– Dyrere å fly om polet overtar alkosalg

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir dyrere å fly hvis polet overtar alkoholsalget på flyplassene, hevder taxfree-sjef Håkon Fjeld-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag vedtar Stortinget at taxfreeordningens framtid skal utredes. Et sentralt spørsmål i utredningen er om Vinmonopolet skal overta taxfreedriften fra private Travel Retail Norway (TRN), som driver taxfreebutikkene på flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

Selskapet omsetter for omkring 5 milliarder kroner i år.

Håkon Fjeld-Hansen, som er administrerende direktør i TRN, har lite til overs for at Vinmonopolet allerede står klar til å overta taxfreebutikkene.

– Vi er her fordi vi ga Avinor det beste tilbudet. Vi gir mye tilbake, sier Fjeld-Hansen til Klassekampen.

Les også: Bråket rundt taxfree-endringer eskalerer

Han viser til at TRN betaler 2,3 milliarder kroner i husleie. Det utgjør 25 prosent av inntektene til Avinor, som dermed er mindre avhengig av bevilgninger over statsbudsjettet enn andre statlige selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom kun et fåtall av Avinors flyplasser går med overskudd, er taxfreeinntektene avgjørende for å holde liv i nettverket av distriktsflyplasser i Norge.

Les også: – Taxfree er en gave til rike byfolk

Ifølge statsbudsjettet for 2015 går staten glipp av over 5 milliarder kroner i inntekter på grunn av alkohol og tobakk som selges skattefritt på taxfree.

Det regnestykket har Fjeld-Hansen liten tro på.

– Hvis ordningen ble lagt ned, hadde ikke vårt salg skjedd i Norge, men i Frankfurt, København og ved svenskegrensa. Staten ville tapt penger, sier han.