Ti fosser som vil gjøre deg målløs

Det amerikanske reisenettstedet TripAdvisor viser frem noen av sine favoritt fosser. Foto: colourbox
Det amerikanske reisenettstedet TripAdvisor viser frem noen av sine favoritt fosser. Foto: colourbox

Kjenner du sug i magen ved tanken på buldrende vannmasser? Det amerikanske reisenettstedet TripAdvisor har trukket frem noen av verdens mest spektakulære fossefall en ny guide.

Mennesker har alltid latt seg fascinere av naturens fenomener. Er du en av dem som drømmer om mektige naturscener bør du ta en titt på TripAdvisors liste.

Victoriafallene, Zimbabwe

Victoriafallene ligger mellom Zimbabwe og Zambia. Foto: ColourboxVictoriafallene ligger mellom Zimbabwe og Zambia. Foto: Colourbox

Fossen ligger mellom Zimbabwe og Zambia i Afrika, og stammer fra elven Zambezi. Det høyeste fallet er på mer enn 100 meter, og fossen går lokalt under navnet, Mosi-oa-Tunya, «røyken som tordner».

Ifølge reisenettstedet Lonely Planet får du et fantastisk overblikk over Eastern cataract ved å ta turen over gangbroen i området.

Fossen ble i sin tid oppkalt etter dronning Victoria av Storbritiannia etter at den i 1885 ble oppdaget av den skotske Afrikaforskeren David Livingstone.

Fossene i nasjonalparken ved Plitvičkainnsjøen, Koratia

 Fossene i nasjonalparken ved Plitvičkainnsjøen. Foto:colourbox Fossene i nasjonalparken ved Plitvičkainnsjøen. Foto:colourbox

Denne parken blir beskrevet nærmest som Edens Hage av Daily Mail. Som turister fra verden over har britene latt seg imponere av parkens frodige skoger, blågrønne innsjøer og buldrende fosser.

Parken ble etablert i 1949 og er i dag en av Kroatias mest populære attraksjoner.

Området består av 16 innsjøer dannet av kalkstenforekomster. Det høyeste fossefallet, Veliki slap, er på 78 meter og stammer fra innsjøen Donja jezera.

Ifølge Tripadvisor kan en forvente et eksotisk dyreliv i området, som er hjem for både ulver, bjørner, hjorter, villkatter, villsvin og gauper.

Les også: Lonely Planet: – Nord-Norge vil gi deg bakoversveis

Multnomahfossen, USA

Multnomahfossen er den høyeste fossen i staten Oregon. Foto: colourboxMultnomahfossen er den høyeste fossen i staten Oregon. Foto: colourbox

Dette mektige vannfallet er det høyeste i staten Oregon og holder en omstridt andreplass blant de høyeste helårs-fossene i USA.

Fossen strekker seg omlag 189 meter over bakken og er delt i et øvre og et nedre sjikt.

For et virkelig innblikk i vannmassene kan man ta i bruk en gangbro som krysser den nedre delen 32 meter over det nederste vannfallet.

Multnomah ligger i grønne omgivelser en 30 minutters kjøretur fra Portland og er en helårs attraksjon da fossen ikke fryser om vinteren.

Angelfossen, Venezuela

Verdens høyeste foss ligger i Venezuela og er oppkalt etter en amerikansk pilot. Foto: Tim Snell/ Flickr. Redigert i ABC NyheterVerdens høyeste foss ligger i Venezuela og er oppkalt etter en amerikansk pilot. Foto: Tim Snell/ Flickr. Redigert i ABC Nyheter

Angelfossen er verdens høyeste foss med et mål på 979 meter.

Omringet av frodige skoger og en sky av hvit tåke er dette et storslått syn. Fossen ligger i nasjonalparken Canaima i Venezuela og fikk navnet etter den amerikanske piloten Jimmie Angel, som oppdaget stedet i 1937.

Det finnes ingen veiforbindelse til fossen, og ifølge Lonely Planet er det vanlig at besøkende tar båt og overnatter i en av leirene i bunnen av fossen, en opplevelse reisekspertene mener er like minneverdig som fossen i seg selv.

Foto: Tim Snell/Flickr

Les også : Stadig flere reiser mot nordlyset

Fossen ved Ellorahulene, India

Fossen ved Ellorahulene ligger blant templer og klostre i delstaten Maharastra i India. Foto: Olof Werngren/Flickr. Redigert: ABC NyheterFossen ved Ellorahulene ligger blant templer og klostre i delstaten Maharastra i India. Foto: Olof Werngren/Flickr. Redigert: ABC Nyheter


Denne fossen strømmer utover klippen og bebyggelsen i Ellorahulene, som ligger 30 kilometer fra byen Aurangabad, i delstaten Maharastra i India.

Området består av 34 klostre og templer som er hugget inn i veggen av en klippe.

De ble bygget under Rashtrakutadynastiet mellom det femte og sjette århundre og består av templer for hinduister, budister og dainister.

Fossen er størst under regnsesongen, så vær påpasselig med når du drar, dersom du ønsker å se fossen på sitt kraftigste.

Foto: Olof Werngren/Flick

Gullfoss, Island

Gullfoss på Island stuper 70 meter rett ned. Foto: colourboxGullfoss på Island stuper 70 meter rett ned. Foto: colourbox

Islands mest berømte foss er fredet og ligger 120 km fra hovedstaden Reykjavik. Den har en høyde på 32 meter og stuper beint ned i et 70 meter høyt djup. Fossen består av to sjikt og kommet ut av isbreelven Hvita.

Ifølge Lonely Planet spiller været en sentral rolle for hvor imponerende fossens fremstår er.

«På solfylte dager vil sprayen fra vannet skape en glitrende regnbue over juvet og Gullfoss kan rett og slett oppleves som magisk. På grå dager med duskregnet kan fossen derimot trekke seg inn i tåken, og være litt mindre imponerende», skriver de i omtalen på sine nettsider.

Les også: Derfor bør du dra til Syden nå

Havasu Falls, USA

Lonely Planet omtaler denne fossen som en av Grand Canyons virkelige skatter. Foto: colourboxLonely Planet omtaler denne fossen som en av Grand Canyons virkelige skatter. Foto: colourbox

Ifølge Lonely Planet er de blågrønne fossene ved Havasu Canyon en av Grand Canyonregionens virkelige skatter. Fossene er gjemt i en sidedal, midt i det 185.000 mål store Havasupai reservatet.

Havasu Falls er den mest kjente og besøkte fossen langs Havasu Creek. Den har et fall på 27-30 meter og ender i et vakkert azureblått basseng.

Vannet får den karakteristeriske fargen grunnet høyt innhold av mineraler som fra kalkstenforkomster.

Estância Mimosa Ecoturismo, Brasil

Estância Mimosa vant prisen for Brasils beste økoturisme i 2009. Foto: Juliana Lopes/Flickr.Redigert: ABC NyheterEstância Mimosa vant prisen for Brasils beste økoturisme i 2009. Foto: Juliana Lopes/Flickr.Redigert: ABC Nyheter

I denne fossen ser det ut som vannmassene velter over en samling av gigantiske kupler.

Estância Mimosa Ecoturismo er en del av opplevelsen for de som sjekker inn på gården Estância Mimosa i Brasil. Området ligger 24 km fra byen Bonito og er kjent for vakker natur med stier, skog og naturlige basseng.

Ifølge turistnettstedet destinet.eu har stedet strekt fokus på økoturisme, miljøvern og bærekraftig utvikling og har fått Brasils miljøpris for økoturisme i 2009.

Et av miljøhensynene innebærer at gruppene er begrenset til 12 personer, og ledes alltid av en egnet guide.

Foto: Juliana Lopes/Flickr

Les også: Gratis byreiseguider

Ban Gioc, Kina

Ban Gico i Kina er den største transnasjonale fossen i Asia. Foto: Nguyen Tan Tin/Flickr. Redigert: ABC NyheterBan Gico i Kina er den største transnasjonale fossen i Asia. Foto: Nguyen Tan Tin/Flickr. Redigert: ABC Nyheter

Denne fossen ligger mellom Kina og Vietnam og er ifølge nettstedet Chinahighlights den største transnasjonale fossen i Asia.

Ban Gioc er 200 meter bred og fallet er på over 70 meter. Den er delt inn i to fall og man kan ifølge nettstedet høre buldringen fra de veldige vannmassene kilometer unna.

Fossen ligger omlag tre timer fra den kinesiske storbyen Nanning og anbefales av nettstedet å ses om våren da fossen skal være på sitt vakreste.

Foto:Nguyen Tan Tin/Flick

Russell Falls, Australia

Russell Falls i Australia ligger lett tilgjengelig for publium. Foto:colourboxRussell Falls i Australia ligger lett tilgjengelig for publium. Foto:colourbox


Denne fossen er en lagdelt kaskadafoss, det vil si at den er sammensatt av en rekke små fall, hvor vannet faller nedover sten eller stenblokker.

Russell Falls er å finne i Tasmania i Australia og ligger i Mount Field National Park.

Fossen strekker seg 45 meter i høyden og herfra kan man også ta til turer til Lady Barron Falls og lengre turer i bushen.

Russell Falls er blitt et populært turistmål, den ligger lett tilgjengelig via en asfaltert vei og blir oppsummert av Lonely Planet som helt praktfull!

Les også: India åpner grensene for nordmenn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:34 Klart for den lange ledervalgkampen i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Flere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis
Siste nytt
11:34PolitikkKlart for den lange ledervalgkampen i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeFlere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus