaket.

Les også: Internasjonal politiaksjon mot flybillettsvindel

– Det vekket mistanke hos flyselskapet at det var sjekket inn tre kolli, og at ingen kom fram til Rygge. Samtidig var det ingen andre på det samme flyet som savnet bagasje, sier Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring til Newswire.

Svindlerne sto på sitt

Familien som forsøkte seg på svindel sto lenge på sitt, og truet med å ta saken til mediene fordi de følte seg krenket

Det var helt til overvåkningsvideoen ble vist frem. Da innrømmet paret at de hadde forsøkt seg på bagasjesvindel.

– Begge gråt på telefonen og beklaget 20 ganger i påfølgende e-post, sier Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring.

Les også: Tenåringer svindlet til seg 150.000 kroner med falsk sexannonse

Paret er politianmeldt for forholdet.

Bagasjen kommer frem oftere enn du tror

Det skal godt gjøres å klare å slippe unna med bagasjesvindel. Det er nemlig ekstremt sjeldent at bagasje ikke kommer frem til riktig destinasjon.

Europeiske Reiseforsikring opplyser at så godt som all bagasje kommer fram dit den skal, om enn av og til litt forsinket.

99,99 prosent av de reisende med Norwegian fikk bagasjen sin i 2013, mens det tilsvarende tallet hos konkurrenten SAS er 99,97 prosent.

Les også: – Mange kan tape mye penger fordi de mangler dokumentasjon

– Tenker ikke på konsekvensene

Likevel hender det at reisende forsøker seg på svindel. Da er det noen fellestrekk som går igjen.

– Koffertene som er blitt borte, inneholder gjerne store verdier. De er fulle av klær, også selv om vedkommende bare skal være borte en kort stund. Og ofte er klærne kostbare merkeklær, sier Askjell Hjellvik i Europeiske.

Han mener folk i disse sakene ikke tenker over hvor store konsekvenser det kan få å bli tatt på fersken.

– Tap av erstatning, oppsigelse av forsikringsforholdet og politianmeldelse er alvorlig nok. Blir du dømt for forsikringssvindel, blir det i tillegg ofte ubetinget eller betinget fengselsstraff, sier Hjellvik.

Den opprinnelige saken ble laget av det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire på bestilling fra Europeiske Reiseforsikring.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus