Ti fosser som vil gjøre deg målløs

Det amerikanske reisenettstedet TripAdvisor viser frem noen av sine favoritt fosser. Foto: colourbox
Det amerikanske reisenettstedet TripAdvisor viser frem noen av sine favoritt fosser. Foto: colourbox

Kjenner du sug i magen ved tanken på buldrende vannmasser? Det amerikanske reisenettstedet TripAdvisor har trukket frem noen av verdens mest spektakulære fossefall en ny guide.

Mennesker har alltid latt seg fascinere av naturens fenomener. Er du en av dem som drømmer om mektige naturscener bør du ta en titt på TripAdvisors liste.

Victoriafallene, Zimbabwe

Victoriafallene ligger mellom Zimbabwe og Zambia. Foto: ColourboxVictoriafallene ligger mellom Zimbabwe og Zambia. Foto: Colourbox

Fossen ligger mellom Zimbabwe og Zambia i Afrika, og stammer fra elven Zambezi. Det høyeste fallet er på mer enn 100 meter, og fossen går lokalt under navnet, Mosi-oa-Tunya, «røyken som tordner».

Ifølge reisenettstedet Lonely Planet får du et fantastisk overblikk over Eastern cataract ved å ta turen over gangbroen i området.

Fossen ble i sin tid oppkalt etter dronning Victoria av Storbritiannia etter at den i 1885 ble oppdaget av den skotske Afrikaforskeren David Livingstone.

Fossene i nasjonalparken ved Plitvičkainnsjøen, Koratia

 Fossene i nasjonalparken ved Plitvičkainnsjøen. Foto:colourbox Fossene i nasjonalparken ved Plitvičkainnsjøen. Foto:colourbox

Denne parken blir beskrevet nærmest som Edens Hage av Daily Mail. Som turister fra verden over har britene latt seg imponere av parkens frodige skoger, blågrønne innsjøer og buldrende fosser.

Parken ble etablert i 1949 og er i dag en av Kroatias mest populære attraksjoner.

Området består av 16 innsjøer dannet av kalkstenforekomster. Det høyeste fossefallet, Veliki slap, er på 78 meter og stammer fra innsjøen Donja jezera.

Ifølge Tripadvisor kan en forvente et eksotisk dyreliv i området, som er hjem for både ulver, bjørner, hjorter, villkatter, villsvin og gauper.

Les også: Lonely Planet: – Nord-Norge vil gi deg bakoversveis

Multnomahfossen, USA

Multnomahfossen er den høyeste fossen i staten Oregon. Foto: colourboxMultnomahfossen er den høyeste fossen i staten Oregon. Foto: colourbox

Dette mektige vannfallet er det høyeste i staten Oregon og holder en omstridt andreplass blant de høyeste helårs-fossene i USA.

Fossen strekker seg omlag 189 meter over bakken og er delt i et øvre og et nedre sjikt.

For et virkelig innblikk i vannmassene kan man ta i bruk en gangbro som krysser den nedre delen 32 meter over det nederste vannfallet.

Multnomah ligger i grønne omgivelser en 30 minutters kjøretur fra Portland og er en helårs attraksjon da fossen ikke fryser om vinteren.

Angelfossen, Venezuela

Verdens høyeste foss ligger i Venezuela og er oppkalt etter en amerikansk pilot. Foto: Tim Snell/ Flickr. Redigert i ABC NyheterVerdens høyeste foss ligger i Venezuela og er oppkalt etter en amerikansk pilot. Foto: Tim Snell/ Flickr. Redigert i ABC Nyheter

Angelfossen er verdens høyeste foss med et mål på 979 meter.

Omringet av frodige skoger og en sky av hvit tåke er dette et storslått syn. Fossen ligger i nasjonalparken Canaima i Venezuela og fikk navnet etter den amerikanske piloten Jimmie Angel, som oppdaget stedet i 1937.

Det finnes ingen veiforbindelse til fossen, og ifølge Lonely Planet er det vanlig at besøkende tar båt og overnatter i en av leirene i bunnen av fossen, en opplevelse reisekspertene mener er like minneverdig som fossen i seg selv.

Foto: Tim Snell/Flickr

Les også : Stadig flere reiser mot nordlyset

Fossen ved Ellorahulene, India

Fossen ved Ellorahulene ligger blant templer og klostre i delstaten Maharastra i India. Foto: Olof Werngren/Flickr. Redigert: ABC NyheterFossen ved Ellorahulene ligger blant templer og klostre i delstaten Maharastra i India. Foto: Olof Werngren/Flickr. Redigert: ABC Nyheter


Denne fossen strømmer utover klippen og bebyggelsen i Ellorahulene, som ligger 30 kilometer fra byen Aurangabad, i delstaten Maharastra i India.

Området består av 34 klostre og templer som er hugget inn i veggen av en klippe.

De ble bygget under Rashtrakutadynastiet mellom det femte og sjette århundre og består av templer for hinduister, budister og dainister.

Fossen er størst under regnsesongen, så vær påpasselig med når du drar, dersom du ønsker å se fossen på sitt kraftigste.

Foto: Olof Werngren/Flick

Gullfoss, Island

Gullfoss på Island stuper 70 meter rett ned. Foto: colourboxGullfoss på Island stuper 70 meter rett ned. Foto: colourbox

Islands mest berømte foss er fredet og ligger 120 km fra hovedstaden Reykjavik. Den har en høyde på 32 meter og stuper beint ned i et 70 meter høyt djup. Fossen består av to sjikt og kommet ut av isbreelven Hvita.

Ifølge Lonely Planet spiller været en sentral rolle for hvor imponerende fossens fremstår er.

«På solfylte dager vil sprayen fra vannet skape en glitrende regnbue over juvet og Gullfoss kan rett og slett oppleves som magisk. På grå dager med duskregnet kan fossen derimot trekke seg inn i tåken, og være litt mindre imponerende», skriver de i omtalen på sine nettsider.

Les også: Derfor bør du dra til Syden nå

Havasu Falls, USA

Lonely Planet omtaler denne fossen som en av Grand Canyons virkelige skatter. Foto: colourboxLonely Planet omtaler denne fossen som en av Grand Canyons virkelige skatter. Foto: colourbox

Ifølge Lonely Planet er de blågrønne fossene ved Havasu Canyon en av Grand Canyonregionens virkelige skatter. Fossene er gjemt i en sidedal, midt i det 185.000 mål store Havasupai reservatet.

Havasu Falls er den mest kjente og besøkte fossen langs Havasu Creek. Den har et fall på 27-30 meter og ender i et vakkert azureblått basseng.

Vannet får den karakteristeriske fargen grunnet høyt innhold av mineraler som fra kalkstenforkomster.

Estância Mimosa Ecoturismo, Brasil

Estância Mimosa vant prisen for Brasils beste økoturisme i 2009. Foto: Juliana Lopes/Flickr.Redigert: ABC NyheterEstância Mimosa vant prisen for Brasils beste økoturisme i 2009. Foto: Juliana Lopes/Flickr.Redigert: ABC Nyheter

I denne fossen ser det ut som vannmassene velter over en samling av gigantiske kupler.

Estância Mimosa Ecoturismo er en del av opplevelsen for de som sjekker inn på gården Estância Mimosa i Brasil. Området ligger 24 km fra byen Bonito og er kjent for vakker natur med stier, skog og naturlige basseng.

Ifølge turistnettstedet destinet.eu har stedet strekt fokus på økoturisme, miljøvern og bærekraftig utvikling og har fått Brasils miljøpris for økoturisme i 2009.

Et av miljøhensynene innebærer at gruppene er begrenset til 12 personer, og ledes alltid av en egnet guide.

Foto: Juliana Lopes/Flickr

Les også: Gratis byreiseguider

Ban Gioc, Kina

Ban Gico i Kina er den største transnasjonale fossen i Asia. Foto: Nguyen Tan Tin/Flickr. Redigert: ABC NyheterBan Gico i Kina er den største transnasjonale fossen i Asia. Foto: Nguyen Tan Tin/Flickr. Redigert: ABC Nyheter

Denne fossen ligger mellom Kina og Vietnam og er ifølge nettstedet Chinahighlights den største transnasjonale fossen i Asia.

Ban Gioc er 200 meter bred og fallet er på over 70 meter. Den er delt inn i to fall og man kan ifølge nettstedet høre buldringen fra de veldige vannmassene kilometer unna.

Fossen ligger omlag tre timer fra den kinesiske storbyen Nanning og anbefales av nettstedet å ses om våren da fossen skal være på sitt vakreste.

Foto:Nguyen Tan Tin/Flick

Russell Falls, Australia

Russell Falls i Australia ligger lett tilgjengelig for publium. Foto:colourboxRussell Falls i Australia ligger lett tilgjengelig for publium. Foto:colourbox


Denne fossen er en lagdelt kaskadafoss, det vil si at den er sammensatt av en rekke små fall, hvor vannet faller nedover sten eller stenblokker.

Russell Falls er å finne i Tasmania i Australia og ligger i Mount Field National Park.

Fossen strekker seg 45 meter i høyden og herfra kan man også ta til turer til Lady Barron Falls og lengre turer i bushen.

Russell Falls er blitt et populært turistmål, den ligger lett tilgjengelig via en asfaltert vei og blir oppsummert av Lonely Planet som helt praktfull!

Les også: India åpner grensene for nordmenn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus