Dette kunne blitt ditt nye pass

SLIK KUNNE PASSET BLITT: Disse var med til finalen, og konkurrerte om hvordan det nye passet skal se ut. (Montasje: KRISTIN SØRDAL)
SLIK KUNNE PASSET BLITT: Disse var med til finalen, og konkurrerte om hvordan det nye passet skal se ut. (Montasje: KRISTIN SØRDAL)

Harald Hårfagre, oljeplatformer og norske landskap er noe av det som pryder forslagene til nye pass.

Rundt årsskifte 2016/2017 skal etter planen det nye norske passet og ID-kortet rulles ut.

Designet på det nye passet og ID-kortet er resultatet av en designkonkurranse, og bidraget som vant har fått mye positiv oppmerksomhet også i utlandet, i likhet med de nye seddel-utformingene. Selv om det kun er én vinner så er det fire andre bidrag som var med i konkurransen helt til det siste, og som har fått hederlig omtale fra juryen. Nedenfor kan du se de øvrige bidragene som var med til finalen.

Det er ikke bare pass og sedler som blir nye: Slik blir ID-kortene

Vinner på enkel natur

Vinnerbidraget er tegnet av designbyrået Neue Design Studios, og har fått mye skryt for sitt enkle og stilrene design også i utenlandske media. Flere aviser, blant annet britiske The Guardian, utpeker den til en design-klassiker.

Bidraget kalles «Det norske landskap», og som du kanskje allerede har sett på bilder av vinnerbidraget, er det fokus på geografien og nettopp det norske landskapet.

 (Foto: KRISTIN SØRDAL)

VINNERPASSET «Det norske landskap»: Her kan du se ulike sider fra vinnerpasset. Bildene på nederste rad er samme som bildet øverst til høyre, men nederst til venstre vises siden med vannmerke, og nederst til høyre vises hvordan siden ser ut i UV-lys.

(Foto: KRISTIN SØRDAL)

Les også: Passet er ikke gyldig om det er altfor slitt ...

Som en spennende bok

Vinnerbidraget er ikke det eneste med fokus på norsk natur og geografi. Også andre finalebidrag har hentet ideer fra både natur, eldre og nyere historie, dyreliv og kunst og kultur.

De fleste har vært opptatt av å fortelle en historie om hva det vil si å være nordmann, hva som har påvirket oss til å bli slik vi er i dag, og hvilke historiske hendelser som har vært med på å påvirke landet.

Veldig mange av forslagene har en enorm detaljrikdom, som du også kan se noen glimt av på bildene.

Her er finalebidragene:

Klikk for å se stort bilde

Se alle 14 bildene

November 2016 ...

 (Foto: KRISTIN SØRDAL) (Foto: KRISTIN SØRDAL)

Ifølge politiinspektør John Kristian Thoresen i Politidirektoratet, har de satt som mål at de nye passene og ID-kortene skal være klare for utstedelse i november 2016.

- Men det kan bli tøft å holde. Det er kanskje mer realistisk at det kommer rett etter nyåret, i januar 2017, forteller Thoresen til DinSide.

Selv om de har landet på hvordan passet og ID-kortet skal se ut, er det fremdeles mye arbeid som står igjen. Blant annet er det en god del sikkerhetselementer som skal inn i passet - både de mer kjente som UV-trykk og vannmerker - men også hemmelige sikkerhetselementer som ikke blir offentlig kjent. Selve produksjonen av identifikasjonspapirene skal også ut på anbud.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus