Alle julemarkeders mor:

Julestemning i München

JULESTEMNING: En adventshelg i München gir deg garantert julestemning, i tillegg har den tidligere OL byen et utall severdigheter.
JULESTEMNING: En adventshelg i München gir deg garantert julestemning, i tillegg har den tidligere OL byen et utall severdigheter.

Smaken av glühwein, lukten av brente mandler og synet av ekte bratwurst gir oss en førjulsstemning vi knapt finner maken til noe annet sted. Vi er i Tyskland, alle julemarkeders mor.

MÜNCHEN (ABC NYHETER): München er en av de store julemarkedbyene i Tyskland, med røtter tilbake til det 14. århundre. Hvert år skapes julestemning i hjertet av München. Byen har flere markeder, og størst av alle er markedet på Marienplatz. Her er det mulig å finne de spesielle julegavene, kjenne de gode juleduftene og fylle skapene med velsmakende julegodter.

Med rådhuset som et fantastisk dekorativt bakteppe, står bodene tett i tett. Den tradisjonsrike stemningen bringer frem minner fra barndommens forventninger og er viktige kulturbærere av lokal mat, drikke og kunsthåndverk.

Julemusikken lyder trivelig mellom bodene, glade mennesker leter etter den perfekte julegaven, eller nyter godt samvær over en «glühwein» som varmer både hender og mage. Barna håper noen setter koppene igjen så de kan samles inn og innbringe noen kroner i pant. Mer enn 140 boder kan tilby en reise i julestemning. Lukten av brente mandler pirrer sansene og magen ber om påfyll. Den tradisjonsrike tyske bratwursten er naturlig følge til «glühweinen». Etterpå kan søthungeren få sitt gjennom sjokoladetrukket ananas, jordbær og eple. Kjøp med honningkake hjem for senere nytelse, og ta bilder av alle de flotte juleutsmykningene for å minnes stemningen når du er tilbake i Norge.

MERKEVARER: Den elegante handlegaten Maximillianstraze huser eksklusive butikker som Bulgari, Armani og Chanel.MERKEVARER: Den elegante handlegaten Maximillianstraze huser eksklusive butikker som Bulgari, Armani og Chanel.

En adventshelg i München gir deg garantert julestemning, i tillegg har den tidligere OL byen et utall severdigheter. Det er fullt mulig å gjøre unna all julegaveshoppingen her. For de matglade har München gode gastronomiske opplevelser både med og uten Michelinstjerner.

Les også: Hit bør du reise på skiferie

Julemarkeder

Marienplatz er det største og mest kjente julemarkedet i München. Det brer seg utover fra plassen foran rådhuset og ut i sidegatene. Mange mener markedene i Schwabing og

Haidhausen er minst like koselige, selv om de er noe mindre i omfang.

Les også: Sterke førjulsopplevelser i Madrid

Shopping

Gågatene vest for Marienplatz og frem til Karlsplatz syder av folk og kan by på fristelser for de fleste. Her er alle de kjente europeiske kjedene og flere stormagasiner. Maximillianstraze er gaten for de med god økonomi. Den elegante handlegaten huser eksklusive butikker som Bulgari, Armani og Chanel.

På Marienplatz ligger byens største bokhandel; Hugendubel. I øverste etasje er det en hyggelig kafè og fantastisk utsikt over både julemarkedet, rådhuset og alle juledekorasjonene. Rundt Viktualienmarkt er det en rekke spesialbutikker som i seg selv er verdt en spasertur i området.

Les også: Vil fly deg til USA for 675 kroner

GOD MAT: I München får du mat av alle slag. Rundt Viktualienmarkt er det en rekke spesialbutikker.GOD MAT: I München får du mat av alle slag. Rundt Viktualienmarkt er det en rekke spesialbutikker.

Spisesteder

Tantris

Noen påstår at Tantris er verdens beste restaurant. Det er i hvert fall sikkert at Hans Haas' ilosofi omkring gastronomisk glede finner du ikke noe annet sted. Prisen er i øvre sjikt og bord må bestilles i god tid på forhånd.

Mer informasjon: tantris.de

Julestemningen i München er til å ta og føle på. München er rett og slett alle julemarkeders mor. Julestemningen i München er til å ta og føle på. München er rett og slett alle julemarkeders mor.

Den beste utsikten finner du garantert fra den roterende restauranten 182 meter over bakken i Olympiatårnet. Her serveres gourmetretter mens du roterer rundt og får sett byen fra alle kanter.

Frister det med noe annet enn bratwürst kan Sakura Sushi Bar by på autentisk sushi i mange forskjellige varianter, fra ca 100 kroner for de minste menyene.

Mer informasjon: sakura-sushi.de

München er kanskje enda mer kjent for sin ølfestival i oktober enn sine julemarkeder. Men det er fullt mulig å drikke øl i desember også. Besøk en av de tradisjonelle «Bierstuben».

Hofbräuhaus regnes som symbol for alle bayerske Bierstuben og er verdensberømt. Hornorkester spiller daglig klokken 12 og kl 18.

Mer informasjon: hofbraeuhaus.de

Les også: Her kan du bare drømme om å få mobilsignaler

Severdigheter

Olympiaparken er verdt et besøk, selv på en helgetur. Her er det anlagte åser, kunstig innsjø og et tårn som kan by på utsikt over det meste av byen. En høyhastighetsheis bringer deg raskt til toppen mer enn 291 meter over bakken. Siden åpningen i 1968 har snart 40 millioner mennesker besøkt det 291 meter høye tårnet.

Når du først er i området rundt Olympiaparken anbefales det å ta en tur innom BMW Welt. Stedet byr på gratis inngang. Det store futuristiske bygget er et drømmenes hus for enhver bilentusiast. Her kan du titte på antikvariske modeller fra tidlige tider eller du kan la deg henføre av de siste modellene som står utstilt.

Deutsches Museum er verdens eldste og største museum for vitenskap og teknologi. Her finner du egen fysikkavdeling, legemidler, luftfart og romfart og gruvedrift for å nevne noe. Skal du rekke over alt er en dag for lite. Mer enn 1.3 millioner mennesker besøker hvert år stedet og lar seg begeistre av teknologi og ingeniørkunst.

Les også: Airstream-hoteller blir stadig mer populære

Bosteder

I München kan du bo luksuriøst og elegant, eller funksjonelt og rimelig. Kollektivtrafikken er svært godt utbygd, så de som reiser på begrenset budsjett behøver ikke være bekymret for å bo litt utenfor bykjernen.

Le Mèridien ligger rett ved sentralbanestasjonen, sentralt beliggende til det meste. Moderne og med mulighetene for en luksuriøs helg hvor julestemningen møter deg i form av blomsterdekorasjoner, pepperkakehus og julekalender rett innenfor døren. Her kan du få rom fra 1400,- pr natt i desember.

Mer informasjon: lemeridienmunich.com/

NH Muenchen am Ring ligger litt utenfor gågaten og Marienplatz, men med busser som går hvert tiende minutt er det ikke noe problem. Stedet har et enkelt lite treningsrom og badstu. Prisen er det heller ikke noe å si på, fra 400 kroner pr natt. Rett over gaten er det et koselig bakeri hvor du kan nyte ferske bakevarer til frokost.

Mer informasjon: nh-hotels.de/nh/de/hotels/deutschland/munchen

Les også: Slik blir fremtidens fly

Hvordan kommer du deg hit:

Norwegian har direkterute og billetter som starter fra cirka 1.200 kroner tur/retur. SAS, Finnair og flere andre selskaper har også direkteruter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus