Meny

Streik kan gi innstilte fly tirsdag morgen

Det er Widerøes flygninger som vil bli hardest rammet om Luftfartens Funksjonærforening tar sine medlemmer ut i streik tirsdag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Mandag megles det mellom Luftfartens Funksjonærforening (LFF) og NHO Luftfart. Blir de ikke enige, kan det bli streik fra midnatt og stengte skranker på flyplassene tirsdag.

LFFs ansatte forkastet den fremforhandlede avtalen i en uravstemning, fordi de mente lønnsutviklingen var for dårlig. Dermed møtes LFF og NHO Luftfart hos Riksmekleren.

Ved 18.30-tiden hadde partene en pause for å få seg en matbit, men snaut seks timer før fristen var det ikke noe å melde fra meklingen.

LFF har varslet at de tar ut alle sine 680 medlemmer som er bakkeansatte i SAS og Widerøe i streik dersom partene ikke blir enige. Dette gjelder hovedsakelig ansatte som jobber med innsjekking og i billettkontor.

Les også: Fly traff bil i Stavanger

Vil omdisponere mannskaper

– En streik vil få konsekvenser for Widerøes del, men det ser litt bedre ut enn vi først fryktet, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

– Det ser ut til at tre flystasjoner som blir stengt: Mosjøen, Leknes og Mehamn, forteller Kongsteien og presisere at selv om det ikke blir rutetrafikk, vil flyplassene fortsatt være åpne og i stand til å ta imot blant annet ambulansefly.

– Rundt 300 passasjerer vil møte stengte dører og må komme seg til en alternativ flyplass. Ellers kommer flyene til å gå, og vi skal prøve å holde rutene, men det blir nok noen forsinkelser og utfordringer i løpet av dagen.

Selskapet vurderte mandag om enkelte flyplasser kan holdes åpne ved å omdisponere personell som ikke er organisert i LFF.

– Her skal vi både holde oss innenfor arbeidsmiljøloven og reglene som gjelder i en streik, så dette er et puslespill, sier Kongsteien.

Små konsekvenser i sør

SAS frykter foreløpig ikke at en streik vil få alvorlige følger.

– Hos oss vil rundt 60 prosent av de ansatte innen de funksjonene det gjelder, fortsatt være på jobb. I tillegg kan vi omdisponere personell fra andre funksjoner, sier pressekontakt Tormod Sandstø i SAS.

Han mener det er lite sannsynlig at selskapet vil oppleve forsinkelser eller kansellerte avganger om det skulle bli streik.

– Det kan bli noe lenger kø ved innsjekk. Vi oppfordrer folk til å bruke selvbetjeningsmulighetene, og til å beregne noe mer tid enn vanlig på flyplassen om de har med seg bagasje, sier Sandstø.
Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus